Nokia aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Nokia, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Nokia

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Nokia is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Nokia

Nokia werd in 1865 opgericht door Fredrik Idestam, een Finse mijningenieur. Hij begon met een houtpulpmolen bij Tambere, de grootste stad van Finland na Helsinki. In 1871 bouwde Idestam een tweede houtpulpfabriek bij het dorp Nokia. Toen nam hij ook de naam Nokia officieel in gebruik. In de loop der jaren groeide Nokia uit tot een conglomeraat, dat zich niet alleen bezig hield met de productie van houtpulp maar ook handelde in rubberen laarzen, fietsbanden, televisies en gasmaskers.

In 1978 ontwikkelde Nokia de DX 200, een digitale telefooncentrale, en later bracht het ook een autotelefoon op de markt. In de vroege jaren negentig gooide Nokia het roer om en ging zich volledig richten op telefoons en telecommunicatie. Alle andere bedrijfsonderdelen werden verkocht. De strategische focus betaalde zich uit, want Nokia groeide al snel uit tot wereldmarktleider in mobiele telefonie.

Met zijn populaire mobieltjes domineerde het Finse bedrijf van 1998 tot 2011 de mondiale markt voor mobiele telefoons. In 2000 kwam het bedrijf met de inmiddels iconische 3310 naar buiten. Het toestel was niet stuk te krijgen, had een zeer lange batterijduur en herbergde het verslavende spelletje Snake. Met 126 miljoen stuks is de 3310 één van de best verkochte mobiele telefoons aller tijden.

Maar toen Apple in 2007 de iPhone introduceerde, ging het snel bergafwaarts met Nokia. De Finnen begonnen te laat met de ontwikkeling van innovatieve smartphones en werden ingehaald door de succesvolle modellen van Apple en Samsung. Om het tij te keren ging Nokia in 2011 een samenwerking aan met Microsoft. Nieuwe Nokia-telefoons draaiden op Windows in plaats van het eigen besturingssysteem. Maar een succes werd dit niet. Want de software was veel minder gebruikersvriendelijk dan het besturingssysteem van Apple en het Android-systeem van Google, waarmee de smartphones van Samsung waren uitgerust.

Daardoor miste Nokia de boot en daalde de omzet in hoog tempo. In 2012 leek zelfs een faillissement dichtbij. Onder leiding van de nieuwe topman Risto Siilasmaa werd opnieuw een complete bedrijfstransformatie ingezet. Nokia verkocht de mobieletelefoondivisie inclusief patenten werd in 2013 voor €5,44 miljard aan Microsoft. Daarna is het bedrijf zich volledig gaan richten op netwerkapparatuur en – diensten. Eerder dat jaar had Nokia al het 50%-belang van Siemens in de joint-venture Nokia Siemens Networks gekocht. In 2015 volgde de overname van sectorgenoot Alcatel-Lucent voor €15,6 miljard. De overname is in aandelen betaald. Door de krachtenbundeling werd Nokia na Ericsson de grootste producent van netwerkapparatuur ter wereld. Het Finse bedrijf verkocht kaartenmaker HERE in 2015 voor €2,8 miljard aan een consortium van Duitse autoproducenten en deed daarmee zijn laatste niet-kernactiviteit van de hand.

De beursgang van Nokia

Het aandeel Nokia (ISIN: FI0009000681) staat sinds 1915 genoteerd aan de NASDAQ Helsinki. Daarmee is het het oudste bedrijf dat nog onder dezelfde naam genoteerd staat aan deze beurs. In 1994 noteerde Nokia zich ook aan de New York Stock Exchange en in 2015 op Euronext Parijs. Het aandeel is opgenomen in de hoofdgraadmeter van de Finse beurs: de OMX Helsinki 25.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Nokia kondigde in 2020 een strategiewijziging aan. Het gaat zich nog nadrukkelijker richten op mobiele netwerken, met als doel het versterken van zijn concurrentiepositie. De moeizame integratie van Alcatel-Lucent slokte veel tijd van het bestuur op, waardoor het bedrijf terrein verloor aan Ericsson, Huawei Technologies en Samsung. Het Finse management heeft de pijnlijke conclusie moeten trekken dat het 5G-aanbod van Nokia niet alleen inferieur maar ook duur is vergeleken met de concurrentie.

Extra investeringen in onderzoek en ontwikkeling moeten de achterstand verkleinen. Om hiervoor geld vrij te spelen, schrapt het bedrijf vijfduizend tot tienduizend banen. Tegen eind 2023 moet dit leiden tot een kostenbesparing van circa €600 miljoen. De Finnen denken zo goed gepositioneerd te zijn om te profiteren van de groeiende vraag naar apparatuur voor razendsnelle 5G-netwerken. De 5G-markt groeit naar verwachting jaarlijks met circa 1% in de periode 2020-2023.

Volgens Pekka Lundmark, CEO van Nokia, staat de wereld voor grote uitdagingen: milieuproblemen, schaarste aan hulpbronnen, ongelijkheid en stagnerende productiviteit. Hij denkt dat technologie een essentieel onderdeel is van de oplossing. Daardoor verwacht Nokia een toename van kritieke netwerken. Dat zijn geavanceerde netwerken die bedrijfskritieke diensten uitvoeren voor bedrijven en samenlevingen. Ze worden steeds belangrijker en strekken zich uit tot alle hoeken van de samenleving. Dit betekent dat Nokia's adresseerbare markt voor kritieke netwerken met CSP's, webscales en ondernemingen zich ook uitbreidt.

Nokia streeft ernaar de technologieleider te zijn in de gebieden waarin het zich bevindt en wil een ​​vertrouwde partner te zijn voor kritieke netwerken. De onderneming heeft een sterke positie in technologieën die belangrijk zijn voor kritieke netwerken, zoals open en gevirtualiseerde radiotoegangsnetwerken en is op weg naar een 100% cloud-native softwareportfolio.

Eén van de speerpunten in de strategie is om de capaciteiten op dit gebied verder uit te bouwen, om het technologie- en marktleiderschap veilig te stellen. Dankzij de versterking van de concurrentiepositie verwacht Nokia vanaf 2022 de winstmarges te kunnen verbeteren.

Kwartaalcijfers Nokia

De turnaround die Nokia in 2020 heeft ingezet, lijkt zijn vruchten af te werpen. In het tweede kwartaal van 2021 kwamen de omzet en de winst boven de verwachting uit. De omzet steeg met 4% naar €5,3 miljard. Onder de streep boekte het bedrijf een nettowinst van €351 miljoen, tegen €99 miljoen in dezelfde periode het jaar daarvoor. Het bedrijf heeft zijn omzet- en winstprognose verhoogd voor het hele jaar en verwacht nu een omzet van €21,7 miljard tot €22,7 miljard. Eerder was dat €20,6 miljard tot €21,8 miljard. De vergelijkbare operationele winstmarge komt naar verwachting uit tussen 10% en 12%, in plaats van tussen 7% en 10%.

In 2020 boekte Nokia een omzet van €21,9 miljard, een daling van 6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Tegen constante wisselkoersen daalde de omzet met 4%. Het bedrijf leed een nettoverlies van €2,4 miljard door een bijzondere belastinglast. Exclusief eenmalige posten steeg de winst per aandeel van €0,22 naar €0,26.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Nokia aandelen kopen

Wilt u beleggen in Nokia? Zou het toevoegen van aandelen Nokia bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Nokia bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Nokia, Forbes, Bloomberg

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.