Nokia aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Nokia en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Nokia

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Nokia

Het aandeel Nokia (ISIN: FI0009000681) staat sinds 1915 genoteerd aan de Nasdaq Helsinki AB. Daarmee is Nokia het oudste bedrijf dat nog onder dezelfde naam genoteerd staat aan deze beurs. In 1994 noteerde Nokia zich ook aan de New York Stock Exchange en in 2015 op Euronext Parijs. Het aandeel is opgenomen in de hoofdgraadmeter van de Finse beurs: de OMX Helsinki 25.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Nokia kondigde in 2020 een strategiewijziging aan. Het gaat zich nog nadrukkelijker richten op mobiele netwerken, met als doel het versterken van zijn concurrentiepositie. De moeizame integratie van Alcatel-Lucent slokte veel tijd van het bestuur op, waardoor het bedrijf terrein verloor aan Ericsson, Huawei Technologies en Samsung. Het management heeft de pijnlijke conclusie moeten trekken dat het 5G-aanbod van Nokia niet alleen inferieur is, maar ook duur, vergeleken met de concurrentie.

Volgens Pekka Lundmark, CEO van Nokia, staat de wereld voor grote uitdagingen: milieuproblemen, schaarste aan grondstoffen, ongelijkheid en stagnerende productiviteit. Hij denkt dat technologie een essentieel onderdeel is van de oplossing. Daardoor verwacht Nokia een toename van kritische netwerken. Dit zijn geavanceerde netwerken die bedrijfskritieke diensten uitvoeren voor bedrijven en samenlevingen. Ze worden steeds belangrijker en strekken zich uit tot alle hoeken van de samenleving. Dit betekent dat Nokia's bereikbare markt voor kritieke netwerken met communicatiedienstverleners (CSP's), webscales en bedrijven zich ook uitbreidt.

Nokia streeft ernaar technologieleider te zijn in de gebieden van CSPs en webscales, en wil een vertrouwde partner zijn voor kritische netwerken. De onderneming heeft een sterke positie in technologieën die belangrijk zijn voor kritsche netwerken, zoals open en virtuele draadloze toegangsnetwerken en is op weg naar een 100% cloud-native softwareportfolio.

Eén van de speerpunten in de strategie is om de capaciteiten op dit gebied verder uit te bouwen, om het technologie- en marktleiderschap veilig te stellen.

Historie van Nokia

Nokia werd in 1865 opgericht door Fredrik Idestam, een Finse mijningenieur. Hij begon met een houtpulpmolen bij Tampere, de, op Helsinki na, grootste stad van Finland. In 1871 bouwde Idestam een tweede houtpulpfabriek bij het dorp Nokia. Vanaf dat moment nam hij de naam Nokia officieel in gebruik. In de loop der jaren groeide Nokia uit tot een conglomeraat, dat zich niet alleen bezighield met de productie van houtpulp maar ook handelde in rubberen laarzen, fietsbanden, televisies en gasmaskers.

In 1978 ontwikkelde Nokia de DX 200, een digitale telefooncentrale, en later bracht het ook een autotelefoon op de markt. In de vroege jaren negentig gooide Nokia het roer om en ging zich volledig richten op telefoons en telecommunicatie. Alle andere bedrijfsonderdelen werden verkocht. De strategische focus betaalde zich uit, want Nokia groeide al snel uit tot wereldmarktleider in mobiele telefonie.

Met zijn populaire mobieltjes domineerde het Finse bedrijf van 1998 tot 2011 de mondiale markt voor mobiele telefoons. In 2000 kwam het bedrijf met de inmiddels iconische 3310 naar buiten. Het toestel was niet stuk te krijgen, had een lange batterijduur en had het verslavende spelletje Snake. Met 126 miljoen stuks is de 3310 één van de bestverkopende mobiele telefoons ooit.

Maar toen Apple in 2007 de iPhone introduceerde, ging het snel bergafwaarts met Nokia. De Finnen begonnen te laat met de ontwikkeling van innovatieve smartphones en werden ingehaald door de succesvolle modellen van Apple en Samsung. Om het tij te keren ging Nokia in 2011 een samenwerking aan met Microsoft. Nieuwe Nokia-telefoons draaiden op Windows in plaats van het eigen besturingssysteem. Maar een succes werd dit niet. Want de software was minder gebruikersvriendelijk dan het besturingssysteem van Apple en het Android van Google, waarmee de smartphones van Samsung waren uitgerust.

Daardoor miste Nokia de boot en daalde de omzet in hoog tempo. In 2012 leek zelfs een faillissement dichtbij. Onder leiding van de nieuwe topman Risto Siilasmaa werd opnieuw een complete bedrijfstransformatie ingezet. Nokia verkocht de mobiele telefoon divisie, inclusief patenten, voor €5,44 miljard aan Microsoft in 2013. Daarna is het bedrijf zich volledig gaan richten op netwerkapparatuur en -diensten. Eerder dat jaar had Nokia een 50% belang van Siemens in de joint-venture Nokia Siemens Networks gekocht. In 2015 volgde de overname van sectorgenoot Alcatel-Lucent voor €15,6 miljard. De overname is in aandelen betaald. Door de krachtenbundeling werd Nokia na Ericsson de grootste producent van netwerkapparatuur ter wereld. Het Finse bedrijf verkocht kaartenmaker HERE in 2015 voor €2,8 miljard aan een consortium van Duitse autoproducenten en deed daarmee de laatste niet-kernactiviteit van de hand.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Nokia, Forbes, Bloomberg

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.