NVIDIA aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van NVIDIA, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers NVIDIA

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van NVIDIA is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Nvidia

Nvidia is in april 1993 opgericht door Jen-Hsun ‘Jensen’ Huang, Chris Malachowsky en Curtis Priem. Het bedrijf is gevestigd in Santa Clara in de Verenigde Staten. Jensen Huang is het boegbeeld van het bedrijf. Sinds de oprichting is de Taiwanees-Amerikaanse miljardair CEO en voorzitter van de raad van commissarissen. De onderneming werd groot met krachtige chips (ook wel bekend als halfgeleiders of microchips) voor spelcomputers, waardoor de gaming-sector zich kon ontwikkelen tot het belangrijkste segment binnen de bredere vrijetijdsindustrie.

In 1999 ontwikkelde Nvidia de graphics processing unit (GPU), een speciale processor voor het verwerken van grafische data. Deze vindt niet alleen toepassing in spelcomputers, maar ook in smartphones, pc’s, auto’s, servers en supercomputers. Meer recent richt Nvidia zich op de ontwikkeling van chips voor kunstmatige intelligentie. De GPU functioneert dan als de ‘hersens’ van computers, robots en zelfrijdende auto’s die de wereld gadeslaat en begrijpt.

Mislukte machtsgreep

Nvidia zette in 2020 de chipsector op zijn kop door de overname van de Britse chipontwerper ARM aan te kondigen. Daardoor zou het bedrijf hoogstaande technologie in handen krijgen die onmisbaar is voor bijna alle grote technologiebedrijven. De chipontwerpen van ARM komen terug in de iPhones van Apple, de chips van Intel en de cloudservers van Amazon. Daarom stuitten de overnameplannen op veel weerstand van toezichthouders. De combinatie zou eenvoudigweg te machtig worden. Uiteindelijk gooide Nvidia begin 2022 de handdoek in de ring en zette het een streep door zijn overnameplannen. Vanwege het afketsen van de deal betaalt het bedrijf een boete van $1,2 miljard aan de eigenaar van ARM, het Japanse investeringsfonds Softbank. Die overweegt om ARM zelfstandig naar de beurs te brengen.

De beursgang van Nvidia

Het aandeel Nvidia (ISIN: US67066G1040) ging op 22 januari 1999 naar de Amerikaanse beurs tegen een koers van $12. Nvidia staat genoteerd op de NASDAQ onder het symbool ‘NVDA’. De koers van het aandeel zit in de afgelopen tien jaar gestaag in de lift en wist in 2021 zelfs 125,3% bij te schrijven. In beurswaarde is Nvidia inmiddels de grootste chipmaker van de Verenigde Staten. Beleggers verwachten veel van de nieuwe chips die Nvidia ontwikkelt voor kunstmatige intelligentie, virtual reality en autonoom rijden.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Nvidia is de voorbije jaren stormachtig gegroeid als producent van grafische chips voor onder meer games, virtual reality-producten en het mijnen van bitcoins. Nu zijn de populaire grafische kaarten van Nvidia nog goed voor 46% van de omzet, maar productdiversificatie staat hoog op de agenda van het bestuur. Het bedrijf probeert zijn technologie ook aan de man te brengen in andere markten, zoals de autosector. Autofabrikanten investeren veel in autonoom rijden en zoeken naar oplossingen voor geavanceerde entertainment- en informatiesystemen. Grote partijen als Mercedes-Benz, Nio en Volvo Cars weken al samen met Nvidia.

Ook werkt de chipmaker samen met bedrijven die sensoren voor zelfrijdende auto’s ontwikkelen. Met als doelstelling om in 2024 een compleet zelfrijdend systeem op de markt te brengen dat autoproducenten in hun auto’s kunnen inbouwen. Voorheen leverde Nvidia alleen chips en software. Met de nieuwe strategie volgt het bedrijf het voorbeeld van concurrenten Intel en Qualcomm, die reeds complete systemen met chips, software en sensoren aan de autosector verkopen.

Naast de ontwikkeling van chips voor zelfrijdende auto’s en kunstmatige intelligentie probeert het bedrijf ook voet aan de grond te krijgen in de markt voor datacenter-chips. Intel was hier altijd heer en meester, maar zag het marktaandeel in de afgelopen jaren teruglopen. Nvidia en AMD winnen juist marktaandeel. Tot slot timmert de chipmaker ook aan de weg met software en tools waarmee softwareproducenten een metaverse van virtuele 3D-werelden kunnen bouwen. Het Omniverse Enterprise Platform van Nvidia stelt 3D-ontwerpteams in staat om samen te werken in een gedeelde virtuele ruimte.

Virtuele werelden zijn niet alleen interessant voor gametoepassingen, maar ook voor professionele en industriële doeleinden. Zo maakt het Zweedse Ericsson gebruik van Omniverse om een digitale tweeling te maken van een stad voor het testen van mobiele telefoniesignalen. Zelf gaat Nvidia een digitale versie van de aarde maken, om klimaatverandering te simuleren en te voorspellen. Analisten verwachten dat de markt voor software voor het maken van virtuele werelden snel zal groeien, zeker sinds Meta (voorheen Facebook) bekendmaakte miljarden te gaan investeren in een virtuele wereld. De socialemediagigant ziet metaverse als de opvolger van het huidige internet.

Kwartaalcijfers/Jaarcijfers Nvidia

In het vierde kwartaal van het boekjaar 2022 heeft Nvidia een recordomzet behaald van $7,64 miljard. Dat is 53% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De aangepaste winst per aandeel steeg met 69% naar $1,32. De onderneming ziet een sterke vraag naar chips voor games, datacenters en virtual reality.

Over heel het jaar steeg de omzet met 61% naar een recordniveau van $26,91 miljard. Onder de streep verdubbelde de nettowinst ruimschoots naar $9,75 miljard. Voor bijzondere posten verdiende Nvidia $4,44 per aandeel, tegen $2,50 in het vorige boekjaar.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Nvidia

Nvidia keert vier keer per jaar een dividend uit. Beleggers zitten dan doorgaans ook niet vanwege het dividend in Nvidia, maar om de gunstige winstgroeiverwachtingen.

Nvidia aandelen kopen

Wilt u beleggen in Nvidia? Zou het toevoegen van aandelen Nvidia bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Nvidia bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Nvidia, Fool.com.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.