NVIDIA aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van NVIDIA en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers NVIDIA

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Nvidia

Het aandeel Nvidia (ISIN: US67066G1040) ging op 22 januari 1999 naar de Amerikaanse beurs tegen een koers van $12. Nvidia staat genoteerd op de Nasdaq onder het symbool ‘NVDA’. De koers van het aandeel zit in de afgelopen tien jaar gestaag in de lift. In beurswaarde is Nvidia inmiddels de grootste chipmaker van de Verenigde Staten (VS). Beleggers verwachten veel van de nieuwe chips die Nvidia ontwikkelt, omdat er op de markt steeds meer vraag naar is. ’Nvidia’s chips worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), virtual reality,autonoom rijden en nog veel meer.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Nvidia is de voorbije jaren stormachtig gegroeid als producent van grafische chips voor onder meer games, virtual reality-producten en het mijnen van bitcoins. Nu zijn de populaire grafische kaarten van Nvidia nog goed voor 46% van de omzet, maar productdiversificatie staat hoog op de agenda van het bestuur en de aandeelhouders. Het bedrijf probeert zijn technologie ook aan de man te brengen in andere markten, zoals de autosector. Autofabrikanten investeren veel in autonoom rijden en zoeken naar oplossingen voor geavanceerde entertainment- en informatiesystemen. Grote partijen als Mercedes-Benz, Nio en Volvo Cars weken al samen met Nvidia.

Ook werkt de chipmaker samen met bedrijven die sensoren voor zelfrijdende auto’s ontwikkelen. Met als doelstelling om in 2024 een compleet zelfrijdend systeem op de markt te brengen dat autoproducenten in hun auto’s kunnen inbouwen. Voorheen leverde Nvidia alleen chips en software. Met de nieuwe strategie volgt het bedrijf het voorbeeld van concurrenten Intel en Qualcomm, die reeds complete systemen met chips, software en sensoren aan de autosector verkopen.

Naast de ontwikkeling van chips voor zelfrijdende auto’s en kunstmatige intelligentie probeert het bedrijf ook voet aan de grond te krijgen in de markt voor datacenter-chips. Intel was hier altijd heer en meester, maar zag het marktaandeel in de afgelopen jaren teruglopen. Nvidia en AMD winnen juist marktaandeel. Tot slot timmert de chipmaker ook aan de weg met software en tools waarmee softwareproducenten een metaverse van virtuele 3D-werelden kunnen bouwen. Het Omniverse Enterprise Platform van Nvidia stelt 3D-ontwerpteams in staat om samen te werken in een gedeelde virtuele ruimte.

Virtuele werelden zijn niet alleen interessant voor gametoepassingen, maar ook voor professionele en industriële doeleinden. Zo maakt het Zweedse Ericsson gebruik van Omniverse om een digitale tweeling te maken van een stad voor het testen van mobiele telefoonsignalen. Zelf gaat Nvidia een digitale versie van de aarde maken, om klimaatverandering te simuleren en te voorspellen. Analisten verwachten dat de markt voor software voor het maken van virtuele werelden snel zal groeien.

Dividend van Nvidia

Nvidia keert vier keer per jaar een dividend uit. Beleggers zitten dan doorgaans ook niet vanwege het dividend in Nvidia, maar om de gunstige winstgroeiverwachtingen.

Historie van Nvidia

Nvidia is in april 1993 opgericht door Jen-Hsun ‘Jensen’ Huang, Chris Malachowsky en Curtis Priem. Het bedrijf is gevestigd in Santa Clara in de Verenigde Staten. Jensen Huang is het boegbeeld van het bedrijf. Sinds de oprichting is de Taiwanees-Amerikaanse miljardair CEO en voorzitter van de raad van commissarissen. De onderneming werd groot met krachtige chips (ook wel bekend als halfgeleiders of microchips) voor spelcomputers, waardoor de gaming-sector zich kon ontwikkelen tot het belangrijkste segment binnen de bredere vrijetijdsindustrie.

In 1999 ontwikkelde Nvidia de grafische processor(GPU),. Deze chip vindt niet alleen toepassing in spelcomputers, maar ook in smartphones, pc’s, auto’s, servers en supercomputers. Meer recent richt Nvidia zich op de ontwikkeling van chips voor kunstmatige intelligentie. De GPU functioneert dan als de ‘hersenen’ van computers, robots en zelfrijdende auto’s die de wereld bekijkt en begrijpt.

Mislukte machtsgreep

Nvidia zette in 2020 de chipsector op zijn kop door de overname van de Britse chipontwerper ARM aan te kondigen. Daardoor zou het bedrijf hoogstaande technologie in handen krijgen die onmisbaar is voor bijna alle grote technologiebedrijven. De chipontwerpen van ARM komen terug in de iPhones van Apple, de chips van Intel en de cloudservers van Amazon. Daarom stuitten de overnameplannen op veel weerstand van toezichthouders. De combinatie zou eenvoudigweg te machtig worden. Uiteindelijk gooide Nvidia begin 2022 de handdoek in de ring en zette het een streep door zijn overnameplannen. Vanwege het afketsen van de deal betaalt het bedrijf een boete van $1,2 miljard aan de eigenaar van ARM, het Japanse investeringsfonds Softbank. Die overweegt om ARM zelfstandig naar de beurs te brengen.

Een marktkapital van $ 1 biljoen

Op 30 mei 2023 bereikte NVIDIA voor het eerst een beurswaarde van meer dan $ 1 biljoen, waarmee het zich kortstondig aansloot bij enkele andere bedrijven met een waardering van meer dan $ 1 biljoen, zoals Apple, Alphabet, Amazon en Microsoft.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: NVIDIA, cnbc.com, Fool.com, The New York Times.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.