NYSE index

De New York Stock Exchange (NYSE) is gevestigd op Wall Street en het grootste beursbedrijf ter wereld, vanwege de totale marktkapitalisatie van al hun beursgenoteerde bedrijven. Ontdek hier hoe de NYSE is samengesteld en hoe je erin kunt beleggen.

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de NYSE.

Symbool Naam
ATUS Altice
BA Boeing
BP BP
KO Coca Cola
NIO NIO
NOK Nokia
PFE Pfizer
BABA Alibaba
GOLD Barrick Gold
TME Tencent
DIS Walt Disney
NKE Nike
TTE Total
MCD McDonald’s
JNJ Johnson & Johnson

Wat is de NYSE?

De New York Stock Exchange is het centrum van de aandelenhandel in de Verenigde Staten en daarmee de rest van de wereld. Lees hier meer over de NYSE, de geschiedenis van dit beursbedrijf en hoe je kunt beleggen op deze Amerikaanse beurs

Geschiedenis van de NYSE

De geschiedenis van de beurs in Amerika gaat terug tot het eind van de achttiende eeuw. Net na de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd gaf de Amerikaanse overheid $80 miljoen aan staatsleningen uit om oorlogsschulden terug te betalen. Daarmee ontstond de eerste financiële markt in de Verenigde Staten. De handel vond toen vaak plaats in de open lucht. Handelaren werden de ‘curbstone traders’ genoemd. In de achttiende eeuw investeerden ze veel in nieuwe, opkomende industrieën zoals de olie-industrie en de spoorwegindustrie.

Fusies en splitsingen

Het huidige beursbedrijf NYSE is ontstaan uit een reeks fusies tussen verschillende beursbedrijven. Zo werd de NYSE in 2006 zelf een beursgenoteerd bedrijf door samen te gaan met het toen al beursgenoteerde elektronische handelsplatform Archipelago. In 2007 volgde een fusie met het Europese beursbedrijf Euronext en ontstond NYSE Euronext. Dit trans-Atlantische beursbedrijf werd in 2013 overgenomen door het Amerikaanse Intercontinental Exchange. Het Europese deel werd daarna weer afgesplitst door middel van een beursgang in Europa.

NYSE onderdeel van Intercontinental Exchange

Het Amerikaanse deel bleef onderdeel van Intercontinental Exchange. Dit is een internationale groep die nog een groot aantal andere handelsplatforms heeft overgenomen zoals de Chicago Stock Exchange en de Canadese energiebeurs NGX. De NYSE is gevestigd in Lower Manhattan, in het bekende financiële district van New York. Het iconische neoklassieke gebouw van de NYSE op Wall Street is begin twintigste eeuw gebouwd.

70% van de aandelen in S&P 500 genoteerd aan NYSE

De NYSE is al lange tijd de leidende beurs van de wereld. 70% van de aandelen in de S&P 500, de brede index van de Amerikaanse beurs, is genoteerd aan de NYSE. De NYSE is in veel sectoren hét platform waar bedrijven voor kiezen als ze besluiten de stap van een beursgang te zetten: van technologie en zorgbedrijven tot ondernemingen in de financiële- en de energiesector.

Fysieke handel en elektronische handel bestaan naast elkaar

Veel van de effectenhandel gebeurt tegenwoordig digitaal. In tegenstelling tot beursbedrijf Nasdaq waar de handel alleen maar elektronisch verloopt, hanteert de NYSE een hybride model. Dat betekent dat er ook nog handelsvloeren zijn waar fysieke handel plaatsvindt. Vertegenwoordigers van brokers kunnen hier met elkaar handelen met gebruik van ‘open outcry’. Dit is een methode voor de fysieke handel die we kennen uit oudere films over Wall Street. Hierbij maken handelaren gebruik van handgebaren om met elkaar te communiceren. De NYSE heeft ook het communicatienetwerk NYSE Arca om koop en verkooporders automatisch bij elkaar te brengen.

De NYSE is open van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 16.00 uur, lokale tijd. Er is meestal een tijdsverschil van zes uur tussen Amsterdam en New York. Zowel bij de opening van de handel als aan het eind van de handelsdag klinkt een bel. Tot 1995 was het luiden van de bel een taak voor beursmedewerkers, maar sindsdien nodigt NYSE regelmatig andere mensen uit om de bel te luiden. Vaak gaat het om bestuurders van bedrijven met een beursnotering, maar het kan ook gedaan worden door bekende mensen zoals politici of sporters.

Dagen waarop de NYSE dicht is

De beurs is dicht op vakantiedagen die door de Amerikaanse federale overheid zijn vastgesteld. Het gaat bijvoorbeeld om kerst, Goede Vrijdag, nieuwjaarsdag, Washington’s verjaardag, Memorial Day, Labour day, Thanksgiving Day, Martin Luther King Jr. Day en de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheid op 4 juli. Als een feestdag op een zaterdag valt, dan is de beurs vaak de vrijdag ervoor dicht. Is een feestdag op een zondag, dan ligt de handel de maandag erna vaak stil. Bekijk onze beurskalender voor een volledig overzicht van wanneer verschillende beurzen gesloten zijn.

Fiscale gevolgen beleggen op de NYSE

Verder moet u rekening houden met belastinggerelateerde gevolgen als u belegt op de NYSE. Over dividendinkomsten uit aandelen van in Amerika gevestigde bedrijvenbetalen beleggers bijvoorbeeld normaliter 30% Amerikaanse belasting. Met de Verenigde Staten is een belastingverdrag gesloten waardoor Nederlanders slechts 15% hoeven te betalen. Door het invullen van het W-8BEN formulier kunt u aanspraak maken op dit verlaagde bronbelastingtarief.

Wij hebben een specifieke lijst opgesteld met Amerikaanse producten die in aanmerking komen voor dit voordeel. Daarnaast moet u als klant aan bepaalde voorwaarden voldoen om te kunnen profiteren van deze belastingregeling.Hier vindt u meer informatie hierover. Let wel, wij zijn een execution-only broker en wij geven daarom op geen enkele manier belastingadvies.

Geschiedenis van de NYSE

De geschiedenis van de beurs in Amerika gaat terug tot het eind van de achttiende eeuw (17 mei 1792). Net na de Amerikaanse Onafhankelijks oorlog gaf de Amerikaanse overheid $80 miljoen aan staatsleningen uit om oorlogsschulden terug te betalen. Daarmee ontstond de eerste financiële markt in de VS. De handel vond toen vaak plaats in de open lucht. De eerste handelaren werden de ‘curbstone traders’ genoemd. In de achttiende eeuw investeerden ze veel in nieuwe, opkomende industrieën zoals de olie- en de spoorwegindustrie.

Nederlandse aandelen in New York

Via zogenaamde ADR’s is het mogelijk om op de Amerikaanse beurs te beleggen in aandelen van acht Nederlandse bedrijven. ADR’s zijn certificaten van een gewoon aandeel van een vanuit Amerikaans perspectief buitenlandse onderneming. Ze worden uitgegeven door een Amerikaanse bank of broker. Normaal gesproken staat één ADR voor één gewoon aandeel, maar de verhouding kan ook anders liggen. Wil je weten over deze ADR’s? Lees hier dan meer over de ADR’s van Nederlandse aandelen in New York.

Het toevoegen van ADR’s kan bijdragen aan de spreiding van uw portfolio. U belegt met ADR’s namelijk in aandelen van Nederlandse bedrijven, maar in dollars in plaats van euros. Als de dollar stijgt ten opzichte van de euro kunt u wat extra rendement maken. Natuurlijk loopt u ook het risico dat de dollar juist daalt ten opzichte van de euro.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen . Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: NYSE, Intercontinental Exchange

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de NYSE.

Symbool Naam
ATUS Altice
BA Boeing
BP BP
KO Coca Cola
NIO NIO
NOK Nokia
PFE Pfizer
BABA Alibaba
GOLD Barrick Gold
TME Tencent
DIS Walt Disney
NKE Nike
TTE Total
MCD McDonald’s
JNJ Johnson & Johnson

Bekijk onze tarieven

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Account
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.