OCI aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van OCI en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers OCI

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van OCI

De geschiedenis van OCI gaat terug tot het midden van de vorige eeuw. In 1950 begon de Egyptische ondernemer Onsi Sawaris een bouwbedrijf dat vooral actief werd in de aanleg van infrastructuur zoals wegen en waterwegen. Het bedrijf groeide al snel uit tot één van de grootste bouwers van het land. In de jaren negentig nam Nassef Sawaris, de zoon van de oprichter, het bedrijf over. Onder zijn leiding verbreedde OCI de activiteiten verder. Zo ging het bedrijf onder meer bouwmaterialen leveren. De onderneming kreeg de naam Orascom Construction Industries, afgekort OCI.

Een andere nieuwe activiteit was de productie van cement. Hiermee werd OCI al snel een internationale speler. Produceerde het in 1999 nog 1,5 ton cement per jaar in één fabriek, in 2007 stond OCI wereldwijd in de top-tien en was het actief in twaalf landen. Uiteindelijk verkocht OCI zijn cementbedrijf voor $15 miljard aan de Franse cementgigant Lafarge.

De opbrengst van die verkoop investeerde OCI voor een deel in productiecapaciteit voor kunstmest en andere chemicaliën. Het had in 2005 al een eerste stap gezet in deze richting met de verwerving van belangen in verschillende Egyptische kunstmestbedrijven. In 2010 zette OCI een volgende stap met de overname van de stikstofactiviteiten van chemieconcern DSM in Geleen. Deze kregen de naam OCI Nitrogen. Een jaar later stak het bedrijf de Atlantische Oceaan over met de aankoop van productiefaciliteiten in de Verenigde Staten.

In 2019 sloot OCI een samenwerking met ADNOC, het nationale oliebedrijf van Abu Dhabi. Daarbij brachten de bedrijven kunstmestactiviteiten samen in Fertiglobe. Deze samenwerking willen de twee partners naar de beurs brengen in Abu Dhabi.

De beursgang van OCI

OCI kreeg in 1999 voor het eerst een beursnotering op de Egyptische beurs. In 2013 vestigde het zich formeel in Nederland en verplaatste het de notering naar de Amsterdamse beurs (ISIN: NL0010558797). Kort hierna werden de bouwactiviteiten afgesplitst en naar de beurzen van Egypte en Dubai gebracht. Aandeelhouders van het bedrijf in Amsterdam kregen aandelen in het afgesplitste bouwbedrijf.

Bedrijfsstrategie en toekomst

OCI staat nu bekend als een chemieconcern met activiteiten op vier continenten. Het is een producent van meststoffen, waarvoor ammoniak en methanol basisstoffen zijn. Daarmee bedient OCI klanten in de landbouw, de transportsector en de industrie. OCI zet sterk in op verduurzaming. Het heeft grote verwachtingen van de opkomst van waterstof als alternatief voor fossiele brandstoffen. OCI verwacht dat de wereldwijde vraag naar groene waterstof het komende decennium zal vertienvoudigen terwijl de prijs zal halveren.

OCI ziet kansen omdat het een grote positie heeft in ammoniak en methanol. Dit zijn stoffen die eenvoudig kunnen worden omgezet in waterstof. Vervolgens kan de waterstof in een brandstofcel worden gebruikt om voertuigen aan te drijven. Ammoniak en methanol zijn veel gemakkelijker te transporteren dan waterstof zelf, dat hiervoor gekoeld moet worden. Daarnaast is de infrastructuur voor de wereldwijde distributie van ammoniak en methanol er al. OCI heeft tenslotte bij veel van zijn productiefaciliteiten ruime toegang tot duurzame bronnen zoals zonne-energie en windenergie. Zo zou het de productie van de benodigde ammoniak en methanol duurzaam kunnen doen.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers OCI

OCI boekte in het tweede kwartaal van 2021 een recordwinst. Aan een periode van een paar jaar met een zwakke vraag naar zijn producten is volgens het bedrijf een einde gekomen. De omzet steeg op jaarbasis met 67% tot $1,5 miljard. Het bedrijf boekte een aangepaste nettowinst van $121 miljoen.

In 2020 nam de jaaromzet van OCI met 15% toe tot bijna $3,5 miljard. Het bedrijf leed een nettoverlies van $177,7 miljoen.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van OCI

OCI heeft een flexibel dividendbeleid. Het streeft naar een balans tussen het uitkeren van dividend en het investeren in de verdere groei van de onderneming. Het financiële beleid is erop gericht een investment grade kredietbeoordeling te houden. Het bedrijf heeft sinds het een beursnotering heeft in Amsterdam nog nooit een dividend uitgekeerd.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: OCI

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.