Ordina aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Ordina en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Ordina

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Ordina

Ordina is sinds 1973 in Nederland actief, in de eerste tien jaar als een Nederlandse dochteronderneming van het Franse Ordina. In 1983 werd de Franse moedermaatschappij overgenomen door SG2, een onderdeel van de bank Société Générale. Na een management buy-out gingen de Nederlandse activiteiten van het Franse Ordina zelfstandig door. De naam Ordina is behouden gebleven en stamt af van het Franse woord ‘ordinateur’ dat computer betekent. In 1986 zette de ICT-dienstverlener zijn eerste stappen op de Belgische markt. Ordina heeft zijn hoofdkantoor in Nieuwegein en nevenvestigingen in Groningen, Eindhoven en Amsterdam. Vanuit het Belgische hoofdkantoor in Mechelen bedient het bedrijf zijn Belgische klanten.

Eind jaren negentig groeide de automatiseerder razendsnel, zowel autonoom als door talrijke overnames. Zo kocht het onder andere High Tech Automation, CAE en PID, Utopics, ELC, Status Networks, Oasis, Panfox en Relan ICT. In 1999 werd bestuursvoorzitter Erry de Boer na 25 jaar opgevolgd door Ronald Kasteel. Ook onder Kasteel maakte Ordina een sterke groei door en werden er diverse overnames gedaan. Zo nam het in 2003 Clockwork over, een webdesign bureau van prins Bernhard van Oranje jr. Anders dan concurrenten bleef de onderneming zich richten op de Benelux. Die lokale focus stelde Ordina in staat om marktaandeel te winnen ten opzichte van meer internationaal georiënteerde concurrenten.

Ordina heeft zich sinds de oprichting in Nederland ontwikkeld van een kleine speler met 77 medewerkers naar een van de marktleiders in de Benelux met circa 2715 medewerkers. Bedroeg de omzet in 1985 nog slechts €2,2 miljoen, in 2021 werd er een omzet gedraaid van €394,5 miljoen.

De ICT-markt is cyclisch van aard en maakte rond de eeuwwisseling en tijdens de kredietcrisis een sterke neergang door. Ordina moest in 2009 nieuwe aandelen uitgeven om de balans te versterken. Die was verzwakt door de economische crisis en een groot boekverlies op de verkoop van het onderdeel business process outsourcing (BPO) voor financiële instellingen. Voor de bestaande aandeelhouders zorgde de emissie voor een flinke winstverwatering. Centric nam het BPO-onderdeel over en voerde een sanering door. Waar Ordina het niet lukte om het onderdeel winstgevend te krijgen, lukte Centric dat wel. Het vormt een smet op het blazoen van Kasteel. Eind augustus 2011 trad hij terug als CEO en verliet hij het bedrijf.

De beursgang van Ordina

Ordina is sinds 1987 genoteerd aan de NYSE Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de Smallcap Index (AScX). Tijdens de internethausse eind jaren negentig verviervoudigde de koers van het aandeel (ISIN: NL0000440584) naar ruim €40. Maar met het klappen van de zeepbel op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq stortte ook de koers van Ordina weer in elkaar. De laatste jaren zit het aandeel weer in een opgaande trend dankzij de verbeterde winstgevendheid en vooruitzichten voor de IT-markt.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Na de flinke terugval van de vraag naar ICT-diensten tijdens de kredietcrisis en het BPO-echec heeft Ordina zijn strategie en ambities bijgestuurd. De deelnemingen Ormit en Integer zijn in 2010 verkocht en in 2011 is Finext verzelfstandigd. Ordina is zich vooral gaan toeleggen op behapbare IT-projecten in relatief kleine ‘high performance’ teams, die samen aan een opdracht werken. Dat is een breuk met het verleden, toen Ordina vooral veel gedetacheerde medewerkers had. Detachering levert echter relatief lage winstmarges op, terwijl de vraag snel terugloopt in economisch minder tijden. Met de nieuwe strategie verschuift de focus naar winstgevendheid in plaats van een zo hoog mogelijke omzet.

Ordina richt zich vooral op klanten in de sectoren financiële dienstverlening, overheid, industrie en zorg. Het IT-bedrijf wil de komende jaren zijn positie als betrouwbare businesspartner van grote lokale bedrijven en overheidsinstellingen voor klantspecifieke IT-dienstverlening behouden en versterken. Daartoe wordt de dienstverlening uitgebreid met onderscheidende nicheoplossingen voor specifieke sectoren en klantgroepen binnen en buiten de huidige klantenportefeuille.

Kwartaalcijfers Ordina

In het laatste kwartaal van 2021 steeg de omzet met 12% naar €104 miljoen. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie van goodwill (ebitda) kwam uit op €14,5 miljoen, tegen €12,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee is de ebitda-marge gestegen van 13,1% naar 13,9%.

Over heel 2021 boekte de automatiseerder een omzet van €394,5 miljoen, een toename van 6,8% vergeleken met het jaar daarvoor. De ebitda-marge verbeterde met 0,1%-punt naar 12,7%. Onder de streep werd de nettowinst opgevoerd van €22,3 miljoen naar €24,6 miljoen. Ordina wil de snelle groei de komende jaren doorzetten en streeft voor de periode tot en met 2026 naar een jaarlijkse omzetstijging van 5-8%. Daarnaast moet de ebitda-marge uitkomen tussen de 10% en 14%. Om deze doelen te realiseren moet het aandeel van de omzet uit business propositions verder toenemen van 40% naar 75% in 2026. Dit zijn hoogwaardige IT-diensten die inspelen op trends en ontwikkelingen in de markt.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Ordina

Ordina keert tussen de 40% en 60% van de nettowinst uit als dividend. Daarbij geldt als uitgangspunt dat de balansverhoudingen sterk genoeg moeten zijn. Concreet betekent dat een minimale solvabiliteit van 35% over het afgelopen boekjaar en een lage nettoschuld/ebitda-verhouding van minder dan 1,25. Dankzij een netto kaspositie keerde Ordina over 2020 de gehele winst uit als dividend. Over 2021 bedroeg het dividend €0,158 per aandeel, wat neerkomt op een pay-out ratio van 60%. Daarnaast kondigde Ordina een aandeleninkoopprogramma aan van maximaal €15 miljoen.

Bronnen: Ordina, FD

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.