Pfizer aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Pfizer en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Pfizer

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Beursgang van Pfizer

In 1942, bijna honderd jaar na de oprichting, ging Pfizer naar de beurs om de massaproductie van penicilline te kunnen financieren. Het aandeel staat genoteerd aan de NYSE (PFE. ISIN: US7170811035). Pfizer was vanaf 2004 opgenomen in de Dow Jones index, maar is daar eind 2020 onverwacht uit verwijderd wegens te grote overeenkomsten met concurrent Merck. Het werd vervangen door het biofarmaceutische concern Amgen. Pfizer is wel opgenomen in de S&P 500 index. Pfizer-aandelen en certificaten zijn ook genoteerd aan een groot aantal beurzen wereldwijd.

Strategie en toekomst

Pfizer’s doel is om het leven van patiënten te verbeteren door middel van productinnovaties. Dit streven vormt de bedrijfscultuur en toekomstvisie, waarin Pfizer uitdraagt het meest patiëntgerichte geneesmiddelenbedrijf te willen blijven. Het bedrijf richt zich hierbij op vaccins, auto-immuunziekten, kanker, hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten en zeldzame aandoeningen. Pfizer gebruikt de jaren aan ervaring met veilige en effectieve biologische geneesmiddelen, om patiënten toegang te bieden tot alternatieve, minder dure medicijnen. Ook werken ze aan genetische medicijnen.

Om de sterke positie in de (bio-)farmacie te verstevigen blijft Pfizer veel onderzoek doen, waarbij ze willen putten uit de ervaring die ze opdeden bij de ontwikkeling van Comirnaty (mRNA-vaccin voor Covid-19). Verder wil het bedrijf doorgaan met het aangaan van partnerships en overnames, om te kunnen blijven groeien.

Coronavaccin: de grote winstmaker voor Pfizer

Met een geschiedenis van uitdagend experimenteel onderzoek, is het niet vreemd dat Pfizer zich ook mengde in de zoektocht naar een coronavaccin. Het Covid-19 vaccin dat Pfizer uiteindelijk samen met BioNTech succesvol op de markt bracht, is een mRNA-vaccin. De effectiviteit van het Pfizer/BioNTech coronavaccin is groot, in meer dan 94% van de gevallen had een inenting effect. Dit is vergelijkbaar met de effectiviteit van concurrent Moderna en beter dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen. De onderzoeksresultaten van en praktijkervaring met het vaccin gebruikt Pfizer nu voor verdere toepassingen. De eerste uitvinding is de coronapil; ‘deze pil verkleint de kans op ziekenhuisopname, IC of overlijden van een patiënt met 89 procent bij tijdige inname. Ook zorgt het voor een mild ziekteverloop’, zegt Pfizer in een persbericht.

Historie van Pfizer

Pfizer begon in 1849 als kleine chemieonderneming in New York en groeide gestaag uit tot één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld dat door de jaren heen een aantal beroemde geneesmiddelen introduceerde. Pfizer werd opgericht door twee uit Duitsland geëmigreerde neven, Charles Pfizer en Charles Erhart, die in de nieuwe wereld onbeperkte mogelijkheden zagen. Hun eerste doorbraak was met Santonin, een middel tegen parasitaire wormen. Het was zo’n groot succes dat Pfizer binnen tien jaar het assortiment chemische en medische preparaten, waaronder borax, kamfer en jodium, sterk kon uitbreiden. Ze maakten hierbij volop gebruik van de logistieke, technologische en medische vooruitgang tijdens de industrialisatie in de VS. Citroenzuur werd Pfizer’s populairste product, de ingrediënten, waaronder citroenen, haalden ze uit Italië. Dat werd rond 1880 problematisch door politieke instabiliteit toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De levering kwam tot stilstand en Pfizer moest op zoek naar andere leveranciers. Om minder afhankelijk te zijn, nam het in 1917 voedseltechnoloog James Currie in dienst, die uit gisting van suiker zelf citroenzuur kon winnen. Pfizer begon via Currie’s proces grote hoeveelheden te produceren. Het gistingsproces bleek ook een sleutel tot de productie van penicilline. De massaproductie van dit antibioticum kwam precies op tijd om tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van veel gewonde geallieerde soldaten te kunnen redden.

Tot 1950 leverde Pfizer vooral producten aan andere bedrijven, die ze vervolgens onder hun eigen merknaam verkochten. Eind jaren veertig ontwikkelde ze Terramycin®, een nieuw antibioticum waarmee het onder de eigen naam succesvol doorbrak. Onmiddellijk opende Pfizer wereldwijd kantoren en dochterondernemingen en ontstond een zich constant ontwikkelend portfolio van innovatieve producten. Zo werd Pfizer snel een internationaal krachtige onderneming.

Vanaf begin deze eeuw deed Pfizer een aantal grote overnames. In 2000 fuseerden Pfizer en Warner-Lambert, waardoor Pfizer de grootste en snelst groeiende farmaceutische onderneming ter wereld werd. In 2003 volgde de overname van Pharmacia. Door de overname van Wyeth in 2009 stelde Pfizer zijn winstgevendheid veilig, omdat een mogelijk verlies door aflopende patenten dreigde. Rond 2015 mislukten overnamepogingen van AstraZeneca en Allergan, maar de overnames van Hospira en Mylan waren succesvol en het productaanbod groeide. Een ander groot succes van Pfizer is het erectiemiddel Viagra.

Sinds 2020 produceert en verhandelt Pfizer het door het Duitse BioNTech ontwikkelde Comirnaty, beter bekend als het BioNTech/Pfizer vaccin tegen het COVID-19 virus. Pfizer financiert het, houdt toezicht op de klinische proeven, produceert het vaccin en verzorgt de logistiek.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Sources: Pfizer, NOS, The Motley Fool, RIVM, CBG

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.