Pfizer aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Pfizer, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Pfizer

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Pfizer is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Pfizer

Pfizer begon in 1849 als kleine chemieonderneming in New York en groeide gestaag uit tot één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Pfizer heeft een aantal beroemde geneesmiddelen geïntroduceerd. De oprichters waren twee uit Duitsland geëmigreerde neven, Charles Pfizer en Charles Erhart, die in de nieuwe wereld onbeperkte mogelijkheden zagen. Hun eerste doorbraak was met Santonin, een middel tegen parasitaire wormen. Het was zo’n groot succes dat Pfizer binnen tien jaar zijn assortiment chemische en medische preparaten, waaronder borax, kamfer en jodium, sterk kon uitbreiden. Pfizer maakte daarbij volop gebruik van de logistieke, technologische en medische vooruitgang tijdens de industrialisatie in de VS. Citroenzuur werd Pfizer’s populairste product. De ingrediënten, waaronder citroenen, betrok het uit Italië. Dat werd rond 1880 problematisch door politieke instabiliteit. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werd de levering geheel stilgezet en moest Pfizer op zoek naar andere leveranciers. Om minder afhankelijk te zijn, nam het in 1917 voedseltechnoloog James Currie in dienst, die uit gisting van suiker zelf citroenzuur kon winnen. Pfizer ging via Currie’s procedé grote hoeveelheden produceren. Het gistingsproces bleek ook een sleutel tot de productie van penicilline. Pfizer begon precies op tijd met de massaproductie van dit antibioticum om tijdens WOII het leven van veel gewonde geallieerde soldaten te kunnen redden.

Tot 1950 leverde Pfizer zijn producten vooral aan andere bedrijven, die ze vervolgens onder hun eigen merknaam verkochten. Eind jaren veertig ontwikkelde Pfizer echter Terramycin®, een nieuw antibioticum waarmee het onder zijn eigen naam succesvol doorbrak. Onmiddellijk opende Pfizer wereldwijd kantoren en dochterondernemingen, en ontstond een zich constant ontwikkelend portfolio van innovatieve producten. Zo werd Pfizer snel een internationaal krachtige onderneming.

Vanaf begin deze eeuw deed Pfizer een aantal grote overnames. In 2000 fuseerden Pfizer en Warner-Lambert, waardoor Pfizer de grootste en snelst groeiende farmaceutische onderneming ter wereld werd. In 2003 volgde de overname van Pharmacia. Door de overname van Wyeth in 2009 stelde Pfizer zijn winstgevendheid veilig, omdat een mogelijk verlies door aflopende patenten dreigde. Rond 2015 mislukten overnamepogingen van AstraZeneca en Allergan, maar de overnames van Hospira en Mylan zijn succesvol en het productaanbod blijft groeien. Een groot succes is het erectiemiddel Viagra.

Sinds 2020 produceert en verhandelt Pfizer het door het Duitse BioNTech ontwikkelde Comirnaty, beter bekend als het BioNTech/Pfizer vaccin tegen het COVID-19 virus. Pfizer financiert, houdt toezicht op de klinische proeven, produceert het vaccin en verzorgt de logistiek.

Beursgang van Pfizer

In 1942, bijna honderd jaar na de oprichting, ging Pfizer naar de beurs om de massaproductie van penicilline te kunnen financieren. Het aandeel staat genoteerd aan de NYSE (PFE. ISIN: US7170811035). Pfizer is vanaf 2004 opgenomen in de Dow Jones index, maar is daar eind vorig jaar onverwacht uit verwijderd wegens te grote overeenkomsten met concurrent Merck. Het werd vervangen door het biofarmaceutische concern Amgen. Pfizer is wel opgenomen in de S&P 500 index. Pfizer-aandelen en certificaten zijn ook genoteerd op een groot aantal beurzen wereldwijd.

Strategie en toekomst

Pfizer’s doel is om via productinnovaties het leven van zieken zo goed mogelijk te verbeteren. Dit streven beheerst de bedrijfscultuur en de toekomstvisie: Pfizer wil het meest patiëntgerichte geneesmiddelenbedrijf blijven. Het richt zich hierbij op vaccins, auto-immuunziekten, kanker, hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten en zeldzame aandoeningen. Pfizer bouwt o.a. voort op zijn ervaring met veilige en effectieve biologische geneesmiddelen om patiënten toegang te bieden tot alternatieve, minder kostbare medicijnen. Pfizer werkt ook aan genetische medicijnen. Het wil zijn coronavaccin in meer landen introduceren, voor lagere inkomens beschikbaar maken, en eind 2022 minstens 2 miljard doses gratis over de armste landen hebben verspreid, om het virus zo snel mogelijk te helpen verdrijven.

Om zijn sterke positie in de (bio-)farmacie te verstevigen blijft Pfizer veel onderzoek doen, waarbij het zijn ervaring bij de ontwikkeling van Comirnaty zoveel mogelijk wil gebruiken. Verder wil het bedrijf doorgaan met het aangaan van partnerships en acquisities, om te kunnen blijven groeien.

Kwartaalcijfers / jaarcijfers

Over het derde kwartaal van 2021 maakte Pfizer een omzet van $24,1 miljard. Dat is 134% meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze stijging is vrijwel geheel te danken aan het coronavaccin Comirnaty (BioNTech/Pfizer), dat in 2020 nog niet was geïntroduceerd. De omzetverwachting voor het gehele boekjaar 2021 zal liggen tussen $81 en 82 miljard, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van 2020 en 2019.

Coca-Cola verwacht in het huidige boekjaar een autonome omzetgroei van 13 à 14%. Eerder lag die bandbreedte op 12-14%. De aangepaste winst per aandeel zal naar verwachting met 15-17% toenemen.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Coronavaccin: de grote winstmaker voor Pfizer

Gezien zijn geschiedenis van uitdagend experimenteel onderzoek, is het niet vreemd dat Pfizer ook naar de mogelijkheden van een coronavaccin ging zoeken. Het coronavaccin dat Pfizer uiteindelijk samen met BioNTech succesvol op de markt bracht, is een mRNA-vaccin. Het brengt minuscule vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code, dezelfde code die ook in het coronavirus zit. Het lichaam maakt vervolgens antistoffen, die het virus bij een besmetting onschadelijk maken. De effectiviteit van het Pfizer/BioNTech coronavaccin is groot, in meer dan 94% van de gevallen heeft een inenting effect gehad. De effectiviteit is vergelijkbaar met die van concurrent Moderna, en groter dan die van AstraZeneca en Janssen.

De onderzoeksresultaten en praktijkervaring met het vaccin gebruikt Pfizer nu voor verdere toepassingen. Het vaccin is een extreem kassucces en daar wil Pfizer zo goed mogelijk van profiteren. Het eerste resultaat is de coronapil. ‘Deze pil verkleint de kans op ziekenhuisopname, IC of overlijden van een patiënt met 89 procent als hij tijdig wordt ingenomen, en zorgt voor een mild ziekteverloop’, zegt Pfizer in een persbericht. Dit geneesmiddel kan een nieuwe boost betekenen voor het bedrijf, want als hierdoor lockdowns overbodig worden zal dat de verkoop van de pil enorm stimuleren.

Pfizer aandelen kopen

Wilt u beleggen in Pfizer? Zou het toevoegen van aandelen Pfizer bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Pfizer bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Pfizer, NOS, The Motley Fool, RIVM, CBG

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.