Pharming Group aandelen kopen

Pharming is een biotechbedrijf dat gespecialiseerd is in behandelingen tegen van zeldzame ziektes. Bent u er al uit of u aandelen Pharming wilt kopen? Of hebt u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk de koers van het aandeel en ontdek onze lage kosten om te beleggen in Pharming aandelen.

Koers PHARMING GROUP


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0010391025

Symbool:

Sector:

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Historie van Pharming

Vanaf de oprichting in 1988 richt Pharming zich op de ontwikkeling van medicijnen tegen zeldzame ziektes. Het Leidse biotechbedrijf kreeg in 1990 nationale bekendheid met de geboorte van de genetisch gemanipuleerde stier Herman. Dit project was gericht op de productie van een menselijke versie van het ontstekingsremmend eiwit lactoferrine voor babyvoeding.

Na maatschappelijke commotie trok Pharming de stekker uit ‘Herman’. De focus verschoof naar de ontwikkeling van een medicijn tegen de ziekte van Pompe, een zeer zeldzame en erfelijke stofwisselingsziekte. Na meerdere tegenslagen besloot Pharming in 2001 verder onderzoek naar dit medicijn te staken en surseance van betaling aan te vragen.

Ruconest

Dankzij een nieuwe kapitaalinjectie van de aandeelhouders maakte het bedrijf een doorstart en richtte het vervolgens alle pijlen op Ruconest. Dit is een medicijn voor patiënten met erfelijk angio-oedeem (HAE), een zeldzame zwellingsziekte.

Enkele tienduizenden mensen in Europa en de VS lijden aan deze potentieel dodelijke aandoening. Pharming haalt de werkzame stof van Ruconest uit de melk van genetisch gemodificeerde konijnen. Na meerdere tegenslagen in goedkeuringstrajecten werd Ruconest in 2010 eindelijk toegelaten op de Europese markt en vier jaar later ook goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Vooral de Amerikaanse goedkeuring is belangrijk, omdat de onderneming in de VS een veel hogere prijs voor een behandeling in rekening kan brengen dan in Europa. Maar veel geld leverde dit nog niet op, doordat Pharming eerder de distributierechten had verkocht aan Valeant. In 2016 kocht het de rechten weer terug. Dat was een cruciale stap, want hierdoor kon Pharming eindelijk ook de financiële vruchten gaan plukken van zijn onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen (R&D). Na een lange reeks van verlieslijdende jaren maakte Pharming in 2018 voor het eerst in zijn bestaan winst.

Strategie

Opvallend is dat het pakket aandelen ASMPT lange tijd meer waard was dan het in Amsterdam genoteerde moederbedrijf. Beleggers kenden de front-end-activiteiten van het bedrijf een negatieve waarde toe. Na een periode van snelle omzetgroei, dankzij de snelgroeiende vraag naar chips, is dat nu niet meer het geval.Opvallend is dat het pakket aandelen ASMPT lange tijd meer waard was dan het in Amsterdam genoteerde moederbedrijf. Beleggers kenden de front-end-activiteiten van het bedrijf een negatieve waarde toe. Na een periode van snelle omzetgroei, dankzij de snelgroeiende vraag naar chips, is dat nu niet meer het geval.

Maar de FDA heeft nog geen goedkeurig gegeven om het medicijn ook te gebruiken ter voorkoming van aanvallen van angio-oedeem. De Amerikaanse toezichthouder eist aanvullend onderzoek van Pharming. Mede hierdoor zijn de verwachtingen vooralsnog niet waargemaakt. In 2020 bleef de omzet steken op €185,6 miljoen.

Pharming blijft ondertussen proberen om Ruconest als preventief medicijn tegen HAE goedgekeurd te krijgen en wil het middel ook voor enkele andere ziektes inzetten. Verder is de strategie gericht op versterking van de pijplijn met de aankoop van kansrijke medicijnen of verkooplicenties.

Het belangrijkste kandidaatsmedicijn in de huidige pijplijn is leniolisib, voor de behandeling van patiënten met de zeer zeldzame immuunziekte APDS. Introductie staat gepland voor het vierde kwartaal van 2022. Met deze potentiële nieuwe inkomstenbron zou de afhankelijkheid van Ruconest verminderen. Pharming opereert hier op een competitieve markt. Er zijn meerdere medicijnen voor HAE en het bedrijf moet het opnemen tegen het Japanse Takeda en CSL Behring uit Australië.

Deze twee concurrenten hebben een veel groter marktaandeel dan Pharming. Een relatieve nieuwkomer is BioCryst Pharmaceuticals, dat eind 2020 goedkeuring verkreeg voor zijn medicijn tegen HAE en in het eerste kwartaal van 2021 al een omzet genereerde van $10,9 miljoen. Het succes van BioCryst vormt een bedreiging voor Pharming.

De beursgang van Pharming

In 1998 werd het aandeel Pharming geïntroduceerd op de Europese schermenbeurs Easdaq tegen een koers van omgerekend €13,61 per aandeel. Een jaar later kreeg het aandeel (ISIN: NL0010391025) een notering aan Euronext Amsterdam. Daarnaast wordt Pharming ook verhandeld op de NASDAQ in de vorm van zogeheten American Depositary Receipts (ADR’s). De koers luidt in dollars en elke ADR vertegenwoordigt tien gewone aandelen Pharming.

Jaarcijfers Pharming

Pharming blikt terug op een sterk 2020, waarin de verkopen van Ruconest verder stegen. De omzet kwam uit op €185,7 miljoen, een toename van 9,9% vergeleken met het jaar daarvoor. Drijvende kracht achter de omzetgroei waren de Amerikaanse Ruconest-verkopen, die goed waren voor 95,5% van de totale omzet. In Europa is Ruconest in steeds meer landen verkrijgbaar en maakte de omzet een flinke sprong, met een plus van 44% naar €7,2 miljoen.

Het bedrijfsresultaat steeg met 9,6% naar €66,7 miljoen, ondanks toegenomen verkoopkosten in de VS en hogere R&D-bestedingen. Toch daalde onder de streep de nettowinst van €36,2 miljoen naar €33,0 miljoen door een negatief valutakoerseffect. Omdat Pharming met ingang van 2021 in dollars gaat rapporteren, krijgen valutaschommelingen minder vat op de winstontwikkeling.

Lees hier het volledige jaarverslag

Kwartaalcijfers Pharming

Het biotechbedrijf kende in 2021 een zwakke start. De omzet viel in het eerste kwartaal met 20% terug naar $43,6 miljoen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op $6,3 miljoen, tegen $21,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 9% naar $8,5 miljoen. Dat is een domper, want Pharming had juist een verdere groei voorspeld. Volgens het bedrijf is de omzetkrimp veroorzaakt doordat patiënten in het vierde kwartaal extra voorraden Ruconest bestelden door de coronapandemie. Naar verwachting zal de vraag in de loop van het jaar weer aantrekken. Toch spreekt Pharming geen concrete verwachting uit. Met een solide kaspositie van $208,5 miljoen staat het bedrijf er financieel sterk voor.

Dividend van Pharming

Gezien de hoge investeringsbehoefte in onder meer de pijplijn van nieuwe medicijnen keert Pharming voorlopig geen dividend uit.

Pharming aandelen kopen

Wilt u beleggen in Pharming? Zou het toevoegen van aandelen Pharming bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op de AEX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Waarom beleggen in Pharming bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Koers PHARMING GROUP


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0010391025

Symbool:

Sector:

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.