Pharming aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Pharming en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Pharming

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Pharming

Vanaf de oprichting in 1988 richt Pharming zich op de ontwikkeling van medicijnen tegen zeldzame ziektes. Het Leidse biotechbedrijf kreeg in 1990 nationale bekendheid met de geboorte van de genetisch gemanipuleerde stier Herman. Dit project was gericht op de productie van een menselijke versie van het ontstekingsremmend eiwit lactoferrine voor babyvoeding.

Na maatschappelijke commotie trok Pharming de stekker uit ‘Herman’. De focus verschoof naar de ontwikkeling van een medicijn tegen de ziekte van Pompe, een zeer zeldzame en erfelijke stofwisselingsziekte. Na meerdere tegenslagen besloot Pharming in 2001 verder onderzoek naar dit medicijn te staken en surseance van betaling aan te vragen.

Ruconest

Dankzij een nieuwe kapitaalinjectie van de aandeelhouders maakte het bedrijf een doorstart en richtte het vervolgens alle pijlen op Ruconest. Dit is een medicijn voor patiënten met erfelijk angio-oedeem (HAE), een zeldzame zwellingsziekte.

Enkele tienduizenden mensen in Europa en de VS lijden aan deze potentieel dodelijke aandoening. Pharming haalt de werkzame stof van Ruconest uit de melk van genetisch gemodificeerde konijnen. Na meerdere tegenslagen in goedkeuringstrajecten werd Ruconest in 2010 eindelijk toegelaten op de Europese markt en vier jaar later ook goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Vooral de Amerikaanse goedkeuring is belangrijk, omdat de onderneming in de VS een veel hogere prijs voor een behandeling in rekening kan brengen dan in Europa. Maar veel geld leverde dit nog niet op, doordat Pharming eerder de distributierechten had verkocht aan Valeant. In 2016 kocht het de rechten weer terug. Dat was een cruciale stap, want hierdoor kon Pharming eindelijk ook de financiële vruchten gaan plukken van zijn onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen (R&D). Na een lange reeks van verlieslijdende jaren maakte Pharming in 2018 voor het eerst in zijn bestaan winst.

Strategie

Opvallend is dat het pakket aandelen ASMPT lange tijd meer waard was dan het in Amsterdam genoteerde moederbedrijf. Beleggers kenden de front-end-activiteiten van het bedrijf een negatieve waarde toe. Na een periode van snelle omzetgroei, dankzij de snelgroeiende vraag naar chips, is dat nu niet meer het geval.Opvallend is dat het pakket aandelen ASMPT lange tijd meer waard was dan het in Amsterdam genoteerde moederbedrijf. Beleggers kenden de front-end-activiteiten van het bedrijf een negatieve waarde toe. Na een periode van snelle omzetgroei, dankzij de snelgroeiende vraag naar chips, is dat nu niet meer het geval.

Maar de FDA heeft nog geen goedkeurig gegeven om het medicijn ook te gebruiken ter voorkoming van aanvallen van angio-oedeem. De Amerikaanse toezichthouder eist aanvullend onderzoek van Pharming. Mede hierdoor zijn de verwachtingen vooralsnog niet waargemaakt. In 2020 bleef de omzet steken op €185,6 miljoen.

Pharming blijft ondertussen proberen om Ruconest als preventief medicijn tegen HAE goedgekeurd te krijgen en wil het middel ook voor enkele andere ziektes inzetten. Verder is de strategie gericht op versterking van de pijplijn met de aankoop van kansrijke medicijnen of verkooplicenties.

Het belangrijkste kandidaatsmedicijn in de huidige pijplijn is leniolisib, voor de behandeling van patiënten met de zeer zeldzame immuunziekte APDS. Introductie staat gepland voor het vierde kwartaal van 2022. Met deze potentiële nieuwe inkomstenbron zou de afhankelijkheid van Ruconest verminderen. Pharming opereert hier op een competitieve markt. Er zijn meerdere medicijnen voor HAE en het bedrijf moet het opnemen tegen het Japanse Takeda en CSL Behring uit Australië.

Deze twee concurrenten hebben een veel groter marktaandeel dan Pharming. Een relatieve nieuwkomer is BioCryst Pharmaceuticals, dat eind 2020 goedkeuring verkreeg voor zijn medicijn tegen HAE en in het eerste kwartaal van 2021 al een omzet genereerde van $10,9 miljoen. Het succes van BioCryst vormt een bedreiging voor Pharming.

De beursgang van Pharming

In 1998 werd het aandeel Pharming geïntroduceerd op de Europese schermenbeurs Easdaq tegen een koers van omgerekend €13,61 per aandeel. Een jaar later kreeg het aandeel (ISIN: NL0010391025) een notering aan Euronext Amsterdam. Daarnaast wordt Pharming ook verhandeld op de NASDAQ in de vorm van zogeheten American Depositary Receipts (ADR’s). De koers luidt in dollars en elke ADR vertegenwoordigt tien gewone aandelen Pharming.

Jaarcijfers Pharming

Pharming blikt terug op een sterk 2020, waarin de verkopen van Ruconest verder stegen. De omzet kwam uit op €185,7 miljoen, een toename van 9,9% vergeleken met het jaar daarvoor. Drijvende kracht achter de omzetgroei waren de Amerikaanse Ruconest-verkopen, die goed waren voor 95,5% van de totale omzet. In Europa is Ruconest in steeds meer landen verkrijgbaar en maakte de omzet een flinke sprong, met een plus van 44% naar €7,2 miljoen.

Het bedrijfsresultaat steeg met 9,6% naar €66,7 miljoen, ondanks toegenomen verkoopkosten in de VS en hogere R&D-bestedingen. Toch daalde onder de streep de nettowinst van €36,2 miljoen naar €33,0 miljoen door een negatief valutakoerseffect. Omdat Pharming met ingang van 2021 in dollars gaat rapporteren, krijgen valutaschommelingen minder vat op de winstontwikkeling.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Kwartaalcijfers Pharming

Het biotechbedrijf kende in 2021 een zwakke start. De omzet viel in het eerste kwartaal met 20% terug naar $43,6 miljoen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op $6,3 miljoen, tegen $21,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 9% naar $8,5 miljoen. Dat is een domper, want Pharming had juist een verdere groei voorspeld. Volgens het bedrijf is de omzetkrimp veroorzaakt doordat patiënten in het vierde kwartaal extra voorraden Ruconest bestelden door de coronapandemie. Naar verwachting zal de vraag in de loop van het jaar weer aantrekken. Toch spreekt Pharming geen concrete verwachting uit. Met een solide kaspositie van $208,5 miljoen staat het bedrijf er financieel sterk voor.

Dividend van Pharming

Gezien de hoge investeringsbehoefte in onder meer de pijplijn van nieuwe medicijnen keert Pharming voorlopig geen dividend uit.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.