Philips aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Philips en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Philips

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Philips

In tegenstelling tot wat vele denken, ligt de oorsprong van Philips niet in Eindhoven maar in Amsterdam. In een woonhuis aan de Herengracht in Amsterdam, deed Gerard Philips (ir.) in 1890 zijn eerste proeven met het ontwikkelen van gloeilampen. Hieruit ontstond het idee om een eigen bedrijf op te richten. Op 15 mei 1891 opende de onderneming Philips & Co officieel.

In 1895 sloot ook broer Anton aan bij het bedrijf. Daar waar Gerard voornamelijk technisch was, nam Anton de commerciële kant voor zijn rekening. Samen bleken de broers succesvol. Al binnen een aantal jaar behoorde Philips tot de top van de Europese gloeilampenfabrikanten.

Een koninklijk predicaat

In 1916, bij het 25-jarig jubileum van Philips, gaf toenmalig koningin Wilhelmina het bedrijf het koninklijk predicaat. Deze titel is Philips echter pas gaan gebruiken vanaf de verhuizing van het hoofdkantoor van Eindhoven naar Amsterdam, in 1998.

Een Nederlands boegbeeld

In het productaanbod en de kernwerkzaamheden van Philips heeft techniek altijd centraal gestaan. Maar het bedrijf is over de jaren heen ook maatschappelijk actief geweest. Zo heeft het ook sportief en op politiek gebied veel betekend voor Nederland. In 1913 richtte het namelijk de Philips Sport Vereniging (PSV) op. Initieel was dit bedoeld als sportvereniging voor en door medewerkers van Philips. Inmiddels speelt de club zowel nationaal als internationaal op het hoogste niveau en is hiermee een Nederlands boegbeeld. Politiek gezien heeft Philips in de Twee Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in het beschermen van Joodse medewerkers door middel van het Philipscommando. Iets wat, zeker in die tijd, niet veel bedrijven aandurfden.

Bijzondere uitbreiding

1984 richtten Philips samen met chipmachinefabrikant Advanced Semiconductor Materials International (ASMI) een nieuw bedrijf op om lithografiesystemen te ontwikkelen voor de groeiende halfgeleidermarkt. Onder de naam ASM Lithography (ASML) begon het bedrijf in een lekke schuur naast het Philips-kantoor in Eindhoven. In 1995 werd ASML een volledig onafhankelijke naamloze vennootschap, genoteerd aan de beurzen van Amsterdam en New York.

Waar het begon met gloeilampen, is Philips over de jaren heen ook andere richtingen ingeslagen. De lichttak groeide intussen dermate dat het een afsplitsing werd genaamd Signify. In eerste instantie was Signify nog één van de Philips-merken. Sinds een aantal jaar is ook daar verandering in gekomen. In 2016 is het bedrijfsonderdeel losgekoppeld van het Philips concern en een eigen onderneming geworden. Ook Signify is genoteerd aan de Euronext Amsterdam (ISIN: NL0011821392). Het bedrijf is sinds 2018 zelfs opgenomen in de AEX.

De beursgang van Koninklijk Philips

Naast dat de eerdergenoemde vertakkingen ASML en Signify beursgenoteerd zijn, is uiteraard ook Philips zelf verhandelbaar. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich genoteerd aan meerdere beurzen, zowel binnen Europa als daarbuiten. Zo is het onder de ticker ‘PHIA’ te vinden op de Euronext Amsterdam (ISIN: NL0000009538). Daarnaast is het bedrijf ook genoteerd aan de New York Stock Exchange onder de ticket PHG (ISIN: US5004723038). Daarnaast is het bedrijf te vinden op Zwitserse, Duitse en Italiaanse beurzen.

De beursgang van Koninklijk Philips

Inmiddels heeft Philips een breed elektronica-aanbod, variërend van elektrische tandenborstels tot keukengerei. Het bedrijf richt zicht tegenwoordig echter voornamelijk op techniek voor de medische sector. Zelf geeft Philips aan dat haar doel is om tegen 2030 de levens van 2,5 miljard mensen per jaar te verbeteren, waaronder 400 miljoen in achtergestelde gezondheidszorggemeenschappen. Geleid door hun visie om de wereld gezonder en duurzamer te maken door middel van innovatie, is hun strategie om voorop te lopen met innovatieve oplossingen in belangrijke gezondheidsmarkten.

De transformatie naar een gefocuste leider in gezondheidstechnologie - verschuiving van producten naar oplossingen en het opbouwen van langdurige relaties met hun klanten - is absoluut cruciaal voor de toekomst van Philips. De strategische roadmap is hierin hun gids voor de komende jaren. Op deze roadmap staan onder andere het beter bedienen van klanten, het verbeteren van kwaliteit en het vergroten van de corebusiness.

Kwartaalcijfers Koninklijk Philips

In het derde kwartaal van 2020 realiseerde Philips een omzet van €5,0 miljard. De omzetgroei kwam datzelfde kwartaal uit op 10%. Inkomsten uit voortgezette bedrijfsactiviteiten stegen tot €341 miljoen. De aangepast EBITA-marge verbeterde met 300 basispunten tot 15,4%. Dit is EBITDA min de aandelenwaarde die betaald wordt aan medewerkers. Tot slot steeg ook de bedrijfscashflow naar €770 miljoen. CEO Frans van Houten zegt zelf het volgende over Q3 2020:

“Het is duidelijk dat de COVID-19-pandemie nog lang niet voorbij is. Onze teams blijven volledig gefocust op het nakomen van onze drievoudige zorgplicht: voorzien in kritieke klantbehoeften, de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers waarborgen en de bedrijfscontinuïteit waarborgen. Ik ben blij dat we onder uitdagende omstandigheden onze plannen hebben kunnen uitvoeren en weer kunnen groeien en verbeteren.”

Om ook een bredere kijk op de cijfers van Philips te geven, kijken wij ook naar de jaarcijfers van 2019.

Het nettoresultaat in 2019 bedroeg €1,2 miljard, een stijging van €76 miljoen in vergelijking met 2018. Philips geeft aan dat deze stijging te danken is aan verbeteringen in de operationele prestaties, lagere netto financiële kosten en lagere lasten gerelateerd aan beëindigde bedrijfsactiviteiten.

In het tweede kwartaal van 2019 volbracht Philip haar aandeleninkoopprogramma van €1,5 miljard zoals aangekondigd op 28 juni 2017. Alle aandelen die in het kader van het programma waren verworven, werden ingetrokken. Ook heeft Philips in 2019 al haar resterende aandelen (16,5%) in het eerdergenoemde Signify verkocht.

CFO, Abhijit Bhattacharya, zegt zelf het volgende over de resultaten van boekjaar 2019:

“In 2019 verhoogden we de omzet tot €19,5 miljard, met 4,5% vergelijkbare omzetgroei, en leverde een sterke operationele cashflow van €2 miljard en een vrije cashflow van meer dan €1 miljard. Inkomen uit doorgaande operaties bedroegen €1,2 miljard. De aangepaste WPA steeg met 15% tot €2,02 per aandeel. De aangepaste EBITA nam toe met €197 miljoen, maar dat was niet ons plan, deels vanwege aanzienlijke tegenwind.

Lees hier het volledige jaarverslag van 2019.

Dividend van Philips aandelen

Het dividendbeleid van Philips is gericht op dividendstabiliteit en een uitbetalingsratio van 40% tot 50% van het nettoresultaat. In de afgelopen tien jaar is het dividendrendement van Philips op gewone aandelen stabiel gestegen. Van €0,70 in 2009 en 2010, naar €0,75 in 2011-2013 en vervolgens naar €0,80 in 2014-2018.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Philips, NRC, Trouw, Signify

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.