PostNL Koninklijke aandelen kopen

PostNL is het belangrijkste Nederlandse post- en pakketverzendingsbedrijf. Het houdt zich ook bezig met e-commerce en biedt diensten op het gebied van data- en documentatiebeheer en direct marketing. Bent u er al uit of u aandelen PostNL wilt kopen? Of hebt u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk de koers van het aandeel en ontdek onze lage kosten om te beleggen in aandelen PostNL.

Koers PostNL


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0009739416

Symbool:

Sector:

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Historie van PostNL

In 1928 werd het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT) opgericht. De complexe geschiedenis van het bedrijf begint eigenlijk al in 1799, toen de overheid de organisatie van briefpost op zich nam. De combinatie van post, telefonie en een spaarbank onder de hoede van de overheid, heeft uiteindelijk tot ver in de vorige eeuw bestaan. In de jaren tachtig privatiseerde de overheid verschillende onderdelen. In 1986 als eerste de Postbank, die in 2009 uiteindelijk in ING overging. In 1989 verzelfstandigde de gehele PTT, waarmee KPN ontstond; Koninklijke PTT Nederland N.V. In 1994 ging KPN naar de beurs. In december 1996 nam KPN de Australische internationale logistieke dienstverlener Thomas Nationwide Transport (TNT) over en voegde dit bedrijf toe aan haar werkmaatschappij PTT Post. In 1998 splitste KPN de post- en telefonieafdelingen. KPN hield zich verder bezig met telefonie, internet en later ook televisie. Samen met TNT werd PTT Post onderdeel van TNT Post Groep (TPG). In 2002 ging het management van PTT Post op zoek naar een nieuwe naam. Vooral wegens internationale ambities had het management behoefte aan een naam waarmee het bedrijf zich op buitenlandse markten beter kon vertonen. De afkorting ‘PTT’ riep in veel landen nog te veel associaties op met een bureaucratisch staatsbedrijf, en dat wilde het inmiddels moderne en innovatieve postbedrijf voorkomen. De naam Koninklijke TPG Post (in het buitenland Royal TPG Post) riep geen negatieve associaties op. In 2006 veranderde TPG Post haar naam echter opnieuw, nu in TNT Post. Maar dit was nog steeds niet de laatste naamsverandering. De naam PostNL is uiteindelijk in 2011 ontstaan, toen TNT de postactiviteiten verzelfstandigde en apart naar de beurs bracht.

De beursgang van PostNL

Ticker: PNL, ISIN: NL0009739416

De aandelen PostNL zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam. In 2011 splitste TNT N.V., het moederbedrijf van TNT Post, zich op in PostNL N.V. en de koeriersdienst TNT Express N.V., die in 2015 is overgenomen door het Amerikaanse FedEx. De opsplitsing was het gevolg van verschillen tussen de bedrijfsactiviteiten post en koeriersdiensten, die steeds verder uit elkaar liepen. TNT Express richtte zich na de splitsing op internationale expresactiviteiten in de business-to-businessmarkt, PostNL op binnenlandse en internationale post.

Eind 2016 probeerde Bpost PostNL over te nemen, maar PostNL wees alle biedingen af. De overnamepoging was tekenend voor de toenemende concurrentie op de post- en e-commercemarkt in de Benelux. Die markt groeide weer na een moeilijke periode. PostNL had in de beginjaren te maken gehad met een krimp in de postactiviteiten, door de ontwikkeling van e-mail en de liberalisering van de Nederlandse postmarkt. Het bedrijft heeft zich echter uitstekend herpakt. Het is zich gaan toeleggen op e-commerce en door corona is de pakketbezorging vanuit webwinkels enorm toegenomen. PostNL breidt zijn activiteiten nu ook uit naar Duitsland, Engeland en Italië.

Vanaf het dieptepunt tijdens de coronadip van rond €1, is de koers van het aandeel tot €5 gestegen in mei dit jaar. Sindsdien heeft de koers zich gestabiliseerd.

Bedrijfsstrategie en toekomst

PostNL wil de grootste aanbieder van logistieke en postdiensten in de Benelux zijn. De onderneming richt zich op een aantal strategische doelstellingen waarmee het waarde voor zijn aandeelhouders en andere stakeholders schept, en wil een duurzaam en solide postbedrijf zijn met gemotiveerd personeel. PostNL streeft naar winstgevende groei en duurzame kasstromen met zo laag mogelijke impact op het milieu. Hiervoor verbetert het bedrijf zijn bezorgprocessen en diensten voortdurend.

Naast de postactiviteiten wordt de rol van pakketbezorging steeds groter. Dit zorgt inmiddels voor 53% van de omzet, tegen 44% vanuit de post, en zal worden uitgebouwd. Verder gaat PostNL de digitale transformatie van al zijn verzendprocessen versnellen om zijn concurrentiepositie te verbeteren.

Jaarcijfers van PostNL

Herna Verhagen, CEO van PostNL, noemde 2020 een uitzonderlijk goed jaar, zowel voor de pakkettendivisie als voor de post in Nederland. Dit resulteerde in een genormaliseerde EBIT van €245 miljoen, waarvan naar verwachting €55 miljoen eenmalig resultaat, veroorzaakt door Covid-19. De omzet was €3,2 miljard, tegenover €2,8 miljard in 2019. Er werd 103% meer pakketten bezorgd dan in 2019.

Kwartaalcijfers tweede kwartaal 2021

In het tweede kwartaal van 2021 zijn de goede resultaten voortgezet. Er werd 11,4% meer pakketten vervoerd, en 4,2% meer post. De verwachte genormaliseerde EBIT in 2021 is verhoogd naar een bedrag tussen €280 miljoen en € 310 miljoen.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van PostNL

Over 2020 is op 14 mei dit jaar €0,28 uitgekeerd. Dat is flink meer dan wat het bedrijf over 2019 (€0,08) uitkeerde, en is het gevolg van de goede resultaten. Op 31 augustus heeft PostNL nog een interim dividend van €0,10 betaald.

E-commerce

De pakketafdeling profiteert het meest van e-commerce, de sterk toenemende handel via webwinkels. PostNL heeft hier bewust op ingespeeld en de logistiek verbeterd. Het heeft daarvoor een aantal kleinere bedrijven overgenomen, waaronder Shops United en MyParcel, zodat de pakketbezorging steeds soepeler verloopt. Ook een activiteit als fulfilment (alles wat in een magazijn gebeurt nadat er een bestelling is binnengekomen) wordt door steeds meer webwinkels aan PostNL overgelaten. Dat betekent dat PostNL niet alleen meer hun pakketten vervoert, maar ze ook inpakt en opslaat. Zo neemt PostNL steeds meer magazijnwerk uit handen.

PostNL aandelen kopen

Wilt u beleggen in PostNL? Zou het toevoegen van aandelen PostNL bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op de AEX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Waarom beleggen in PostNL bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: PostNL, Euronext, Ecommercenews, TNT, Emerce.

Koers PostNL


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0009739416

Symbool:

Sector:

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.