RELX aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van RELX en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers RELX

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van RELX

Dataleverancier RELX heeft een lange voorgeschiedenis van verschillende bedrijven die uiteindelijk zijn samengesmolten. De directe voorlopers zijn het Nederlandse Elsevier en het Britse Reed. De geschiedenis van Elsevier begon in 1880, toen Jacobus George Robbers met een paar compagnons Uitgevers-Maatschappij Elsevier oprichtte. Robbers wilde vooral literaire klassiekers en de Winkler Prins Encyclopedie uitgeven. De naam Elsevier had hij ontleend aan de oudhollandse drukkersfamilie Elzevir, die al in 1587 het werk van Erasmus had gepubliceerd. Het bedrijf was oorspronkelijk gevestigd in Rotterdam, maar verhuisde in 1887 naar Amsterdam. Tot eind jaren dertig bleef Elsevier een kleine familie-uitgeverij met zo’n tien werknemers. Na de Tweede Wereldoorlog startte de uitgever het weekblad Elsevier opnieuw op. Het was de voortzetting van een eerder tijdschrift dat al vanaf 1890 had bestaan, maar in de oorlog was stopgezet. Elserviers Weekblad bleek een groot succes en was zeer winstgevend. Een snelle expansie van de uitgeverij volgde. Elsevier richtte zich vooral op de Engelstalige markt, omdat het inmiddels een expertise had opgebouwd in Engelstalige wetenschappelijke publicaties. Elsevier Press Inc. begon in 1951 in Houston, Texas, en in 1962 opende Elsevier uitgeverijen in Londen en New York. In 1991 nam het Pergamon Press in het Verenigd Koninkrijk over. De bedrijfsformule droeg sterk aan het succes bij. Elsevier publiceerde kleine, dure oplagen op een specifiek gebied, die vakspecialisten moesten kopen om up-to-date te blijven.

Uitgeverij Reed begon in 1895, toen Albert E. Reed een krantenpapierfabriek opzette in Tovil Mill, Kent, en zich daarna snel tot veelzijdig uitgever ontwikkelde. In 1970 fuseerde Reed Group met International Publishing Corporation en veranderde de bedrijfsnaam in Reed International Limited. Het bedrijf bleef groeien door te fuseren met andere uitgevers en produceerde vakbladen als IPC Business Press.

In 1992 fuseerden Reed International en Elsevier tot Reed Elsevier. Deze uitgeverij concentreerde zich steeds meer op wetenschappelijke uitgaven, maar hield nog wel Elsevier Weekblad en een aantal vaktijdschriften in portefeuille. Die werden in de eerste twee decennia van de 21ste eeuw alsnog verkocht. Reed Elsevier heeft zich in februari 2015 omgedoopt tot RELX, een samentrekking van de vier bedrijfsonderdelen van het concern: Reed, Elsevier, LexisNexis en Reed Exhibitions, waar gezamenlijk nu ongeveer 28.500 mensen werken.

Elsevier staat voor de wetenschappelijke, technische en medische uitgeverij, en geeft ongeveer tweeduizend tijdschriften en meer dan twintigduizend boektitels digitaal uit. Reed Business is het onderdeel met uitgaves voor de zakelijke markt. LexisNexis is de online uitgeverij van onder andere juridische literatuur, en heeft ook een tak gericht op risicoberekening. Reed Exhibitions, ten slotte, organiseert vakbeurzen. Van de totale omzet van RELX wordt ongeveer de helft in Noord-Amerika gerealiseerd en een kwart in Europa. De overige omzet is verspreid over de rest van de wereld. Met zo'n 2% is het aandeel van advertentieopbrengsten in de totale omzet van RELX marginaal. Het overgrote deel van de omzet wordt bereikt met de verkoop van abonnementen. De inkomsten zijn zeer stabiel. De informatie wordt vooral elektronisch aangeleverd, slechts een zesde van de omzet komt nog van gedrukte publicaties en neemt steeds verder af.

In 2018 heeft RELX zijn bedrijfsstructuur aangepast. Sindsdien het is geen Brits-Nederlandse onderneming meer, maar volledig Brits. De aanpassing had vooral technische redenen, zo was het hoofdkantoor al in Londen gevestigd.

De beursgang van RELX

Elsevier, Reed en later Reed Elsevier waren al beursgenoteerde ondernemingen, in respectievelijk Nederland, het Verenigd Koninkrijk en allebei. RELX is net als Reed Elsevier zowel aan Euronext Amsterdam als aan de London Stock Exchange genoteerd. Daarnaast is er een notering in New York. (LSE: ticker REL, ISIN-code GB00B2B0DG97; Euronext Amsterdam: ticker REN, ISIN-code als LSE. NYSE: ticker RELX, ISIN-code US7595301083). RELX is onderdeel van de AEX en FTSE 100 Indices.

Bedrijfsstrategie en toekomst

AkzoNobel wil een bovengemiddeld presterend verf- en coatingbedrijf blijven. Het richt zich op wereldwijd sterke merken en een leidende positie in grote, aantrekkelijke markten. De helft van de opbrengsten wil het uit opkomende markten halen. In de verfindustrie is het zaak om te blijven innoveren en duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. AkzoNobel’s motto is daarbij: ‘People, Planet, Paint’.

Het bedrijfsmodel is erop gericht het de klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo ontwikkelt de medische tak van Elsevier een app die vrijwel onmiddellijk tijdens de diagnose van patiënten expertadviezen kan geven over de juiste behandeling. Dit kan een hoop kostbare tijd besparen in crisissituaties. Het juridische LexisNexis levert soortgelijke faciliteiten. Van een zeer uitgebreide juridische database met zoekmachine, legt het steeds meer accent op een klantvriendelijke aanpak, waarbij juristen met simpele vragen meteen de juiste praktische informatie krijgen toegediend, tot en met adviezen voor advocaten om een concrete zaak te winnen. De risico-afdeling geeft steeds gespecificeerde risicovoorspellingen en adviezen over verzekeringskosten in alle mogelijke situaties.

Jaarcijfers van RELX

RELX publiceert geen kwartaalverslagen, de meest recente resultaten zijn te vinden in het jaarverslag over 2021. Het concern leverde een omzetgroei van 7% tot £7,244 miljard, waarmee de operationele winst met 13% groeide tot £1,884 miljard. De winst per aandeel groeide van £0,801 naar £0,876. Deze cijfers zijn in lijn met de stabiele groei die het concern al jaren vertoont. De directie gelooft dat de stabiliteit een gevolg is van de nog altijd toenemende focus op de directe wensen van de eindgebruiker. Recente acquisities die de betrouwbare organische groei aanvullen, hebben goed gepresteerd.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van RELX

Als blijk van de sterke financiële performance keert RELX over 2021 een dividend uit van £0,498, wat een verbetering betekent van 6% ten opzichte van 2020.

Wat voor bedrijf is RELX?

RELX is een schoolvoorbeeld van transformatie vanuit papier naar digitaal. Het voormalige Reed Elsevier bouwde zich succesvol om van mediabedrijf naar online dataleverancier. Al in de jaren negentig zag het bedrijf de noodzaak daarvan in en nam LexisNexis over, één van de eerste online juridische informatiediensten. Reed Elsevier stootte daarna steeds meer gedrukte vakbladen af, zodat langzamerhand het zwaartepunt geheel op digitaal kwam te liggen. Dit was al in een periode waarin ook klanten nog sterk papiergericht waren en gewend waren hun krant op de deurmat te vinden. Digitale informatieverstrekking heeft grote voordelen en biedt mogelijkheden tot uitgebreide zoekfuncties en links, zodat wetenschappelijke publicaties veel gemakkelijker en gerichter te doorgronden zijn. De exclusiviteit van de informatie (men kan er alleen gebruik van maken als men ervoor betaalt) trekt veel klanten over de schreef die de nieuwste kennis op hun vakgebied willen volgen. Het is een formule waarin RELX nauwelijks afhankelijk is van conjunctuurgevoelige advertentie-inkomsten. Wel is het bedrijf sterk afhankelijk van technologie, zoals algoritmen om op de content toe te passen. Geen wonder dus dat het aantal IT’ers in het bedrijf sterk groeit.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: RELX, NRC, Stringfixer, Dividendinfo

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.