Royal Dutch Shell
Shell is een Nederlands-Britse olie en gas maatschappij dat behoort tot een van de grootste private ondernemingen ter wereld. Het huidige bedrijf is opgericht in 1907 en het hoofdkantoor staat in Den Haag. De CEO is Ben van Beurden. Het bedrijf staat ook bekend als Royal Dutch Shell (RDS) of Koninklijke olie. Zo staat het bedrijf ook genoteerd aan de AEX. Het zal u wellicht verbazen dat Shell pas sinds 2004 verhandelbaar is op de beurs en dat het predicaat ‘’koninklijk’’ al vorens het 100 jarig bestaan van het bedrijf is toegekend door de Nederlandse koning Willen lll.
Business model Shell
Shell heeft expertise in het ontdekken, ontwikkelen, produceren, raffineren en vermarkten van olie en natuurlijk gas. Daarnaast houdt het zich bezig met het maken en vermarkten van chemicaliën. Shell is één van de grootste onafhankelijke energie bedrijven ter wereld op basis van de markt capitalisatie, cash flow uit activiteiten en productie niveau.
Enkele kernactiviteiten
- Er wordt wereldwijd gezocht naar ruwe olie en natuurlijk gas. Zowel via de conventionele manieren als in dichte steenformaties, schalie en kool. Er wordt ook asfalt onttrokken uit oliezanden die weer verwerkt worden tot synthetische ruwe olie.
- Shell koelt natuurlijk gas om zo vloeibaar gas (LNG) te produceren dat veilig verscheept kan worden naar landen rond de wereld.
- Er wordt gehandeld in olie, gas en andere energie gerelateerde producten zoals elektriciteit en carbon-emissie rechten.
- Shell bezit raffinaderijen en chemische bedrijven die de mogelijkheid bieden om waarde creëren uit de olie en gas productie. Dit doen ze door het om te zetten in verfijnde petrochemische producten die wereldwijd gebruikt worden in het huishouden, bedrijfsleven en transsport. De producten die worden verkocht zijn onder andere; benzine, diesel, verwarmingsolie, vliegtuig brandstof, zeevaart brandstof, LNG voor transsport, glijmiddel, asfalt en zwavel.
- Shell investeert in klimaat vriendelijke oplossingen zoals biobrandstoffen, waterstof, wind en zonne-energie. Eén van de KPI’s van Shell is het ontwikkelingen en uitwerken van innovatieve technologie die hier bij helpt. In combinatie met de financiële middelen en goed project management kan Shell een voorsprong nemen.
Royal Dutch Shell cijfers
Ter beeldvorming: Er werken inmiddels meer dan 86.000 medewerkers voor Shell. Dit doen zij in 70+ landen. Shell werkt met een grote portefeuille aan verschillende producten en diensten. Deze portefeuille wordt vaak bekeken met het doel om ervoor te zorgen dat deze in lijn blijven met de doelstellingen. Shell opereert in een volatiele markt met olie en gas prijzen die sterk kunnen fluctueren.
Jaarcijfers Shell
In het tweede kwartaal van 2022 boekte Shell een nettowinst van ruim $18 miljard. In vergelijking met het eerste kwartaal was dit nog 7,1 miljard. Als kanttekening moet daarbij wel verteld worden dat er enkele miljarden werden afgeschreven bij projecten in Rusland. Dit had te maken met de inval in Oekraïne in het begin van 2022. Shell stopte toen met verschillende olieprojecten op Russisch grondgebied.
Omzet en winst
In 2018 werd een omzet van iets meer dan 388 miljard USD geboekt. De winst bedroeg bijna 23,9 miljard USD. Er is op beide vlakken een sterke toename gezien ten opzichte van de voorgaande jaren. Zo kunt u teruglezen in onderstaande tabel. 15,7 miljard USD werd overigens uitgekeerd in dividenden aan beleggers. Dat maakt bijna 66% van de winst.

Winst per aandeel Shell
Niet onbelangrijk voor u als belegger is de winst per aandeel of ‘’earnings per share’’. Deze zijn in 2018 toegenomen naar 2,82 USD per aandeel ten opzichte van 1,58 USD in 2017. Niet onbelangrijk voor de aandeelhouder. Shell staat bekend om haar dividend beleid en keert een deel van haar winsten uit aan de aandeelhouder.

Dividend Shell
Over het eerste en tweede kwartaal van 2022 betaalt Shell per aandeel $0,25 uit. Over het eerste en tweede kwartaal van 2021 was dit respectievelijk nog $0,17 en $0,24. De verhoging van het dividend hangt samen met de forse winst die Shell over het eerste half jaar van 2022 heeft gemaakt.
Shell aandelen kopen
Wilt u beleggen in Shell? Zou het toevoegen van aandelen Shell bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Euronext Amsterdam en Brussel worden verhandeld, rekenen wij de lage commissie van €2,00 per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.
Waarom beleggen in Shell bij DEGIRO?
Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Shell annual report 2018