Royal Dutch Shell aandelen kopen

Shell, onder beleggers bekend als het dividendaandeel van de AEX. Bent u er al uit of u aandelen Shell wilt kopen? Of hebt u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk de koers van het aandeel, lees meer informatie en ontdek onze lage kosten om te beleggen in Shell aandelen.

Koers Royal Dutch Shell A


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: GB00B03MLX29

Symbool:

Sector: Olie & Gas

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Royal Dutch Shell

Shell is een Nederlands-Britse olie en gas maatschappij dat behoort tot een van de grootste private ondernemingen ter wereld. Het huidige bedrijf is opgericht in 1907 en het hoofdkantoor staat in Den Haag. De CEO is Ben van Beurden. Het bedrijf staat ook bekend als Royal Dutch Shell (RDS) of Koninklijke olie. Zo staat het bedrijf ook genoteerd aan de AEX. Het zal u wellicht verbazen dat Shell pas sinds 2004 verhandelbaar is op de beurs en dat het predicaat ‘’koninklijk’’ al vorens het 100 jarig bestaan van het bedrijf is toegekend door de Nederlandse koning Willen lll.

Business model Shell

Shell heeft expertise in het ontdekken, ontwikkelen, produceren, raffineren en vermarkten van olie en natuurlijk gas. Daarnaast houdt het zich bezig met het maken en vermarkten van chemicaliën. Shell is één van de grootste onafhankelijke energie bedrijven ter wereld op basis van de markt capitalisatie, cash flow uit activiteiten en productie niveau.

Enkele kernactiviteiten

  • Er wordt wereldwijd gezocht naar ruwe olie en natuurlijk gas. Zowel via de conventionele manieren als in dichte steenformaties, schalie en kool. Er wordt ook asfalt onttrokken uit oliezanden die weer verwerkt worden tot synthetische ruwe olie.
  • Shell koelt natuurlijk gas om zo vloeibaar gas (LNG) te produceren dat veilig verscheept kan worden naar landen rond de wereld.
  • Er wordt gehandeld in olie, gas en andere energie gerelateerde producten zoals elektriciteit en carbon-emissie rechten.
  • Shell bezit raffinaderijen en chemische bedrijven die de mogelijkheid bieden om waarde creëren uit de olie en gas productie. Dit doen ze door het om te zetten in verfijnde petrochemische producten die wereldwijd gebruikt worden in het huishouden, bedrijfsleven en transsport. De producten die worden verkocht zijn onder andere; benzine, diesel, verwarmingsolie, vliegtuig brandstof, zeevaart brandstof, LNG voor transsport, glijmiddel, asfalt en zwavel.
  • Shell investeert in klimaat vriendelijke oplossingen zoals biobrandstoffen, waterstof, wind en zonne-energie. Eén van de KPI’s van Shell is het ontwikkelingen en uitwerken van innovatieve technologie die hier bij helpt. In combinatie met de financiële middelen en goed project management kan Shell een voorsprong nemen.

Royal Dutch Shell cijfers

Ter beeldvorming: Er werken inmiddels meer dan 100.000 medewerkers voor Shell. Dit doen zij in 70+ landen. Shell werkt met een grote portefeuille aan verschillende producten en diensten. Deze portefeuille wordt vaak bekeken met het doel om ervoor te zorgen dat deze in lijn blijven met de doelstellingen. Shell opereert in een volatiele markt met olie en gas prijzen die sterk kunnen fluctueren.

Omzet en winst

In 2018 werd een omzet van iets meer dan 388 miljard USD geboekt. De winst bedroeg bijna 23,9 miljard USD. Er is op beide vlakken een sterke toename gezien ten opzichte van de voorgaande jaren. Zo kunt u teruglezen in onderstaande tabel. 15,7 miljard USD werd overigens uitgekeerd in dividenden aan beleggers. Dat maakt bijna 66% van de winst.

shell-stock-img

Gas productie en corporate earnings

Als we verder kijken naar de winst van het bedrijf, dan zien een sterke toename uit de winst op gas. Shell verklaart dit door een hogere productie van gas, hogere winsten op de-investeringen en extra effort in het verwerken van gas naar vloeibaar gas (LNG).

Op de corporate earnings werd daarnaast minder verlies geleden dan in 2017. Dit had te maken met lagere verliezen door wisselkoersen. Daarnaast had Shell in 2017 ook te maken met een US tax reform die Shell destijds gerekend werd.

shell-stock-img

Winst per aandeel Shell

Niet onbelangrijk voor u als belegger is de winst per aandeel of ‘’earnings per share’’. Deze zijn in 2018 toegenomen naar 2,82 USD per aandeel ten opzichte van 1,58 USD in 2017. Niet onbelangrijk voor de aandeelhouder. Shell staat bekend om haar dividend beleid en keert een deel van haar winsten uit aan de aandeelhouder.

shell-stock-img

Scrip dividend Shell

Mocht u overwegen om een aandeel Royal Dutch Shell te kopen voor het scrip dividend (dividend uitbetaalt krijgen in aandelen in plaats van cash), dan is het extra belangrijk dat u het volgende leest. Na het 4de kwartaal van 2017 heeft Shell haar scrip dividend mogelijkheid stopgezet. Dat houdt in dat u vanaf nu slechts alleen nog maar cash dividend kunt ontvangen. Uiteraard kunt u via Degiro dit dividend gebruiken om nieuwe aandelen Shell aan te kopen. Benieuwd hoeveel dit u zou kosten? Maak gebruik van onze kostencalculator.

Shell aandelen inkoopprogramma

Shell is sinds midden 2018 begonnen met het inkopen van eigen aandelen. Het is de intentie om voor minstens 25 miljard dollar aan aandelen terug te kopen. De verwachting is dat dit aan het einde van 2020 is afgerond.

Shell kwartaaldividend

Shell heeft in 2018 voor 15,7 miljard USD aan dividend uitgekeerd. Een toename van 4.8 miljard ten opzichte van 2017. Dit heeft het gedaan over 4 periodes. Het kwartaaldividend is onmiskenbaar te koppelen aan Shell en voor beleggers kan het interessanter zijn dan een jaar dividend. Het kwartaal dividend kan namelijk direct geïnvesteerd worden na Q1, daar waar u voor een jaardividend misschien wel een jaar moet wachten. Het dividend beleid kan interessant zijn voor de lange termijn belegger dit opzoek is naar een X aantal % dividend opbrengst op jaarbasis. Bent u benieuwd wanneer Shell weer ex dividend gaat? Bekijk dan de dividend agenda.

Shell aandelen kopen

Bent u geïnteresseerd om te beleggen in Shell? Het kan gemakkelijk, snel en goedkoop via het beleggingsplatform van Degiro. Login via de button ‘’Shell aandelen kopen’’ en u krijgt gelijk het orderboek voor u. Hebt u nog geen account? U kunt gratis deze gratis openen via de button ‘’registreren’’

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Shell annual report 2018

Koers Royal Dutch Shell A


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: GB00B03MLX29

Symbool:

Sector: Olie & Gas

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.