Siemens aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Siemens en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Siemens

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Siemens

Uitvinder en ondernemer Werner von Siemens legde in 1847 met zijn ontwerp voor de wijzertelegraaf de basis voor het huidige Siemens AG. De productie van dit apparaat liet hij over aan mecanicien Johann Georg Halske. De wijzertelegraaf bleek een succes en leidde tot de oprichting van het bedrijf ‘Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske’. Het tienkoppige productiebedrijf begon op 12 oktober 1847 in een achterhuis in Berlijn, Duitsland.

In 1848 kreeg het jonge bedrijf een contract voor de aanleg van Europa's eerste lange-afstandstelegraaflijn. De ongeveer 670 kilometer lange, grotendeels ondergronds verlopende verbinding van Berlijn naar Frankfurt werd in februari 1849 in gebruik genomen. Toen een maand later Friedrich Wilhelm IV tot Duitse keizer werd uitgeroepen door het parlement van Frankfurt, bereikte het nieuws uit Frankfurt Berlijn in slechts één uur dankzij de nieuwe communicatietechnologie.

De internationale expansie kreeg vorm in 1853, toen de Russische regering het bedrijf een contract gunde voor aanleg van een telegraaflijn van Warschau naar de grens van Rusland met Pruisen. Nadat de lijn was aangelegd, volgden er nog meer contracten. Het bedrijf opende een bouwkantoor in St. Petersburg en begon onmiddellijk te werken aan het ongeveer 9.000 kilometer lange Russische staatstelegraafnet. Twee jaar later kreeg Siemens & Halske ook een contract voor onderhoudsdiensten aan de Russische telegraaflijnen.

In 1855 werd het kantoor in St. Petersburg omgevormd tot een zelfstandige dochteronderneming. Het succes in Rusland betekende een enorme impuls voor het in Berlijn gevestigde bedrijf. In 1856 had Siemens & Halske 330 werknemers, waarvan twee derde in Rusland werkte. Het exportpercentage bedroeg soms wel 80%. Aan het einde van de negentiende eeuw had Siemens & Halske 6.500 personeelsleden en een jaaromzet van bijna 20 miljoen Duitse mark.

Het huidige Siemens opereert vanuit het hoofdkantoor in München en is ontstaan in 1966 toen Siemens & Halske AG fuseerde met de twee andere belangrijke bedrijfsonderdelen Siemens-Schuckertwerke AG en Siemens-Reiniger-Werke AG. In de twintigste eeuw groeide Siemens uit tot een internationaal industrieel conglomeraat met een waaier van activiteiten, van ‘home’ producten als lampen en keukenapparatuur tot medische apparaten en fabrieksautomatisering. In de voorbije jaren is het conglomeraat voor een groot deel ontmanteld, inspelend op de wens van beleggers om meer focus aan te brengen in de activiteiten. Conglomeraten noteren namelijk vaak tegen een korting op de beurs, onder meer omdat zwakke onderdelen op de waardering van sterkere divisies drukken. Door het concern op te knippen in afzonderlijke divisies hoopt Siemens meer waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. Zo werd de medische technologie-dochter Healthineers in 2018 als zelfstandig bedrijf naar de beurs gebracht en werd de energietak van Siemens in 2020 afgesplitst als Siemens Energy. Veel eerder, in 1999, werd al chipdochter Infineon Technologies afgestoten.

De beursgang van Siemens

Het aandeel Siemens staat sinds 8 maart 1899 genoteerd op de Duitse beurs in Frankfurt. Tegenwoordig is Siemens een van de belangrijkste aandelen (ISIN: DE0007236101) in Duitsland en is het een vaste waarde in de DAX-index, de hoofdgraadmeter van de beurs van Frankfurt.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Op de investeerdersdag van 2021 deed de nieuwe CEO Roland Bush zijn strategie voor de komende jaren uit de doeken. De overkoepelende boodschap is dat, na een grote herstructurering in de afgelopen jaren, de focus nu meer op groei komt te liggen. Het bedrijf streeft naar een organische omzetgroei van 5% tot 7% ​​per jaar over een economische cyclus van drie tot vijf jaar. Voorheen was dat nog 4-5%. De groei van de winst per aandeel moet dat nog overtreffen, met een jaarlijkse toename van 7-9%. Hiermee verwacht Siemens veel sneller te groeien dan de markt. Kernactiviteiten zoals digitale industrie, slimme infrastructuur, mobiliteit en Siemens Healthineers hebben een marktomvang van €440 miljard en zullen tot 2025 jaarlijks met 4-5% groeien.

De aanjagers van groei zijn digitalisering, automatisering en duurzaamheid. Mede door de komst van snelle 5G-verbindingen wordt bijvoorbeeld verwacht dat de industrie een digitale stap gaat maken. Het bedrijf hoopt ook uit te breiden naar aangrenzende markten door middel van overnames. Software zal in alle sectoren de belangrijkste groeimotor zijn. Hier zijn ook overnames te verwachten. Zo nam Siemens in 2022 het Amerikaanse Brightly Software uit North Carolina over voor $1,88 miljard. Dit is een leverancier van software voor vastgoedbeheer.

De divisie Digital Industries zal meer software verkopen via cloudabonnementen, wat op termijn zal leiden tot een stabielere cashflow. Voor deze meest winstgevende divisie werd de margedoelstelling herhaald. Voor slimme infrastructuur en mobiliteit zijn hogere doelen gesteld. Aandeelhouders worden niet vergeten. Siemens zal de komende vijf jaar nog eens voor €3 miljard eigen aandelen inkopen. Verder is het de bedoeling het dividend verder te verhogen.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Siemens

Siemens hanteert een gebroken boekjaar en presenteerde op 12 mei 2022 zijn resultaten over het tweede kwartaal (januari-maart). De omzet steeg in deze periode met 16% naar €17 miljard. Zonder positieve wisselkoerseffecten en de bijdrage van overnames kwam de omzet 7% hoger uit. Onder de streep werd het resultaat beïnvloed door afwaarderingen en andere bijzondere lasten van €0,6 miljard, die voornamelijk verband hielden met de sancties tegen Rusland. Zodoende halveerde de nettowinst naar €1,2 miljard.

Het Duitse technologieconcern heeft over het boekjaar 2021 een omzet geboekt van €62,3 miljard. Dat is een toename van 13% vergeleken met het jaar daarvoor. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 11%. De nettowinst steeg met 59% naar €6,7 miljard, ofwel €7,68 per aandeel. Binnen het concern groeide de divisie Digital Industries het snelst, met een autonome omzetstijging van 13%. Ook Smart Infrastructure (+8%) presteerde goed, terwijl de omzetgroei van de mobiliteitsdivisie bleef steken op 3%.

Salesforce kijkt terug op een sterk boekjaar 2022. De omzet steeg met 25% naar $26,5 miljard. Het bedrijfsresultaat verbeterde van $455 miljoen naar $548 miljoen. Voor bijzondere posten steeg de nettowinst van $4,6 miljard naar $4,7 miljard, ofwel $4,78 per aandeel.

Lees hier het volledige jaarverslag van boekjaar 2021

Dividend van Siemens

Siemens is voornemens om zijn aandeelhouders een aantrekkelijk rendement te blijven bieden.

Siemens aandelen kopen

Wilt u beleggen in Siemens? Zou het toevoegen van aandelen Siemens bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, zijn de commissiekosten van het huis. Houd wel rekening met valutakosten, connectiveitskosten en €0,50 handlingskosten per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Siemens bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijk platform en ongelooflijk lage tarieven. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Siemens

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.