Sligro aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Sligro en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Sligro

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Geschiedenis van Sligro

In 1935 begon Abel Slippens in Veghel een handel in margarine onder de naam: Slippens Groothandel in margarine, vetten en oliën. Tien jaar later werd het assortiment uitgebreid met levensmiddelen en in 1961 volgde de opening van de eerste Sligro zelfbedieningsgroothandel. Door talloze overnames is het bedrijf daarna sterk gegroeid. Met een netwerk van zelfbedienings- en bezorggroothandels bedient Sligro Food Group alle belangrijke marktsegmenten van de foodservicemarkt. Van restaurants en sportkantines tot ziekenhuizen en bedrijfscatering.

In Nederland is Sligro met een marktaandeel van 24,2% de absolute marktleider. Op grote afstand volgen de nummer twee en drie: Bidfood (12,0%) en Hanos (12,0%), zo blijkt uit cijfers over 2020 van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Na de overnames van Java Foodservice in 2016 en ISPC in 2017 verkreeg het bedrijf ook een top 3-positie in België. Toch blijft de omvang van Sligro op de gefragmenteerde Belgische markt nog bescheiden, met een geschat marktaandeel van 3,5%.

Familiebedrijf

Sligro Food Group is nog steeds een familiebedrijf. Via Stichting Administratiekantoor Slippens houdt de familie zo'n 34% van de aandelen. Sligro-topman Koen Slippens is de kleinzoon van de oprichter en nam in 2008 het stokje over van zijn neef Abel Slippens. Eén van de belangrijkste wapenfeiten van de huidige CEO was de desinvestering van de supermarktketen EMTÉ aan een consortium van Jumbo en Coop. De diversificatiestrategie van zijn voorganger pakte slecht uit: de supermarkten waren onder de hoede van Sligro onrendabel. Door de verkoop kan Sligro zich weer volledig richten op de foodservicemarkt, waar het bedrijf dankzij zijn schaalgrootte al jaren beter presteert dan de concurrentie.

Beursgang van Sligro

Op 20 oktober 1989 ging Sligro Food Group – destijds Sligro Beheer – naar de beurs van Amsterdam voor 52 gulden (omgerekend €1,18 rekening houdend met aandelensplitsingen). De onderneming wilde haar succesvolle overnamestrategie voortzetten en had daarvoor extra eigen vermogen nodig. Bovendien konden de familieleden door de beursnotering makkelijk hun belang te gelde maken of overdragen aan de volgende generatie. Na de beursgang hield de familie Slippens 75% van de aandelen in bezit. Dat belang is ondertussen gedaald naar 33,95%. Het aandeel (ISIN:NL0000817179) is opgenomen in de Small Cap Index - AScX.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Sligro blijft zich voorlopig richten op Nederland en België. Het bedrijf ziet hier nog veel groeimogelijkheden en streeft naar een gemiddelde jaarlijkse autonome omzetgroei, over de economische cyclus heen, van circa 3%. Hierbij houden zij rekening met een inflatie van ongeveer 1,5%. Overnames moeten de organische groei aanvullen. In Nederland is de markt nog gefragmenteerd en streeft Sligro naar een marktaandeel van 30%. De Belgische foodservicemarkt is volgens Sligro nog meer versnipperd en bovendien sterk in beweging. Doel is om ook hier een leidende positie op te bouwen, zowel op eigen kracht als via acquisities.

De winst moet gemiddeld tenminste gelijke tred houden met de omzetgroei. Zo wil Sligro op de lange termijn zijn aandeelhouders een aantrekkelijk rendement blijven bieden.

Toprendement aandeel Sligro

Mede dankzij toegang tot de kapitaalmarkt heeft het Veghelse bedrijf een sterke groei kunnen realiseren. Sinds 1989 is de omzet vertienvoudigd van €190 miljoen naar €1,95 miljard in 2020. De marktwaarde is sinds de beursgang gestegen van €28 miljoen naar ruim €1 miljard. Voor de aandeelhouders van het eerste uur heeft de belegging in Sligro geen windeieren gelegd. 2014 markeerde het 25ste beursgenoteerde jaar van Sligro. In die tijd boekte het aandeel een gemiddeld samengesteld rendement van 17% per jaar. Wie in 1989 €20.000 investeerde, en het dividend heeft herbelegd, zou miljonair zijn, rekende Sligro bij zijn jubileum voor. Het koersverloop had de laatste jaren overigens flink te lijden onder de corona-uitbraak. De aandelenkoers van Sligro zit tot dusver in 2021 weer duidelijk in de lift.

Kwartaalresultaat Sligro

De groothandel is midscheeps geraakt door de coronacrisis. Sligro levert veel aan de horeca in Nederland en België en zag door de lockdown zijn omzet instorten. Ook in het eerste kwartaal van 2021 waren de negatieve gevolgen van corona nog zichtbaar in de cijfers. De omzet kwam uit op €328 miljoen; een daling van 38,4% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Wel deed Sligro het wederom een stuk beter dan het gemiddelde op de markt, dat naar schatting met 50% kromp. Winstcijfers zijn in de kwartaalupdate niet verstrekt. Dankzij kostenbesparingen en steunmaatregelen van de overheid bleef de cashflow positief.

Over 2020 zorgde de coronacrisis eveneens voor een gevoelig omzetverlies. De omzet van Sligro daalde met 18,7% van €2,39 miljard naar €1,95 miljard. Het nettoverlies bedroeg €70 miljoen, mede door afschrijving op goodwill in België. Exclusief bijzondere posten kwam het verlies uit op €14 miljoen, tegen een winst van €34 miljoen in 2019.

Lees hier het volledige jaarverslag van 2020.

Dividend van Sligro

Sligro Food Group hanteert een genereus dividendbeleid. Het streeft naar een regulier dividend in contanten van circa 60% van de nettowinst, exclusief buitengewone posten. Vanwege het verlies, en de onzekere marktvooruitzichten, is er over 2020 geen dividend uitgekeerd. Bovendien maakte Sligro gebruik van overheidssteun in de vorm van NOW, met als één van de voorwaarden een verbod op dividend over 2020. In de pre-coronajaren heeft de groothandel zijn aandeelhouders ruimhartig beloond met dividenduitkeringen. In 2019 werd er €0,55 per aandeel aan dividend uitgekeerd, in 2018 en 2017 was dat zelfs €1,40 per aandeel.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: FSIN, jaarverslag Sligro.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.