S&P 500 index

De S&P 500 is een van de bekendste indices ter wereld en bevat de grootste Amerikaanse bedrijven.

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de S&P 500.

Symbool Naam
GOOGL Alphabet
AMZN Amazon
AAPL Apple
BA Boeing
KO Coca Cola
META Facebook
INTC Intel
JNJ Johnson & Johnson
MCD McDonald’s
MSFT Microsoft
MRNA Moderna
NFLX Netflix
NKE Nike
NVDA NVIDIA
PFE Pfizer
CRM Salesforce
TSLA Tesla
QCOM Qualcomm
DIS Walt Disney

Wat is de S&P 500?

De Standard & Poor’s 500 index, ook bekend als de S&P 500, bestaat uit de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven met een notering aan Wall Street. Door de brede samenstelling van de S&P 500 wordt de index gezien als een goede graadmeter van de Amerikaanse economie.

S&P 500 is onderdeel van ’familie’ van indices

De S&P 500 is onderdeel van een ‘familie’ van indices die als doel hebben om een betrouwbaar beeld te geven van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. De S&P 500 vormt samen met de S&P MidCap 400 voor middelgrote bedrijven en de S&P SmallCap 600 voor kleinere bedrijven de S&P Composite 1500. Naast deze composite index is er ook nog de S&P Total Market Index. Hier zitten alle aandelen in van Amerikaanse bedrijven met een notering op Wall Street, waaronder de echt kleine ondernemingen.

Welke aandelen komen in aanmerking voor de S&P 500?

Om in aanmerking te komen voor opname in één van de indices moet een aandeel aan een aantal criteria voldoen:

  • Het aandeel moet een notering hebben aan een Amerikaanse beurs, zoals de NYSE of de NASDAQ.
  • Dit moet de eerste notering zijn.
  • Het bedrijf moet daarnaast een zogenaamd 10-K jaarverslag publiceren.
  • Het bedrijf moet het grootste deel van de omzet uit de Verenigde Staten (VS) halen en het grootste deel van de bezittingen die op de balans staan moet in de VS gevestigd zijn.
  • Na een beursgang moet een bedrijf minstens twaalf maanden een beursnotering hebben gehad.

Hoe wordt de S&P 500 samengesteld?

Een commissie bepaalt de samenstelling van de S&P 500 en de andere indices die bij de S&P familie horen. Om in aanmerking te komen voor opname in de belangrijkste graadmeter de S&P 500 moet een bedrijf een minimale marktwaarde hebben van minstens $12,7 miljard (2023). Voor opname in de S&P MidCap 400 geldt een marktwaarde tussen $4,6 en $12,7 miljard. Voor de S&P SmallCap 600 is de grens $750 miljoen tot $4,6 miljard.

De zogenaamde Index Committee bestaat uit medewerkers van Dow Jones Indices. De commissie komt één keer per maand bij elkaar om te kijken naar de samenstelling van de index en de gevolgen van acties die bedrijven hebben genomen die de koers beïnvloeden zoals de uitkering van dividend of het splitsen van aandelen. De commissie kijkt ook naar nieuwe potentiële kandidaten die kunnen worden opgenomen in de indices. De bijeenkomsten van de commissie zijn vertrouwelijk omdat veranderingen in de samenstelling van de S&P 500 en andere graadmeters koersgevoelige informatie is.

Op 10 maart 2023 kondigde de S&P 500-index zijn meest recente herbalancering aan, die in werking trad vóór de opening van de markten op 15 maart 2023. Als gevolg van het faillissement van Silicon Valley Bank werd SVB Financial Group uit de S&P 500 Index gehaald. De Federal Deposit Corporation (FDIC) nam de zeggenschap van de groep over, waardoor ze niet meer in aanmerking kwamen voor opname in de index. Op dezelfde dag werd ook Signature Bank onder curatele gesteld door de FDIC, waardoor de bank uit de index werd verwijderd. Bunge Ltd werd geselecteerd als de plaatsvervanger van Signature Bank.

Hoe wordt de S&P 500 berekend?

De weging van aandelen in de S&P 500 gebeurt op basis van de marktwaarde van de free float. Dit is het deel van de aandelen dat daadwerkelijk verhandelbaar is. Grote bedrijven met een hogere marktwaarde wegen daardoor zwaarder mee in de index dan kleine bedrijven met een lagere marktwaarde. Om de stand van de index te berekenen wordt de koers van elk aandeel vermenigvuldigd met het aantal verhandelbare aandelen. Vervolgens wordt dit bij elkaar opgeteld en gedeeld door de zogenaamde divisor. In de divisor worden veranderingen die invloed hebben op de koers van een aandeel verwerkt. Denk daarbij aan een aandelensplitsing, aandelenemissie of dividend.

Equal weight variant S&P 500

De grootste tien bedrijven binnen de S&P 500 index nemen met hun marktwaarde zo’n 30% van de waarde van de index in beslag. Er klinkt vaak kritiek op de verhoudingen binnen de S&P 500 omdat de index door deze grote bedrijven minder gediversifieerd zou zijn. Bij de Equal weight variant van de S&P 500 krijgt ieder bedrijf een even groot marktaandeel dat uitkomt op 0,02% per bedrijf. Hoewel de ‘Equal Weight S&P 500’ geen officiële index is, wordt het idee erachter soms gebruikt bij de samenstelling van ETF’s (beursgenoteerde fondsen) die de S&P 500 volgen.

S&P 500 is een price return index

De S&P 500 is een price return index en geen total return index. Dat betekent dat dividend niet wordt meegerekend in de berekening van de index. Dividend is een belangrijk deel van het rendement dat aandelenbeleggers ontvangen, dus de return. Omdat dit ontbreekt in de ontwikkeling van de S&P 500 geeft de ontwikkeling van de stand van de index op de lange termijn een onvolledig beeld van het echte rendement dat een belegger in de S&P 500 heeft gemaakt.

Individuele aandelen in de S&P 500 kopen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in de S&P 500. Je kan individuele aandelen kopen die onderdeel zijn van de index. De bedrijven die in de S&P 500 zijn opgenomen horen tot de grootste Amerikaanse bedrijven. Er is veel handel in de aandelen van deze bedrijven. Het is in theorie mogelijk om zelf alle aandelen van de S&P 500 te kopen en zo de index na te bootsen, maar in de praktijk is dat bijna niet te doen. Een manier waarop je kunt beleggen in de S&P 500 is met een actief beleggingsfonds of een tracker (ETF).

Geschiedenis van de Standard & Poor 500

De S&P 500 is in 1957 opgericht door twee medewerkers van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S and P), Paul Babson en Lewis Schellbach. De geschiedenis van het bedrijf S&P gaat terug tot 1860. Dat jaar begon zakenman Henry Varnum Poor met een blad over de spoorwegindustrie die op dat moment een opmars maakt.

De S&P 500 een van de vele indices van S&P Dow Jones Indices. Dit onderdeel van S&P Global zoals het moederbedrijf nu heet, is ook de eigenaar van de Dow Jones Industrial Average, oftewel de Dow. Daarmee heeft S&P twee van de drie bepalende graadmeters die in bijna elk nieuwsbericht over de Amerikaanse beurs worden genoemd in handen. De derde, de Nasdaq, is van het gelijknamige beursbedrijf.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: S&P Global, Investopedia, Forbes

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de S&P 500.

Symbool Naam
GOOGL Alphabet
AMZN Amazon
AAPL Apple
BA Boeing
KO Coca Cola
META Facebook
INTC Intel
JNJ Johnson & Johnson
MCD McDonald’s
MSFT Microsoft
MRNA Moderna
NFLX Netflix
NKE Nike
NVDA NVIDIA
PFE Pfizer
CRM Salesforce
TSLA Tesla
QCOM Qualcomm
DIS Walt Disney

Bekijk onze tarieven

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Account
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.