S&P 500 index

De S&P is een goede graadmeter van de NYSE, de hele Amerikaanse beurs en zelfs de Amerikaanse Economie. Ontdek hier hoe de S&P 500 is samengesteld en hoe u erin kunt beleggen.

Open een rekening

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de S&P 500.

Symbool Naam
GOOGL Alphabet
AMZN Amazon
AAPL Apple
BA Boeing
KO Coca Cola
META Facebook
INTC Intel
JNJ Johnson & Johnson
MCD McDonald’s
MSFT Microsoft
MRNA Moderna
NFLX Netflix
NKE Nike
NVDA NVIDIA
PFE Pfizer
CRM Salesforce
TSLA Tesla
QCOM Qualcomm
DIS Walt Disney

Wat is de S&P 500?

De Standard & Poor’s 500 index bestaat uit de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven met een notering aan Wall Street. Door de brede samenstelling van de S&P 500 wordt de index gezien als een goede graadmeter van de New York Stock Exchange (NYSE), de hele Amerikaanse beurs en zelfs de Amerikaanse economie.

Geschiedenis van de Standard & Poor 500

De S&P 500 is in 1957 opgericht door twee medewerkers van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S and P), Paul Babson en Lewis Schellbach. De geschiedenis van het bedrijf S&P gaat terug tot 1860. Dat jaar begon zakenman Henry Varnum Poor met een blad over de spoorwegindustrie die op dat moment een opmars maakt.

De S&P 500 een van de vele indexen van S&P Dow Jones Indices. Dit onderdeel van S&P Global zoals het moederbedrijf nu heet, is ook de eigenaar van de Dow Jones Industrial Average, oftewel de Dow. Daarmee heeft S&P twee van de drie bepalende graadmeters die in bijna elk nieuwsbericht over de Amerikaanse beurs worden genoemd in handen. De derde, de NASDAQ, is van het gelijknamige beursbedrijf.

S&P 500 is onderdeel van “familie” van indexen

De S&P 500 is onderdeel van een “familie” van indexen die als doel hebben om een betrouwbaar beeld te geven van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. De S&P 500 vormt samen met de S&P MidCap 400 voor middelgrote bedrijven en de S&P SmallCap 600 voor kleinere bedrijven de S&P Composite 1500. Naast deze composite index is er ook nog de S&P Total Market Index. Hier zitten alle aandelen in van Amerikaanse bedrijven met een notering op Wall Street, waaronder de echt kleine ondernemingen.

Welke aandelen komen in aanmerking voor de S&P 500?

Om in aanmerking te komen voor opname in één van de indexen moet een aandeel aan een aantal criteria voldoen. Die gaan vooral over de vraag of het echt een Amerikaans aandeel is. De eisen zijn:

  • Het aandeel moet een notering hebben aan een Amerikaanse beurs, zoals de NYSE of de NASDAQ.
  • Dit moet de eerste notering zijn.
  • Het bedrijf moet daarnaast een zogenaamd 10-K jaarverslag publiceren.
  • Het bedrijf moet het grootste deel van de omzet uit de Verenigde Staten halen en het grootste deel van de bezittingen die op de balans staan moet in de VS gevestigd zijn.
  • Na een beursgang moet een bedrijf minstens twaalf maanden een beursnotering hebben gehad.

Hoe wordt de S&P 500 samengesteld?

Een commissie bepaalt de samenstelling van de S&P 500 en de andere indexen die bij de S&P familie horen. Om in aanmerking te komen voor opname in de belangrijkste graadmeter de S&P 500 moet een bedrijf een minimale marktwaarde hebben van minstens $13,1 miljard (2021). Voor opname in de S&P MidCap 400 geldt een marktwaarde tussen $3,6 en $13,1 miljard. Voor de S&P SmallCap 600 is de grens $850 miljoen tot $3,6 miljard.

De zogenaamde Index Committee bestaat uit medewerkers van S&P Dow Jones Indices. De commissie komt één keer per maand bij elkaar om te kijken naar de samenstelling van de index en de gevolgen van acties die bedrijven hebben genomen die de koers beïnvloeden zoals de uitkering van dividend of het splitsen van aandelen. De commissie kijkt ook naar nieuwe potentiële kandidaten die kunnen worden opgenomen in de indexen. De bijeenkomsten van de commissie zijn vertrouwelijk omdat veranderingen in de samenstelling van de S&P 500 en andere graadmeters koersgevoelige informatie kan zijn.

Hoe wordt de S&P 500 berekend?

De weging van aandelen in de S&P 500 gebeurt op basis van de marktwaarde van de free float. Dit is het deel van de aandelen dat daadwerkelijk verhandelbaar is. Grote bedrijven met een hogere marktwaarde wegen daardoor zwaarder mee in de index dan kleine bedrijven met een lagere marktwaarde. Om de stand van de index te berekenen wordt de koers van elk aandeel vermenigvuldigd met het aantal verhandelbare aandelen. Vervolgens wordt dit bij elkaar opgeteld en gedeeld door de zogenaamde divisor. In de divisor worden veranderingen die invloed hebben op de koers van een aandeel verwerkt. Denk daarbij aan een aandelensplitsing, aandelenemissie, of dividend.

Equal weight variant S&P 500

De grootste tien bedrijven binnen de S&P 500 index nemen met hun marktwaarde zo’n 30% van de indexwaarde in beslag. Er klinkt vaak kritiek op de verhoudingen binnen de S&P 500 omdat de index door deze grote bedrijven minder gediversifieerd zou zijn. Bij de Equal weight variant van de S&P 500 krijgt ieder bedrijf een even groot marktaandeel dat uitkomt op 0,02% per bedrijf. Hoewel de ‘Equal Weight S&P 500’ geen officiële index is, wordt het idee erachter soms gebruikt bij de samenstelling van ETF’s die de S&P 500 volgen.

S&P 500 is een price return index

De S&P 500 is een price return index en geen total return index. Dat betekent dat dividend niet wordt meegerekend in de berekening van de index. Dividend is een belangrijk deel van het rendement dat aandelenbeleggers maken, de return. Omdat dit ontbreekt in de ontwikkeling van de S&P 500 geeft de ontwikkeling van de stand van de index op de lange termijn een onvolledig beeld van het echte rendement dat een belegger in de S&P 500 heeft gemaakt.

Individuele aandelen in de S&P 500 kopen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in de S&P 500. U kunt individuele aandelen kopen die onderdeel zijn van de index. De bedrijven die in de S&P 500 zijn opgenomen horen tot de grootste Amerikaanse bedrijven. Er is veel handel in de aandelen van deze bedrijven. Het is in theorie mogelijk om zelf alle aandelen van de S&P 500 te kopen en zo de index na te bootsen, maar in de praktijk is dat bijna niet te doen. Een manier waarop u kunt beleggen in de S&P 500 is met een actief beleggingsfonds of een tracker.

Beleggen in de S&P 500 met ETF’s

Een tracker, ook wel een ETF is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Waar u met een aandeel eigenaar wordt van een stukje van een bedrijf, koopt u met een ETF een product dat slechts de waarde van onderliggende producten volgt. Om de prestaties zo min mogelijk af te laten wijken, moet de uitgever van de ETF een portefeuille opbouwen met vergelijkbare posities. Dat betekent dat een uitgever van een ETF op de S&P 500 de vijfhonderd aandelen moet kopen.

De eerste ETF die in 1993 werd gelanceerd was een ETF op de S&P 500. Dit was de S&P 500 Depository Receipt. De ticker van deze ETF is SPDR wat wel wordt uitgesproken als ‘Spiders’. Om in ETF's te beleggen, heeft u een broker nodig voor het plaatsen van een order. Via ons platform kunt u in een ruime selectie ETF’s beleggen. Een voorbeeld van een ETF op de S&P500 is de iShares Core S&P 500.

Als online broker vinden wij het belangrijk dat u met lage kosten een gediversifieerde portefeuille kunt aanhouden. Daarom bieden wij een lijst met ETF’s aan waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg de ETF kernselectievoor de volledige lijst en de Fair Use Policy. Lees hier meer over het kopen van ETFs.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u bedrijven uit de S&P 500 index toevoegen aan uw portfolio? Uiteraard kunt u ook beleggen in de individuele aandelen van bedrijven die onderdeel zijn van de S&P 500. U vindt deze gemakkelijk in ons beleggingsplatform. Hier kunt u gemakkelijk kiezen welke aandelen u wilt kopen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie of lees meer over het kopen van aandelen via ons platform.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: S&P Global

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de S&P 500.

Symbool Naam
GOOGL Alphabet
AMZN Amazon
AAPL Apple
BA Boeing
KO Coca Cola
META Facebook
INTC Intel
JNJ Johnson & Johnson
MCD McDonald’s
MSFT Microsoft
MRNA Moderna
NFLX Netflix
NKE Nike
NVDA NVIDIA
PFE Pfizer
CRM Salesforce
TSLA Tesla
QCOM Qualcomm
DIS Walt Disney

Bekijk onze tarieven

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Account
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.