Aandelen Takeaway kopen.

Takeaway of Just Eat Takeaway.com, zoals het bedrijf officieel heet, is sinds 2016 op de Amsterdamse beurs aanwezig. Bent u er al uit of u aandelen Takeaway wilt kopen? Of hebt u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk hier de koers van het aandeel en ontdek onze lage kosten om te beleggen in Takeaway aandelen.

Koers Takeaway.com


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0000360618

Symbool:

Sector: Oil & Gas Equipment & Services

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Geschiedenis van Takeaway

Just Eat Takeaway.com, voorheen Thuisbezorgd.nl en Takeaway.com, werd in 2000 opgericht door de huidige CEO Jitse Groen. Zijn idee kwam tot stand toen hij ontdekte hoe moeilijk het was om bij lokale restaurants online te bestellen. Met een snelle groei begon in 2007 begon de expansie in Duitsland, Oostenrijk en België; daarna volgden Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het bedrijf profiteerde in 2012 van een investering van €13 miljoen van Prime Ventures, een venturecapitalist. In 2014 ontving Takeaway nogmaals een investering. Dit keer investeerde Macquarie Capital en Prime Ventures €74 miljoen. In augustus 2016 stopte het bedrijf met zaken doen in het Verenigd Koninkrijk, waarbij het zijn portefeuille verkocht aan rivaal Just Eat.

Als onderdeel van een rebranding veranderde Pizza.be in België in 2017 in Takeaway.com. In 2018 nam Takeaway.com het Israëlische maaltijdbezorgbedrijf 10bis over voor €135 miljoen, evenals de lokale Bulgaarse startup BGmenu.com en de Roemeense dochteronderneming Oliveira.ro. In 2019 volgde de overname van Lieferheld, Pizza.de en Foodora in Duitsland van Delivery Hero.

In juli 2019 kondigde Takeaway.com voorstellen aan om ook Just Eat over te nemen. In januari 2020 keurde 80,4% van de aandeelhouders van Just Eat de deal van Takeaway.com goed. Vervolgens gaf op 22 april 2020 ook de Competition and Markets Authority haar onvoorwaardelijk goedkeuring na een onderzoek naar de fusie. Op 11 juni 2020 kondigde het bedrijf de overname van het in de VS gevestigde Grubhub aan, waarbij de deal werd gewaardeerd op $7,3 miljard.

Beursgang van Takeaway

Op 30 september 2016 ging Takeaway naar de beurs. Met de beursgang werd in eerste instantie €328 miljoen opgehaald, waardoor het bedrijf werd gewaardeerd op €993 miljoen. Ongeveer 38% van het totale aandelenkapitaal wordt verhandeld via de beurs. Na een korte flirt met de AMX-index, maakt het bedrijf sinds 23 maart 2020 deel uit van de AEX.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Het bedrijfsmodel van Just Eat Takeaway.com verbindt consumenten met restaurants. Hierbij bestelt en betaalt de consument via de websites of apps een maaltijd. Deze maaltijd wordt vervolgens bij de consument bezorgd of door de klant zelf in het restaurant afgehaald. Voor restaurants biedt Just Eat Takeaway.com toegang tot een bredere consumentenbasis en zorgt het voor publiciteit tegen een relatief lage kostprijs. Restaurants vergroten hierdoor hun bereik. Het bedrijf is voornamelijk gericht op business-to-consumer (B2C), maar Just Eat Takeaway.com heeft ook geïnvesteerd in oplossingen om de zakelijke markt te bedienen. Voorbeelden hiervan zijn Takeaway Pay, 10bis en City Pantry. Op deze manier biedt Just Eat Takeaway.com een alternatief voor de bedrijfskantine. Het bedrijfsmodel profiteert van krachtige netwerkeffecten, wat de groei van bestellingen, restaurants en consumenten versterkt. Bovendien zorgen netwerkeffecten voor een groter operationeel hefboomeffect, waarbij de inkomstengroei doorgaans geen lineaire stijging van de marketing- of overheadkosten vereist, wat op lange termijn leidt tot betere operationele marges. Just Eat Takeaway.com is actief in 23 landen in Europa, Noord-Amerika, Australië en Israël.

Jaarcijfers Takeaway

In 2020 genereerde Takeaway een totale omzet van €2,4 miljard. Dit is een stijging van 54% ten opzichte van de €1,6 miljard in 2019. Deze stijging is het gevolg van groei in alle segmenten, hogere gemiddelde bestelwaarden en een hoger aandeel bezorgbestellingen. De netto-cashflow uit bedrijfsactiviteiten bedroeg in 2020 €177 miljoen, tegen een negatieve cashflow van €64 miljoen in 2019. Ondanks de omzetgroei genereerde het bedrijf in 2020 echter een flink verlies van €151 miljoen.

Dividend van Takeaway

Gezien het verlies in 2020 heeft het bedrijf besloten geen dividend uit te keren.

Takeaway-aandelen kopen

Wilt u beleggen in Takeaway? Zou het toevoegen van aandelen Takeaway bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op de AEX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Waarom beleggen in Takeaway bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Takeaway annual report 2020, RTL Nieuws

Koers Takeaway.com


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0000360618

Symbool:

Sector: Oil & Gas Equipment & Services

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.