Tencent aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Tencent, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Tencent

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Tencent is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Tencent

Internetbedrijf Tencent werd in 1998 opgericht in de Chinese stad Shenzen door een groep van twaalf ondernemers. Van de oprichters zitten Pony Ma en Daniel Xu nu nog steeds in het bestuur van de onderneming. De eerste als de bestuursvoorzitter, de tweede als Chief Information Officer. De oprichters Tony Zhang, Charles Chen en Jason Zeng zijn als adviseurs nog aan het bedrijf verbonden.

Tencent richtte zich vanaf het begin op het aanbieden van diensten via het internet. Begin 1999 lanceerde het een e-maildienst voor de mobiele telefoon op basis van sms. Dit was ook het jaar dat het berichtendienst QQ introduceerde. Dit zou de volgende decennia een belangrijk onderdeel worden voor de activiteiten van Tencent.

Het bedrijf bouwde de activiteiten in het eerste decennium van deze eeuw geleidelijk uit. In 2003 lanceerde het webportal QQ.com en gameplatform QQ Games. Via QQ Games konden gebruikers via internet simpele spellen spelen zoals schaken of het kaartspel blackjack. In 2004 werd QQ Tang gelanceerd, het eerste spel dat Tencent zelf ontwikkelde. QQ Games ging dat jaar voor het eerst door de grens van 1 miljoen gebruikers op hetzelfde moment. Het werd daarmee het grootste gameplatform van China. Games zijn nog steeds een grote bron van inkomsten voor Tencent.

Het productaanbod werd in 2005 verder uitgebreid met een streamingdienst voor muziek en met social media platform Qzone. In 2011 zette het bedrijf een aantal grote stappen. Het lanceerde een dienst voor videostreaming en ging een samenwerking aan met de Amerikaanse spelontwikkelaar Riot Games, bekend van het spel League of Legends. Verder introduceerde het berichtenapp Weixin. Daarbij kwam het ook met een versie voor buiten China die bekend is als WeChat. Deze app groeide snel en bereikte een jaar later al de grens van honderd miljoen gebruikers op hetzelfde moment.

Weixin/WeChat kreeg al snel de optie om mobiele betalingen te doen. In de jaren hierna zette Tencent nog een aantal online betalingsactiviteiten op. In 2014 werd WeBank opgericht, een online bank zonder fysieke kantoren. In 2016 volgde verzekeringsplatform WeSure. Eind 2016 werden via WeChat Pay zeshonderd miljoen betalingen per dag gedaan. Twee jaar later waren dat er een miljard per dag.

In januari 2021 werd Tencent een van de eerste Chinese internetbedrijven die als doelstelling hebben om CO2-neutraal te worden.

De beursgang van Tencent

Tencent Holdings (0700.HK) kreeg in 2004 een notering aan de beurs van Hong Kong. Het aandeel maakt sinds 2008 onderdeel uit van de Hang Seng, de hoofdindex.

Tencent wordt door middel van een American Depositary Receipt (ADR) ook verhandeld aan de Amerikaanse NASDAQ. Een ADR is een certificaat dat een Amerikaanse bank of broker uitgeeft om het voor beleggers in de VS makkelijker te maken te beleggen in bepaalde internationale bedrijven. Het aandeel is ook verhandelbaar via de beurs in Frankfurt (KYG875721634).

Het beursgenoteerde bedrijf is officieel geen Chinese onderneming. Het is gevestigd op de Kaaimaneilanden. De werkmaatschappijen in China zijn wel in het land gevestigd. Omdat buitenlandse investeringen in de Chinese internet- en telecomsector beperkt zijn, is het moederbedrijf niet de eigenaar van de werkmaatschappijen. Er wordt gewerkt met contracten die het moederbedrijf recht geven op de kasstromen uit de werkmaatschappijen. Dit is een constructie die veel grote Chinese internetondernemingen gebruiken.

Tencent en Prosus

Een van de grootste aandeelhouders van Tencent is het in Amsterdam genoteerde internetbedrijf Prosus. Dit bedrijf heeft een belang van bijna 30% in Tencent. Het belang is veruit de grootste bezitting op de balans van Prosus. Daardoor zien sommige beleggers het kopen van het aandeel Prosus als een manier om indirect te beleggen in Tencent.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Tencent heeft de activiteiten in drie onderdelen verdeeld. Dat zijn: Value-added Services (VAS), Online Advertising Services en FinTech and Business Services.

Value-added Service zijn de belangrijkste activiteiten wat betreft omzet. In 2021 kwam 55% van de inkomsten van deze diensten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om abonnementen voor het streamen van video of muziek, maar ook om het aanbieden van online games. Tencent biedt in China bijvoorbeeld een mobiele versie aan van het bekende oorlogsspel Call of Duty. Het bedrijf heeft ook een groot belang in de Finse game-ontwikkelaar Supercell, dat bijvoorbeeld Clash of Clans heeft ontwikkeld.

Online advertenties zijn een andere belangrijke poot waar Tencent op rust. In 2021 waren deze activiteiten goed voor 16% van de inkomsten. Het bedrijf biedt adverteerders de mogelijkheid om advertenties te plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld in WeChat, het social mediaplatform van het bedrijf. Dan verschijnen er advertenties in de timeline van gebruikers. Tencent is ook eigenaar van Sogou, de derde zoekmachine van China. Het verkoopt advertenties die gebaseerd zijn op het zoekgedrag van gebruikers, net zoals Google dat doet.

Het onderdeel FinTech and Business Services richt zich op het verlenen van financiële diensten en clouddiensten. Het krijgt bijvoorbeeld transactievergoedingen voor het afhandelen van betalingen. De clouddiensten levert Tencent bijvoorbeeld aan grote ondernemingen en overheidsdiensten. Met 31% van de omzet in 2021 is dit het een-na-grootste onderdeel van Tencent. Het is ook het snelst groeiende onderdeel.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Tencent

In het eerste kwartaal van 2022 bleef de omzet van de hele onderneming ongeveer gelijk aan die een jaar eerder. De kwartaalomzet bedroeg omgerekend $21,3 miljard. De nettowinst halveerde op jaarbasis tot omgerekend $3,7 miljard.

Het bedrijf sprak in de rapportage van een uitdagend kwartaal. De inkomsten uit online advertenties daalden met 18% door een combinatie van een slechte advertentiemarkt en regelgeving door de Chinese overheid.

De gamingactiviteiten hadden ook last van regelgeving. Chinese jongeren mogen nog maar een beperkt aantal uur per week gamen en dat heeft impact op de activiteiten van Tencent. De inkomsten van het onderdeel FinTech and Business Services namen wel met 10% toe.

In 2021 had Tencent ook al last van een vertraging in de omzetgroei. De jaaromzet groeide met 16% tot omgerekend $87,9 miljard. De nettowinst groeide 1% tot $19,4 miljard. Een jaar eerder groeide de omzet nog met 28% en de nettowinst met 71%.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Tencent

Tencent streeft met het dividendbeleid naar een balans tussen het bieden van een houdbaar rendement aan aandeelhouders en het aanhouden van voldoende werkkapitaal om de activiteiten te laten draaien en te laten groeien.

Het bedrijf heeft geen doelstelling hoeveel dividend het wil uitkeren. Bij het vaststellen van het dividend kijkt het bestuur onder andere naar de resultaten, de algemene financiële positie van de onderneming en de investeringsplannen.

Tencent aandelen kopen

Wilt u beleggen in Tencent? Zou het toevoegen van aandelen Tencent bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld zijn de commissiekosten van het huis. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Tencent bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Tencent, NASDAQ, Prosus

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.