Tesla aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Tesla, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Tesla

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Tesla is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Aandelenkoers Tesla (TSLA)

Tesla is sinds 29 juni 2010 genoteerd aan de NASDAQ. De introductiekoers op Wall Street bedroeg destijds $17,00. Ruim tien jaar later, in juli 2020, bereikte de marktkapitalisatie van Tesla een bedrag van $210 miljard. Tesla werd hiermee het meest waardevolle autobedrijf ter wereld. Op 21 augustus 2020 voerde het bedrijf een aandelensplitsing door: voor één ‘oud aandeel’ kregen de aandeelhouders vijf ‘nieuwe aandelen’. Sinds eind 2019 is de aandelenkoers van Tesla met 376,4% gestegen en zo bijna vier keer zo hoog geworden. De koers van het aandeel heeft hierdoor veel weg van een groeiaandeel. Beleggers verwachten op termijn dat het bedrijf potentie heeft voor hogere winsten. Het beleid en de ambitie van het bedrijf zijn dan ook niet gericht op het uitkeren van dividend. Het bedrijf investeert liever in de verdere ontwikkeling en innovatie van haar producten en dienstverlening.

Geschiedenis en oprichting van Tesla

Tesla, Inc. (voorheen Tesla Motors) is een Amerikaanse producent van elektrische auto’s, zonnedaken, energieopslagsystemen voor huizen en elektriciteitsnetten. Het bedrijf exploiteert een wereldwijd netwerk van verkooppunten en een eigen netwerk van oplaadpunten,'superchargers' genoemd. Tesla is vernoemd naar de elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla, die vooral bekend is als de uitvinder van de wisselstroommotor.

De onderneming werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning, die wilden bewijzen dat concessies niet nodig zijn om elektrisch te rijden én dat elektrische voertuigen zelfs beter, sneller en leuker kunnen zijn dan benzineauto's. In 2004 investeerde Elon Musk een groot bedrag in het bedrijf. Dit fortuin had hij gegenereerd als mede-oprichter van PayPal. Musk leidde de ontwikkeling van de Tesla Roadster en maakte het vervangen van de traditionele benzineauto door elektrische auto’s en vrachtauto’s tot Tesla’s corebusiness. De onderneming legt zich ook toe op onbeperkt schaalbare producten voor de opwekking en opslag van schone energie. Deze producten en dienstverlening worden aangeboden onder de productnaam Powerwall.

Tesla’s businessmodel

Tesla heeft als missie de traditionele auto - aangedreven door een verbrandingsmotor – te vervangen door hoogwaardige, elektrische voertuigen. Op deze manier levert het bedrijf een bijdrage aan de wereldwijde energietransitie.

Het eerste door Tesla ontwikkelde voertuig was de Tesla Roadster, een volledig elektrische sportwagen, die tussen 2008 en 2012 op de markt werd geïntroduceerd. Het model had een actieradius van 300 km. De huidige uitvoeringen (model S, model 3, model X, model Y) hebben een actieradius variërend van 420 kilometer tot ruim 613 kilometer. Tesla heeft de ambitie om een grote autobouwer te worden. Dit wil zij waarmaken door eerst hoogwaardige voertuigen te ontwikkelen. De model X is hiervan een goed voorbeeld: een luxe SUV, die de inzittenden een optimale bescherming biedt. Dit wordt in de VS streng gecontroleerd door de NHTSA. Deze Amerikaanse organisatie voor verkeersveiligheid gaf de model X van Tesla in elke categorie de hoogste veiligheidsscore van vijf sterren. Later wil Tesla de inkomsten en ontwikkelde technologie gebruiken voor het produceren van modellen in een lagere prijsklasse (model 3). Hiermee komt elektrisch rijden binnen het bereik van een grotere doelgroep.

Hoofdkantoor en belangrijke vestigingen

Tesla’s hoofdkantoor is gevestigd in Palo Alto, Californië. Het Europese hoofdkantoor is sinds 2013 gevestigd in Amsterdam. Voor het Europese distributiecentrum heeft Tesla de locatie Tilburg aangewezen. De onderneming beschikt over diverse productiefaciliteiten: in 2015 werd de bouw gestart van een grote fabriek voor de productie van lithium-ion-accu’s in de Amerikaanse staat Nevada. De investering voor deze fabriek bedroeg $5 miljard. Deze Gigafactory 1 werd in juli 2016 officieel geopend en vanaf januari 2017 rolden de eerste batterijproducten van de band. Andere Gigafactories staan in New York (productie van zonnepanelen en zonnedaken), en in Shanghai (China). Het doel is om op termijn circa 150.00 voertuigen per jaar te produceren in China. In november 2019 is gestart met de bouw van een gigafabriek nabij Berlijn (Duitsland). Eind 2021 moet deze fabriek operationeel worden en onder meer accu's en aandrijflijnen voor de nieuwe Tesla Model Y produceren. Tesla belooft dat de fabriek tussen de 9.000 en 12.000 banen zal opleveren in Duitsland. Momenteel werken er wereldwijd circa 45.000 medewerkers bij het concern.

Tesla heeft zich als doel gesteld voor 2030 jaarlijks 20 miljoen auto’s te produceren. Het doel is ambitieus, want in 2019 rolden er circa 368.000 Tesla's van de band. Een constante uitbreiding van de productiecapaciteit en een vlekkeloos verlopend bouwproces van voertuigen zijn hiervoor vereist. Ook is een toereikende productiecapaciteit van batterijen en accu’s van cruciaal belang. Om aan de productiedoelstellingen te voldoen, voert Tesla een actief overnamebeleid. Het bedrijf neemt toonaangevende batterijenfabrikanten over. Daarnaast werkt het bedrijf hard aan de bouw en de constante uitbreiding van eigen geavanceerde productiefaciliteiten en gigafabrieken. Om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van toeleveranciers, wil Tesla in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Nevada zelf lithium gaan winnen voor zijn batterijfabrieken. Lithium is een belangrijk bestanddeel voor de fabricage van batterijen. Tesla’s Chinese gigafabriek in Shanghai is een belangrijk onderdeel van Tesla’s strategie om de verkopen buiten de Verenigde Staten aan te jagen. In China moet Tesla op de markt voor elektrisch rijden onder meer opboksen tegen de Chinese prijsvechter NIO en wereldmerken als BMW en Volkswagen. Ook Mercedes-Benz en Daimler zetten steeds meer elektrische modellen in de markt.

Tesla omzet en winst

Tesla boekte in het tweede kwartaal van 2020 een nettowinst van $104 miljoen. Dit was de vierde periode op rij waarin de onderneming zwarte cijfers schreef. Tesla heeft de koppositie van autoproducent met de hoogste beurswaarde overgenomen van Toyota. Niet lang geleden greep het bedrijf net naast een notering aan de prestigieuze Amerikaanse S&P 500-beursindex. Mogelijk lukt het Tesla een volgende keer wel.

De gunstige cijfers zijn mede te danken aan wat Tesla omschrijft als ‘regulatory credits’: de verkoop door Tesla van CO2- uitstootrechten aan relatief vervuilende autoproducenten. De opbrengst hiervan is verantwoordelijk voor $426 miljoen van de omzet van het bedrijf. De totale omzet van Tesla kwam uit op $6 miljard, een daling van 5% ten opzichte van de halfjaarcijfers over 2019. De cijfers over het derde kwartaal van 2020 worden bekendgemaakt op 28 oktober 2020.

Jaarcijfers Tesla

In 2021 zag Tesla haar omzet flink stijgen. Er werd in dat jaar een omzet geboekt van $53,8 miljard. In 2020 lag de omzet nog op $31,5 miljard. Aan het eind van de streep behaalde Tesla in 2021 een winst van $13,6 miljard. Ook de vrije cashflow steeg in 2021 naar bijna $3,5 miljard. In totaal werden er in 2021 ongeveer 936,000 auto’s geleverd, dat is een toename van 87% vergeleken met het jaar ervoor.

Dividend Tesla

Vooralsnog keert Tesla geen dividend uit.

Tesla aandelen kopen

Wilt u beleggen in Tesla? Zou het toevoegen van aandelen Tesla bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Tesla bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Financieel dagblad, NRC, Vehicle Production & Deliveries Tesla Motors Inc, CNN business, Investing.com

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.