Vopak aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Vopak en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Vopak

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Vopak

De geschiedenis van tankterminaloperator Koninklijke Vopak N.V. begon al ruim vierhonderd jaar geleden. De oudste voorloper ontstond in 1616, toen in de VOC-tijd een groep Amsterdamse goederendragers zich ging organiseren in het samenwerkingsverband Blauwhoedenveem, dat het vervoer van scheepsladingen vanuit de pakhuizen naar de stad regelde. De naam was afgeleid van de blauwe hoeden waaraan de dragers te herkennen waren. Uit dit samenwerkingsverband ontwikkelde zich geleidelijk een coöperatie die zich specialiseerde in de opslag, bewaring, bewerking en aflevering van koopmansgoederen, en het lossen en laden van schepen. Het Blaauwhoedenveem werd zo één van de rijkste en grootste veembedrijven (opslagbedrijven) van Amsterdam.

In 1857 werd de coöperatie een vennootschap onder firma. In 1878 opende het een vestiging in Rotterdam en breidde ook daar snel uit. In 1967 fuseerde het met het olie- en petroleumopslagbedrijf Pakhuismeesteren en kreeg de naam Pakhoed.

Intussen was in 1839 in Rotterdam de scheepsagentuur en expediteur ‘Stoomvaart Maatschappij De Maas' opgericht, de voorloper van rederij Van Ommeren. Het breidde zijn activiteiten gestaag uit naar zeescheepvaart, binnenvaart, tankopslag, stuwadoorsactiviteiten en distributiecentra. Rond 1990 was Van Ommeren vooral actief in scheepvaart en tankopslag.

In 1998 fuseerden Pakhoed en Van Ommeren. Beide bedrijven waren gespecialiseerd in de opslag van ruwe olie, petroleumproducten, chemicaliën en plantaardige oliën, en hielden zich bezig met tankschepen en andere transportdiensten. Van Ommeren was ook nog actief in het vervoer van zware ladingen (Dock Express Shipping) en Pakhoed met de distributie van chemische producten (Univar). Na de fusie ging de combinatie verder onder de naam Vopak (Koninklijke Vopak NV).

De fusie kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De Europese Commissie vond dat het samengaan van zoveel tankopslag zou leiden tot een te sterke marktpartij. De twee fusiepartners boden daarop aan om een aantal opslagactiviteiten af te stoten, waaronder de terminals in de Rotterdamse Botlek. In Rotterdam behield het bedrijf nog wel zijn enorme Europoort terminal, met een capaciteit van bijna vier miljoen kubieke meter. Na het afstoten van terminals gaf de Commissie alsnog goedkeuring aan de fusie. Ton Spoor, sinds 1996 lid van de Raad van Bestuur van Pakhoed, werd de eerste topman van Vopak.

Vopak kende een moeizame start. Er bestond weinig overlap tussen de tankopslag en de chemische distributie van Pakhoed. De onderneming genereerde te weinig geld om de groeiambities van beide activiteiten te ondersteunen. Univar, de chemische tak, werd uiteindelijk afgesplitst en daarmee nam Vopak afscheid van zo'n 80% van haar omzet. Vopak focust zich sindsdien op specifieke terminals in grote energieknooppunten voor intercontinentale productstromen, terminals die wereldwijd groei faciliteren voor de aardgas- en LNG-markten, en industriële en chemieterminals in Amerika, het Midden-Oosten en Azië.

De beursgang van Vopak

Het aandeel Vopak is sinds de fusie in 1999 genoteerd aan Euronext Amsterdam. Ticker VPK, ISIN-code: NL000943249. Vopak is onderdeel van de AMX (Midkap Index).

Bedrijfsstrategie en toekomst

Klanten van Vopak zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie, voor wie Vopak producten opslaat. Vopak verdient geld aan de verhuur van de opslagtanks, het overpompen van de vloeibare producten van en naar de tanks en het toevoegen van componenten of mengen van producten. Het percentage olie dat Vopak opslaat neemt gestaag af. Van Vopaks meer dan zeventig terminals zijn er nog tien specifiek voor olie. Koninklijke Vopak verdient tegenwoordig vooral aan de opslag van chemicaliën en gassen. Het idee is om het aantal gasterminals verder uit te breiden. Dat geldt ook voor LNG (Liquefied Natural Gas) en biobrandstoffen. Vopak ziet clusters van terminals op strategische plekken als de kern van zijn overgebleven olieactiviteiten. Op deze hubs in Rotterdam, Singapore en Fujairah [Verenigde Arabische Emiraten] komen alle distributiestromen samen. Met deze opslagfaciliteiten is Vopak de grootste onafhankelijke aanbieder ter wereld. Een vergelijkbaar beursgenoteerd bedrijf is er niet.

Kwartaalcijfer / jaarcijfers van Vopak

De cijfers over het eerste kwartaal van 2022 waren beter dan voorzien, dankzij positieve valuta-effecten, een autonome groei van 2,5 procent, goede prestaties in Amerika en groei van het aantal projecten. Het onderliggende operationeel resultaat (EBITDA) over de eerste drie maanden van dit jaar kwam uit op €213,1 miljoen, een goede prestatie, mede gezien de moeizame huidige marktomstandigheden voor olieopslag in Nederland, nog verergerd door sancties tegen Rusland. De omzet was €324,1 miljoen, tegen €300,1 in Q1 van 2021.

Net als 2020, was het boekjaar 2021 uitzonderlijk voor Vopak. De coronapandemie veroorzaakte hoge volatiliteit en minder behoefte aan olieopslag. Desondanks is Vopak erin geslaagd hier goed weerstand aan te bieden en kon het betere cijfers presenteren dan over 2020. Het operationeel resultaat bedroeg €827 miljoen, tegenover €780 miljoen over 2020. De omzet bedroeg €1,22 miljard tegenover €1,19 miljard over 2020.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Vopak

Het dividend over 2021 was €1,25 per aandeel, een stijging van 4% vergeleken met het dividend over 2020. Het dividendbeleid van Vopak gaat uit van een contant jaardividend waarbij 25% tot 75% van de netto winst wordt uitgekeerd. Het bedrijf streeft een stabiel tot groeiend dividend na. De afgelopen jaren keerde Vopak rond 45% van de winst aan zijn aandeelhouders uit.

Van fossiele naar groene brandstof

olieopslag is nog steeds een belangrijke activiteit. Dat heeft nadelen voor de koers van het aandeel, omdat veel beleggingsfondsen duurzaam gaan beleggen en bij hun selectie letten op criteria als milieu en CO2-uitstoot. Alle beursgenoteerde bedrijven met activiteiten in de fossiele industrie, zoals naast Vopak ook Shell, Fugro, SBM Offshore en Boskalis, hebben te maken met verkoop van hun aandelen door duurzame fondsen. Vopak probeert zijn activiteiten in olie verder te verkleinen, en investeert daarentegen juist in waterstof en CO2-opslag. Gasunie, HES International en Vopak gaan samenwerken bij de ontwikkeling van een importterminal voor groene ammoniak als waterstofdrager. De bedrijven hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. Met deze samenwerking spelen zij in op de wereldwijd groeiende behoefte aan de import en opslag van groene energie. Het is de bedoeling dat de terminal op de Maasvlakte vanaf 2026 operationeel zal zijn. Met dit nieuws hoopt Vopak uiteraard beter te voldoen aan de criteria van duurzame beleggers, zodat ze het aandeel weer zullen gaan kopen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Vopak, Euronext, Stringfixer, NRC

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.