Walt Disney aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Walt Disney en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Walt Disney

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Walt Disney

The Walt Disney Company heeft sinds 1962 een beursnotering aan de New York Stock Exchange (NYSE) (ticker DIS, isin code US2546871060), en maakt deel uit van de Dow Jones Industrial Average-index en de S&P 500. Het hoofdkantoor ligt op het terrein van de Walt Disney Studios in Burbank, Californië.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Om alle activiteiten zo goed mogelijk te kunnen beheren en ontwikkelen, is The Walt Disney Company verdeeld over vier bedrijfsonderdelen.

Ten eerste Walt Disney Studio Entertainment, dat voornamelijk films en muziek produceert. Een van de succesvolste onderdelen van Studio Entertainment is Walt Disney Animation Studios, verantwoordelijk voor een groot aantal klassieke en traditionele animatiefilms zoals Sneeuwwitje, Bambi en The Lion King.

Ten tweede Walt Disney Parks, Experiences and Consumer Products, dat de themaparken beheert. Disney heeft inmiddels themaparken binnen en buiten Amerika, een cruiselijn en een vakantieclub.

Ten derde Media Networks, waarbinnen radio en televisie vallen. Dit bedrijfsonderdeel is om de American Broadcasting Company (ABC) heen gebouwd. Disney heeft ABC in 1996 verkregen door een fusie met Capital Cities/ABC. Disney werd daarmee als een van de eerste studio’s actief op het gebied van distributie via bioscopen, kabeltelevisie, radio- en televisiestations en telefoon. Tot slot Direct-To-Consumer en International, dat de consumentenproducten, Disney Plus en Disney games beheert. Alle Disney-merchandise en Disney-licenties gaan via deze divisie. Disney Publishing Worldwide wordt tevens beheerd vanuit deze divisie, die onder andere Disney-kinderboeken en de stripverhalen uitbrengt.

Dividend van Walt Disney

Tot aan 2020 betaalde Disney veertig jaar lang consistent dividend. In 2020 onderbrak het bedrijf wegens dramatische bedrijfsresultaten voor het eerst de dividendbetalingen. Tot op heden is de dividenduitkering nog niet hervat.

De Disney Strategie

Walt Disney is een symbool voor de mogelijkheid om een succesvol zakenimperium op te bouwen op basis van persoonlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit. Als zodanig, is hij symbool voor de American Dream. Hij had het vermogen om te doen wat alle vernieuwers doen: om iets dat alleen in zijn fantasie bestaat om te zetten in een realiteit die de werkelijkheid van anderen op een positieve manier beïnvloedt. Hij was de eerste filmmaker die erin slaagde om mensen te raken en emotioneren met een tekenfilm. Een van de belangrijkste elementen uit Walt Disney’s strategie was zijn vermogen om iets te onderzoeken en te bekijken vanuit verschillende perspectieven en zijn voordeel te doen met de synergie van die verschillende perspectieven, zoals de combinatie van films en pretparken. Na zijn dood is het bedrijf op dezelfde voet doorgegaan, en is misschien daarom nog steeds een succesvol, onafhankelijk media-imperium.

Historie van Walt Disney

Walt Disney (1901-1966) was een Amerikaans stemacteur, regisseur, producent, schrijver, tekenaar en bovendien een zeer geslaagde zakenman. Hij is nog steeds een van de bekendste personen op het gebied van amusement. Hij maakte de stormachtige ontwikkeling van de filmindustrie mee, en vernieuwde die op een aantal vlakken. Zo maakte hij de eerste avondvullende tekenfilm, pionierde hij met geluid en kleur en ontwierp hij geliefde personages als Mickey Mouse en Donald Duck. Ook op het gebied van pretparken bracht hij vernieuwingen aan.

In 1919 begon Disney bij de Pesmen-Rubin Art Studio met tekenen voor tijdschriften en kranten. In 1920 richtte hij al een eigen studio op. Na een slechte start verliet hij het bedrijf snel. Hij ging werken bij de Kansas City Film Ad Company. Daar raakte hij geïnteresseerd in animatie en besloot om een eigen animatiestudio op te richten. Samen met Fred Harman maakte hij cartoons, de Laugh-O-Grams. Dit werd een succes en Disney kon een klein studiopand kopen, dat vernoemd werd naar het eerste filmpje. Hier maakte hij succesvolle filmpjes, maar de hoge personeelskosten zorgden voor een faillissement. Samen met zijn broer Roy kocht hij een cartoonstudio in Hollywood. Hiermee begon het Walt Disney bedrijf, onder de naam de Disney Brothers' Studio, in 1923. In 1926 kreeg Disney van Universal Pictures de opdracht tekenfilms te leveren. Het contract beviel hem al snel niet meer, omdat te veel rechten voor zijn stripfiguren bij de studio’s lagen. Daarom bedacht hij een nieuw, eigen personage: Mickey Mouse. In 1928 kwam Steamboat Willie uit, het eerste tekenfilmpje met geluid. In 1932 gebruikte hij als eerste Technicolor, een techniek om via inkleuring kleurenfilms te maken. Ook in 1932 kreeg Disney een Academy Award (Oscar) voor Mickey Mouse. In 1935 kwam Mickey voor het eerst in kleur uit, en later werden dat er meer zoals Goofy, Donald Duck en Pluto. In 1937 maakte Walt Disney zijn eerste tekenfilm van speelfilmlengte: ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’. Deze film was razend populair en bracht $8 miljoen op. Hierna volgden nog veel andere lange tekenfilms.

Toen hij dankzij zijn films razend populair was geworden, breidde Disney zijn activiteiten uit. Hij richtte zich op pretparken, geïnspireerd door de Tivoli Gardens in Kopenhagen. Disney’s eerste pretpark ‘Disneyland Resort’ opende hij in 1955 in Californië en bood er attracties gebaseerd op de Disneyfilms. In 1965 opende hij een tweede pretpark, in Orlando, Florida. Ook begaf Disney zich in de televisiewereld. Toen in de jaren vijftig de televisie in Amerika opkwam, waren de filmproducenten bang dat niemand meer voor films zou willen betalen. Walt Disney zag juist kansen, en toonde aan dat film en televisie in commercieel opzicht goed samen kunnen. In 1950 maakte hij bijvoorbeeld de TV-special ‘One Hour in Wonderland’ samen met Coca-Cola.

Na de dood van Walt Disney in 1966 kreeg het bedrijf een wat neutraler karakter. In 1986 werd het omgedoopt tot The Walt Disney Company. Disney wordt gezien als de grootste onafhankelijke filmproducent ter wereld. Het is nooit overgenomen en nooit onderdeel geweest van een groter moederbedrijf. In 2004 deed het grootste kabelbedrijf van de Verenigde Staten, Comcast, een bod van $66 miljard op Disney.

Dit zou van Comcast het grootste mediaconglomeraat ter wereld maken. Nadat Disney het bod had afgewezen en de aandeelhouders van Comcast niet meer wilden bieden, trok Comcast het bod weer in.

In 2006 nam The Walt Disney Company het animatiebedrijf Pixar over via een aandelenruil. Met een belang van 50,6% in Pixar, werd Apple-oprichter Steve Jobs de grootste individuele aandeelhouder van Disney. Hij werd toegevoegd aan de raad van commissarissen. Na de overname produceerde de Disney’s studio een nieuwe reeks succesvolle animatiefilms.

Disney nam in 2012 Lucasfilm Ltd over van George Lucas voor $4 miljard. Hiermee kocht Disney de rechten van Star Wars en Indiana Jones. De totale opbrengst van alle Star Wars films was eind 2017 zo'n $8,5 miljard. Disney was daarvoor al in samenwerking met George Lucas op het gebied van de pretparken in de Verenigde Staten.

In 2009 nam Disney Marvel Entertainment over voor $4,24 miljard. Marvel is bekend om personages als Spider-Man, X-Men, Fantastic Four, Iron Man en Incredible Hulk.

In 2017 is The Walt Disney Company een grote transactie met 21st Century Fox overeengekomen. Dit bedrijf werd gesplitst. Een deel ging zelfstandig verder als Fox Corporation, maar het grootste deel werd overgenomen door Disney: de filmstudio’s, productiehuizen en meer dan 400 internationale tv-zenders. Verder kwamen het Britse Sky, Star India en Amerikaanse kabelzenders als FX en National Geographic in handen van Disney. De overnamesom bedroeg $52,4 miljard en werd deels in aandelen Disney voldaan. Na de transactie hebben de oud-eigenaren van 21st Century Fox ongeveer een kwart van alle aandelen Disney in handen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: The Walt Disney Company, ISGeschiedenis, NLP, Investopedia

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.