Historie van Walt Disney
Walt Disney (1901-1966) was een Amerikaans stemacteur, regisseur, producent, schrijver, tekenaar, en bovendien een zeer geslaagde zakenman. Hij is nog steeds een van de bekendste personen op het gebied van amusement. Hij maakte de stormachtige ontwikkeling van de filmindustrie mee, en vernieuwde die op een aantal vlakken. Zo maakte hij de eerste lange tekenfilm, pionierde hij met geluid en kleur en ontwierp hij geliefde filmpersonages als Mickey Mouse en Donald Duck. Ook op het gebied van pretparken bracht hij vernieuwingen aan.
In 1919 begon Disney bij de Pesmen-Rubin Art Studio met tekenen voor tijdschriften en kranten. In 1920 richtte hij al een eigen studio op. Na een slechte start verliet hij het bedrijf snel. Hij ging werken bij de Kansas City Film Ad Company. Daar raakte hij geïnteresseerd in animatie en besloot om een eigen animatiestudio op te richten. Samen met Fred Harman maakte hij cartoons, de Laugh-O-Grams. Dit werd een succes en Disney kon een klein studiopand kopen, dat vernoemd werd naar het eerste filmpje. Hier maakte hij succesvolle filmpjes, maar de hoge kosten voor zijn werknemers zorgden voor een faillissement. Samen met zijn broer Roy kocht hij een cartoonstudio in Hollywood. Hiermee begon het bedrijf Disney, onder de naam de Disney Brothers' Studio, in 1923. In 1926 kreeg Disney van Universal Pictures de opdracht tekenfilmpjes te leveren. Het contract beviel hem al snel niet meer, omdat teveel rechten voor zijn stripfiguren bij de studio’s lagen. Daarom bedacht hij een nieuw, eigen figuurtje: Mickey Mouse. In 1928 kwam Steamboat Willy uit, het eerste tekenfilmpje met geluid. In 1932 gebruikte hij als eerste Technicolor, een techniek om via inkleuring kleurenfilms te maken. Ook in 1932 kreeg Disney een Academy Award (Oscar) voor Mickey Mouse. In 1935 kwam Mickey voor het eerst in kleur uit, en later werden dat er meer: Goofy, Donald Duck en Pluto. In 1937 maakte Walt Disney zijn eerste tekenfilm van speelfilmlengte: ‘Snow White and the seven Dwarfs’. Deze film was razend populair en bracht 8 miljoen dollar op. Hierna volgden nog veel andere lange tekenfilms.
Toen hij dankzij zijn films razend populair was geworden, breidde Disney zijn activiteiten uit. Hij richtte zich op pretparken, geïnspireerd door de Trivoli Gardens in Kopenhagen. Disney’s eerste pretpark ‘Disneyland Resort’ opende hij in 1955 in Californië en bood er attracties gebaseerd op de Disneyfilms. In 1965 opende hij een tweede pretpark, in Orlando, Florida. Ook begaf Disney zich in de televisiewereld. Toen in de jaren vijftig de televisie in Amerika opkwam, waren de filmproducenten bang dat niemand meer voor films zou willen betalen. Walt Disney zag juist kansen, en toonde aan dat film en televisie in commercieel opzicht goed samen kunnen. In 1950 maakte hij bijvoorbeeld de TV-special ‘One Hour in Wonderland’ samen met Coca-Cola.
Na de dood van Disney in 1966 kreeg het bedrijf een wat neutraler karakter. In 1986 werd het omgedoopt tot The Walt Disney Company. Disney wordt gezien als de grootste onafhankelijke filmproducent ter wereld. Het is nooit overgenomen en nooit onderdeel geweest van een groter moederbedrijf. In 2004 deed het grootste kabelbedrijf van de Verenigde Staten, Comcast, een bod van 66 miljard dollar op Disney. Dit zou van Comcast het grootste mediaconglomeraat ter wereld maken. Nadat Disney het bod had afgewezen en de aandeelhouders van Comcast niet meer wilden bieden, trok Comcast het bod weer in.
In 2006 nam The Walt Disney Company het animatiebedrijf Pixar over via een aandelenswap. Met een belang van 50,6% in Pixar, werd Apple-oprichter Steve Jobs de grootste individuele aandeelhouder van Disney. Hij werd toegevoegd aan de Raad van Commissarissen. Na de overname produceerde de Disneystudio een nieuwe reeks succesvolle animatiefilms.
Disney nam in 2012 Lucasfilm Ltd over van George Lucas voor 4 miljard dollar. Hiermee kocht Disney de rechten over Star Wars en Indiana Jones. De totale opbrengst van alle Star Wars films was eind 2017 zo'n 8,5 miljard dollar. Disney had daarvoor al een samenwerkingsverband met George Lucas op het gebied van de pretparken in de Verenigde Staten.
In 2009 nam Disney Marvel Entertainment over voor 4,24 miljard dollar. Marvel is bekend om actiefiguren als Spider-Man, X-Men, Fantastic Four, Iron Man en Incredible Hulk.
In 2017 is The Walt Disney Company een grote transactie met 21st Century Fox overeengekomen. Dit bedrijf werd gesplitst. Een deel ging zelfstandig verder als Fox Corporation, maar het grootste deel werd overgenomen door Disney: de filmstudio’s, productiehuizen en meer dan 400 internationale tv-zenders. Verder kwamen het Britse Sky, Star India en Amerikaanse kabelzenders als FX en National Geographic in handen van Disney. De overnamesom bedroeg 52,4 miljard dollar en werd deels in aandelen Disney voldaan. Na de transactie hebben de oud-eigenaren van 21st Century Fox ongeveer een kwart van alle aandelen Disney in handen.
De beursgang van Walt Disney
The Walt Disney Company heeft sinds 1962 een beursnotering aan de New York Stock Exchange (NYSE) (ticker DIS, isin code US2546871060), en maakt deel uit van de Dow Jones Industrial Average-index en de S&P 500. Het hoofdkantoor ligt op het terrein van de Walt Disney Studios in Burbank, Californië.
Bedrijfsstrategie en toekomst
Om alle activiteiten zo goed mogelijk te kunnen beheren en ontwikkelen, is The Walt Disney Company verdeeld over vier bedrijfsonderdelen. Ten eerste Walt Disney Studio Entertainment, dat voornamelijk films en muziek produceert. Een van de succesvolste onderdelen van Studio Entertainment is Walt Disney Animation Studios, verantwoordelijk voor een groot aantal klassieke en traditionele animatiefilms zoals Snow White, Bambi en The Lion King. Ten tweede Walt Disney Parks, Experiences and Consumer Products, dat de themaparken beheert. Disney heeft inmiddels themaparken binnen en buiten Amerika, een cruiselijn en een vakantieclub. Ten derde Media Networks, waarbinnen radio en televisie vallen. Dit bedrijfsonderdeel is om de American Broadcasting Company (ABC) heen gebouwd. Disney heeft ABC in 1996 verkregen door een fusie met Capital Cities/ABC. Disney werd daarmee als een van de eerste studio’s actief op het gebied van distributie via bioscopen, kabel-TV, radio- en TV-stations en telefoon. Tot slot Direct-To-Consumer and International, dat de consumentenproducten, Disney Plus en games van Disney beheert. Alle Disney-merchandising en Disney-licenties gaan via deze divisie. Disney Publishing Worldwide wordt tevens beheerd vanuit deze divisie, die onder andere Disney-kinderboeken en de stripverhalen uitbrengt.
Kwartaalcijfers/jaarcijfers Walt Disney
Disney heeft een gebroken boekjaar dat begint en eindigt in september. De grootste activiteit is het bedrijfsonderdeel Media Networks dat ongeveer 40% van de totale omzet vertegenwoordigt en ongeveer de helft van de bedrijfswinst. De parken en resorts hebben een aandeel van een derde in de totale omzet en dragen voor een vijfde bij aan het totale bedrijfsresultaat. In 2020 leed het bedrijf voor het eerst sinds 40 jaar verlies, vooral als gevolg van de coronapandemie. Hierdoor moesten de pret- en vakantieparken sluiten en konden de cruiseschepen niet meer varen. Dit had een sterk nadelige invloed op de koers van Walt Disney.
De resultaten over het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar 2022, dat op 2 april eindigde, zagen er volgens het bedrijf weer uitstekend uit, nu het geen last meer had van lockdowns. De bedrijfsomzet groeide met 23% tot 19 miljard dollar. De nettowinst was 500 miljoen dollar. Het management was vooral tevreden over de goede resultaten van de pretparken en de streaming service Disney+, dat bijna 8 miljoen nieuwe abonnees wist te trekken tot een totaal van 205 miljoen.
Over het fiscale boekjaar 2021 was de totale omzet 67,4 miljard dollar, 4% meer dan over het moeilijke 2020. Wel was er een netto verlies van 2,5 miljard dollar als gevolg van corona.
Zie hier het volledige jaarverslag.
Dividend van Walt Disney
Tot aan 2020 betaalde Disney veertig jaar lang consistent dividend, dat het elk jaar verhoogde. In 2020 onderbrak het bedrijf wegens de dramatische bedrijfsresultaten voor het eerst de dividendbetalingen. Tot op heden is de dividenduitkering nog niet hervat.
De Disney Strategie
Walt Disney is een symbool voor de mogelijkheid om een succesvol zakenimperium op te bouwen op basis van persoonlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit. Als zodanig is hij symbool voor de American Dream. Hij had het vermogen om te doen wat alle vernieuwers doen: om iets dat alleen in zijn fantasie bestaat om te zetten in een realiteit die de werkelijkheid van anderen op een positieve manier beïnvloedt. Hij was de eerste filmmaker die er in slaagde om mensen te raken en emotioneren met een tekenfilm. Een van de belangrijkste elementen uit Walt Disney’s strategie was zijn vermogen om iets te onderzoeken en te bekijken vanuit verschillende perspectieven en zijn voordeel te doen met de synergie van die verschillende perspectieven, zoals de combinatie van films en pretparken. Na zijn dood is het bedrijf op dezelfde voet doorgegaan, en is misschien daarom nog steeds een succesvol, zelfstandig media-imperium.
Walt Disney aandelen kopen
Wilt u beleggen in Walt Disney? Zou het toevoegen van aandelen Walt Disney bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, zijn de commissiekosten van het huis. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.
Waarom beleggen in Walt Disney bij DEGIRO?
Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: The Walt Disney Company, ISGeschiedenis, NLP, Investopedia