Wereldhave aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Wereldhave en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Wereldhave

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Wereldhave

Wereldhave werd in 1930 opgericht. Het bedrijf richtte zich toen op de ontwikkeling en exploitatie van woningen in Rotterdam. In de jaren zestig breidde het uit naar de rest van Nederland. De eerste investering over de grens deed Wereldhave in 1975 in Frankrijk. Kort daarvoor had het bedrijf zich omgevormd tot investeringsfonds met een bijzondere belastingstatus. Het zette in de jaren zeventig ook stappen in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de Verenigde Staten.

Wereldhave was tien jaar geleden in zeven landen actief met verschillende soorten vastgoed. Het bedrijf had woningen, kantoren en winkelcentra in portefeuille en deed grote ontwikkelprojecten. Dat jaar werd echter besloten om het roer om te gooien. Grote delen van de vastgoedportefeuille werden verkocht. Wereldhave ging zich exclusief richten op winkelcentra. Het nam daarvoor een grote portefeuille met winkelcentra over van branchegenoot Unibail-Rodamco. Het nam ook een grote positie in Frankrijk.

In 2021 werd een groot deel van de Franse bezittingen weer verkocht. Eind 2021 had Wereldhave €1,9 miljard aan vastgoed in bezit. Bijna de helft daarvan, 48%, staat in België, 43% staat in Nederland en 9% in Frankrijk. 95% van de portefeuille bestaat uit winkelvastgoed, de rest is kantoorvastgoed.

Wereldhave Belgium

De activiteiten in België zijn onderdeel van Wereldhave Belgium. Wereldhave heeft een meerderheidsbelang van 65,9% in dit bedrijf. De aandelen van Wereldhave Belgium zijn genoteerd aan de beurs in Brussel.

De beursgang van Wereldhave

Wereldhave kreeg in 1947 voor het eerst een notering aan de beurzen van Amsterdam en Rotterdam. Door de tijd heen zijn er verschillende vergeefse pogingen gedaan om het bedrijf van de beurs te halen. In 1972 probeerden Engelse beleggers dit, begin jaren tachtig twee Nederlandse pensioenfondsen.

Het aandeel Wereldhave is door de tijd heen aan verschillende beurzen genoteerd geweest. Na een grote overname in 1988 gaf het bedrijf nieuwe aandelen uit. Die werden ook genoteerd aan de beurzen in Brussel en Londen. Nu heeft het bedrijf alleen nog een notering aan de Amsterdamse beurs met de ticker WHA (ISIN: NL0000289213).

Van de AEX naar AScX-index

In de loop van de tijd is het aandeel regelmatig gewisseld van index. Het afgelopen decennium maakte het een tijd deel uit van de AEX tot het in 2017 verhuisde naar de MidKap-index. In 2020 werd het bedrijf onderdeel van de AScX-index.

Bedrijfsstrategie en toekomst Wereldhave

Wereldhave heeft in totaal tweeëntwintig winkelcentra in Nederland, België en Frankrijk. Het richt zich op regionale steden zoals Arnhem en Tilburg in Nederland, Luik en Gent in België en Bordeaux in Frankrijk. De winkelcentra liggen op locaties die zowel met het openbaar vervoer als de auto goed bereikbaar zijn. Het grootste winkelcentrum dat Wereldhave in bezit heeft is Cityplaza in Nieuwegein. Dit heeft meer dan 50.000 vierkante meter vloeroppervlak.

Supermarkten zijn belangrijke ankerpunten voor de winkelcentra van Wereldhave. Deze trekken grote hoeveelheden publiek dat vervolgens gaat winkelen bij de andere huurders. Ahold Delhaize is de grootste huurder. Jumbo en het Franse supermarktconcern Carrefour staan op plek vijf en zes. Andere bekende namen die Wereldhave als huurder heeft zijn C&A, Hema en H&M.

Opmars online winkelen

Door veranderingen in het consumentengedrag staat winkelvastgoed al een tijd onder druk. De opmars van online winkelen zet huurinkomsten van winkelcentra onder druk. Daardoor dalen ook de vastgoedwaardes. Wereldhave heeft in 2020 een nieuwe strategie ingezet om daarmee om te gaan.

Het bedrijf gaat van de winkelcentra zogenaamde full service centra maken. In 2025 moet een vijfde van het vloeroppervlak een andere functie hebben dan een winkel. Dat kan bijvoorbeeld een tandartspraktijk of fitnesscentrum zijn, maar ook horeca of kantoren. Het idee is dat als mensen maar naar het centrum worden gelokt, ze vanzelf andere uitgaven doen en daarmee de nog aanwezige winkels overeind houden. Er ontstaat een soort kruisbestuiving.

Kansen in residentieel vastgoed

Het bedrijf ziet ook kansen in de ontwikkeling van woningen. Wereldhave denkt dat het winkelvastgoed kan vervangen door woningen. Het heeft al verschillende woningprojecten in Nederland gestart en is hier ook in België mee bezig. Om de investeringen te financieren gaat Wereldhave helemaal weg uit Frankrijk. Het bedrijf hoopt voor eind 2022 alle Franse bezittingen van de hand te doen.

Kort na de aankondiging van de nieuwe strategie barstte de coronacrisis los. Die raakte de winkelsector hard door sluitingen. Het bedrijf heeft hier ook last van gehad. Wel bevestigde de versnelling van de groei van winkelen via internet voor Wereldhave dat het bedrijf met de nieuwe strategie op de goede weg is.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Wereldhave

Bij de resultaten van een vastgoedfonds zijn twee winstcijfers belangrijk. Dat zijn het direct resultaat en het indirect resultaat. Het direct resultaat is de winst of het verlies uit de verhuur van het vastgoed. Het indirect resultaat geeft de waardeontwikkeling van het vastgoed weer.

In het vierde kwartaal van 2021 boekte Wereldhave een direct resultaat van €20,1 miljoen. Een jaar eerder was dit €19,8 miljoen. Het indirecte resultaat was in het vierde kwartaal €11,7 miljoen negatief. In 2020 was dat €119,8 miljoen.

Over heel 2021 kwam het directe resultaat door de verkoop van vastgoed 4,8% lager uit op €88,5. Het indirecte resultaat was min €301,7 miljoen.

Lees hier het volledige jaarverslag.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Wereldhave, Euronext

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.