Letter A

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is feitelijk niets anders dan een (verhandelbaar) bewijs dat u een deel van het kapitaal van een onderneming bezit. Wanneer een bedrijf geld nodig heeft kan zij een lening aangaan bij de bank. Een andere optie is om aandelen uit te geven. Het uitgeven heet een aandelenemissie. Koopt u een aandeel? Dan stelt u geld ter beschikking aan een bedrijf en bent u daarmee aandeelhouder. In ruil voor uw investering wordt u voor een deel eigenaar van dat bedrijf. Maakt het bedrijf winst of verlies, dan wordt dat vaak weerspiegeld in het aandeel.

De oorsprong van aandelen

Het eerste aandeel ter wereld is in Nederland uitgegeven, door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Met hun eerste emissie in 1606 werd meer dan 6 miljoen florijnen opgehaald, een enorm bedrag in die tijd. Daarna kwam direct een actieve handel op gang, waar aandelen werden verhandeld in het Amsterdamse effectenhuis, ’s werelds eerste beurs.

Bovenstaande informatie is eigenlijk een uitleg van het begrip ‘aandeel’ in een notendop. In ons kenniscentrum vindt u een uitgebreidere uitleg over beleggen in aandelen, zoals hoe de prijs en waarde van een aandeel bepaald worden, op welke manier aandelen winstgevend kunnen zijn, welke soorten aandelen(fondsen) er zijn en wat de risico’s zijn van beleggen in aandelen.

Aandelen kopen bij DEGIRO

Stel, u wilt uw eerste aandeel kopen op de beurs. Om als particulier op de beurs een product te kunnen kopen of verkopen, heeft u een broker nodig. Dit komt omdat beurzen uitsluitend werken met professionele partijen die daarvoor een vergunning hebben. Om te kunnen handelen heeft u dus een beleggingsrekening nodig bij een broker. Dit is de partij die u toegang geeft tot de beurs. DEGIRO is een dergelijke broker. Wanneer u bij ons een order plaatst om te kopen of verkopen, dan gaat deze naar een beurs, de plek waar aandelen en andere financiële producten worden verhandeld.

DEGIRO biedt toegang tot meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen. Wilt u ook aandelen kopen van bijvoorbeeld Shell, Unilever of ASML? Of liever internationaal beleggen in aandelen zoals Netflix, Tesla of Apple? Open een gratis rekening en ontdek de mogelijkheden.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.