Letter A

Wat is een aandelenemissie?

Bij een aandelenemissie geeft een bedrijf aandelen uit. Het kan zijn dat een bedrijf voor het eerst op de beurs komt, of dat nieuwe aandelen worden uitgegeven. In dat laatste geval komen er dus extra nieuwe aandelen op de markt waarmee een bedrijf opnieuw geld ophaalt.

Waarom een aandelenemissie?

Bedrijven gaan naar de beurs om kapitaal op te halen. In het geval van een aandelenemissie is dat een aangelegenheid om nieuw kapitaal op te halen. Met dit extra vermogen kunnen bijvoorbeeld nieuwe investeringen worden gedaan. Een aandelenemissie wordt vaak gebruikt als alternatief voor het afsluiten van nieuwe leningen.

Welke gevolgen heeft het uitbrengen van nieuwe aandelen?

Wanneer een bedrijf dat al op de beurs staat opnieuw aandelen uitbrengt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor beleggers. Stel dat een bedrijf 10.000 aandelen in omloop heeft. Vervolgens worden er met een nieuwe aandelenemissie opnieuw 10.000 aandelen op de markt gebracht. Het bedrijf verdubbeld daarmee het aantal uitgegeven aandelen. Dat betekent niet dat de beurswaarde ook verdubbeld. Sterker nog: omdat er meer aandelen in omloop zijn (minder schaarste) kan de prijs per aandeel zelfs zakken. Om deze reden vindt er vaak een financiële compensatie plaats voor aandeelhouders die al in het bezit zijn van deze bedrijfsaandelen.

Een bijkomend nadeel van een nieuwe aandelenemissie is ook dat de positie binnen het bedrijf voor aandeelhouders afneemt. Als een aandeelhouder een bepaald percentage van de aandelen in handen heeft, zal die positie kleiner worden bij een nieuwe aandelenemissie. Dat maakt ook dat de zeggenschap van deze aandeelhouder over de koers van het bedrijf zal afnemen.

Claimemissie

Aandeelhouders die negatief benadeeld worden door de uitgave van nieuwe aandelen hebben in sommige gevallen recht op een claimemissie. Dat wil zeggen dat aandeelhouders de kans krijgen om tegen een gunstig tarief zich in te schrijven voor nieuwe aandelen. Vaak betekent dit dat u korting krijgt op de aankoop van aandelen die uit de nieuwe aandelenemissie komen.

Aandelen in eigen bezit houden

Wanneer een bedrijf aandelen uitgeeft kan het ervoor kiezen om een gedeelte van de aandelen in eigen bezit te houden. Stel dat bij de beursgang 10.000 aandelen vrijkomen. Dan kan een bedrijf ervoor kiezen om bijvoorbeeld 3.000 aandelen in eigen bezit te houden. Naarmate de beurswaarde van het bedrijf groeit kunnen deze nog niet uitgegeven aandelen in een later stadium voor een hogere prijs verkocht worden.

Beleggen in aandelen via DEGIRO

Via ons platform belegt u op meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen. Ons gebruiksvriendelijk platform, uitgebreid aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 oktober 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 30 september 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 oktober 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin november 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 september 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close