Bij een aandelenemissie geeft een bedrijf aandelen uit. Het kan zijn dat een bedrijf voor het eerst op de beurs komt, of dat nieuwe aandelen worden uitgegeven. In dat laatste geval komen er dus extra nieuwe aandelen op de markt waarmee een bedrijf opnieuw geld ophaalt.
Waarom een aandelenemissie?
Bedrijven gaan naar de beurs om kapitaal op te halen. In het geval van een aandelenemissie is dat een aangelegenheid om nieuw kapitaal op te halen. Met dit extra vermogen kunnen bijvoorbeeld nieuwe investeringen worden gedaan. Een aandelenemissie wordt vaak gebruikt als alternatief voor het afsluiten van nieuwe leningen.
Welke gevolgen heeft het uitbrengen van nieuwe aandelen?
Wanneer een bedrijf dat al op de beurs staat opnieuw aandelen uitbrengt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor beleggers. Stel dat een bedrijf 10.000 aandelen in omloop heeft. Vervolgens worden er met een nieuwe aandelenemissie opnieuw 10.000 aandelen op de markt gebracht. Het bedrijf verdubbeld daarmee het aantal uitgegeven aandelen. Dat betekent niet dat de beurswaarde ook verdubbeld. Sterker nog: omdat er meer aandelen in omloop zijn (minder schaarste) kan de prijs per aandeel zelfs zakken. Om deze reden vindt er vaak een financiële compensatie plaats voor aandeelhouders die al in het bezit zijn van deze bedrijfsaandelen.
Een bijkomend nadeel van een nieuwe aandelenemissie is ook dat de positie binnen het bedrijf voor aandeelhouders afneemt. Als een aandeelhouder een bepaald percentage van de aandelen in handen heeft, zal die positie kleiner worden bij een nieuwe aandelenemissie. Dat maakt ook dat de zeggenschap van deze aandeelhouder over de koers van het bedrijf zal afnemen.
Claimemissie
Aandeelhouders die negatief benadeeld worden door de uitgave van nieuwe aandelen hebben in sommige gevallen recht op een claimemissie. Dat wil zeggen dat aandeelhouders de kans krijgen om tegen een gunstig tarief zich in te schrijven voor nieuwe aandelen. Vaak betekent dit dat u korting krijgt op de aankoop van aandelen die uit de nieuwe aandelenemissie komen.
Aandelen in eigen bezit houden
Wanneer een bedrijf aandelen uitgeeft kan het ervoor kiezen om een gedeelte van de aandelen in eigen bezit te houden. Stel dat bij de beursgang 10.000 aandelen vrijkomen. Dan kan een bedrijf ervoor kiezen om bijvoorbeeld 3.000 aandelen in eigen bezit te houden. Naarmate de beurswaarde van het bedrijf groeit kunnen deze nog niet uitgegeven aandelen in een later stadium voor een hogere prijs verkocht worden.
Beleggen in aandelen via DEGIRO
Via ons platform belegt u op meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen. Ons gebruiksvriendelijk platform, uitgebreid aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.
Open een rekening