Letter A

Wat zijn activa?

Activa zijn alle bezittingen van een persoon of bedrijf. Bij beleggingen gaat het om middelen als aandelen, obligaties, vastgoed, cash, munten et cetera. Tegenover activa staan passiva, dit zijn juist de schulden van een persoon of bedrijf.

Persoonlijke activa

Wanneer u de artikelen in ons kenniscentrum leest, komt u vast wel eens de term ‘activa’ of ‘actief’ tegen. Hiermee wordt in de beleggingswereld een beleggingsproduct bedoeld. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel, obligatie, future of ander product zijn. Beleggen betekent dan ook uw geld gebruiken om activa te kopen met als doel om er in de toekomst financieel voordeel uit te halen.

Activa en passiva in de bedrijfseconomie

Elk bedrijf heeft een balans die bestaat uit twee kanten. Aan de ene kant de activa, daar heeft de onderneming bezittingen staan, zoals aandelenkapitaal, gebouwen, cash voorraden en halffabrikaten of eindproducten. Aan de passiva-kant staat het vreemd vermogen, oftewel schulden en leningen, en het eigen vermogen (de uitstaande aandelen). Dit laatste wordt als schuld gezien omdat het in bezit is van de aandeelhouders. Op de balans zijn activa en passiva altijd gelijk aan elkaar.

Soorten activa

Er bestaan verschillende soorten activa, namelijk vlottende activa en vaste activa. Simpel gezegd zijn vlottende activa bezittingen van de onderneming met een snelle omloop. Vaste activa zijn juist onderdelen die vaak in bezit zijn voor een langere periode.

Vlottende activa

Vlottende activa zijn bijvoorbeeld voorraden om een product van te maken. Ook kunnen financiële inkomsten onder de vlottende activa vallen, zoals openstaande rekeningen. Als een bedrijf aandelen bezit in een ander bedrijf, valt dit onder de financiële vlottende activa.

Vaste activa

Vaste activa zijn juist tegenovergesteld. Dit zijn vaak gebouwen of machines die nodig zijn voor het bedrijfsproces. Ook zijn er mogelijk financiële inkomsten die onder de vaste activa vallen. Dit zijn vaak rente-inkomsten of dividend op aandelen van andere bedrijven.

Activa bij beleggen

Nu weet u dus waar we het over hebben als het gaat over activa als het gaat om uw persoonlijke beleggingen. Ook is het goed om te weten wat de activa van een bedrijf zijn, om zo de balans en de solvabiliteit goed te kunnen beoordelen. Door middel van fundementele analyse kunt u een beter inzicht krijgen in wat de werkelijke waarde van een aandeel nou eigenlijk is. Bekijk de pagina over fundamentele analyse in onze beleggersacademie om hier meer over te leren.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin augustus 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close