Letter A

Betekenis van Alpha beleggen

Alpha is een parameter die weergeeft of een financieel product een (zoals fonds of aandeel) al dan niet beter gepresteerd heeft in vergelijking met een benchmark. Alpha (ook wel alfa) is het extra rendement – door middel van actief beheer – van een portefeuille bovenop het rendement van de benchmark. Bij een positieve alpha heeft de portefeuille het beter gedaan dan de benchmark, bij een negatieve alpha heeft de portefeuille slechter gepresteerd.

Voorbeeld van alpha

Een alfa van 4 betekent dat een aandeel of fonds het 4% beter doet dan de referentie-index.

Beleggingsfondsen

De alpha is bijvoorbeeld handig wanneer u belegt in beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een door experts beheerde portefeuille bestaande uit verschillende financiële producten. Wij hebben ongeveer 150 beleggingsfondsen in onze kernselectie. Voor het beheren van de beleggingen, worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn verwerkt in de koers. Gezien het feit dat u betaalt voor een actief beheerd fonds, is het altijd handig om na te gaan of de alpha van het fonds positief of negatief is ten opzichte van de referentie-index.

Bèta

Naast alpha is er ook nog bèta. Bèta is een coëfficiënt die aangeeft hoe volatiel een financieel product is ten opzichte van de referentie-index. Een voorbeeld van zo’n referentie-index is bijvoorbeeld de AEX voor de koers van Shell. De bèta ligt altijd tussen 0 en 2, met 1 als neutraal punt in het midden. Een bèta van 0,5 geeft bijvoorbeeld aan dat het product de helft zo volatiel is als de referentie-index. De bèta van een aandeel vindt u op ons platform in het tabblad ‘Ratio’s’ onder ‘Prijs en Volume’.

Beleggingsfondsen bij DEGIRO

Benieuwd welke beleggingsfondsen we op dit moment bieden op ons platform? Lees hier meer over verschillende beleggingsfondsen en hoe ze werken. Heeft u meer vragen over actief en passief beleggen, bekijk dan les 1 in onze beleggersacademie.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 april 2023 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 31 maart 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 april 2023.
 • Valutaverwerkingskosten (Auto FX trader en handmatige beleggingen) komen niet in aanmerking voor restitutie bij deze promotie.
 • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin mei 2023 teruggestort op uw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 maart 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close