Letter A

Wat is Alpha?

Alpha is een parameter die weergeeft of een financieel product een (zoals fonds of aandeel) al dan niet beter gepresteerd heeft in vergelijking met een benchmark. Alpha (ook wel alfa) is het extra rendement – door middel van actief beheer – van een portefeuille bovenop het rendement van de benchmark. Bij een positieve alpha heeft de portefeuille het beter gedaan dan de benchmark, bij een negatieve alpha heeft de portefeuille slechter gepresteerd.

Voorbeeld van alpha

Een alfa van 4 betekent dat een aandeel of fonds het 4% beter doet dan de referentie-index.

Beleggingsfondsen

De alpha is bijvoorbeeld handig wanneer u belegt in beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een door experts beheerde portefeuille bestaande uit verschillende financiële producten. Wij hebben ongeveer 150 beleggingsfondsen in onze kernselectie. Voor het beheren van de beleggingen, worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn verwerkt in de koers. Gezien het feit dat u betaalt voor een actief beheerd fonds, is het altijd handig om na te gaan of de alpha van het fonds positief of negatief is ten opzichte van de referentie-index.

Bèta

Naast alpha is er ook nog bèta. Bèta is een coëfficiënt die aangeeft hoe volatiel een financieel product is ten opzichte van de referentie-index. Een bèta van 0,5 geeft bijvoorbeeld aan dat het product de helft zo volatiel is als de referentie-index.

Beleggingsfondsen bij DEGIRO

Benieuwd welke beleggingsfondsen we op dit moment bieden op ons platform? Lees hier meer over verschillende beleggingsfondsen en hoe ze werken. Heeft u meer vragen over actief en passief beleggen, bekijk dan les 1 in onze beleggersacademie.

Open een rekening

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €50 transactietegoed actie

Indien u in de periode tussen 20 juli en 1 oktober 2021 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €50 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt tot 1 oktober 2021.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €50 transactietegoed toegekend.
  • Het €50 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten in de periode tot 1 november 2021.
  • De door u gemaakte transactiekosten (tot een maximum van €50,-) worden begin november teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 september 2021 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close