Letter M

Wat betekent At the Money?

At the Money (ATM) omschrijft de ‘moneyness’ van een derivaat (meestal een optie), d.w.z. hoe de koers van een onderliggende waarde zich verhoudt ten opzichte van de uitoefenprijs van de optie. Een optie is 'at the money' als de uitoefenprijs gelijk is aan de actuele koers van de onderliggende waarde.

Intrinsieke waarde van een optie

De prijs van een optie bestaat uit twee onderdelen. De intrinsieke waarde en de tijdswaarde. De term ‘At the Money’ heeft betrekking op de intrinsieke waarde. Bij de calloptie (recht om te kopen) bedraagt de intrinsieke waarde: koers onderliggende waarde - uitoefenprijs van de optie. Bij putopties (recht om te verkopen) is de berekening andersom: uitoefenprijs van de optie - koers van de onderliggende waarde.

Voorbeeld At the Money optie

Stel, u heeft een calloptie gekocht met uitoefenprijs van €50 per aandeel. Het moment dat het aandeel op de beurs ook €50 noteert, is de intrinsieke waarde 0. De intrinsieke waarde is immers het verschil tussen de huidige prijs en de uitoefenprijs. Als u deze optie ‘at the money’ uitoefent, levert het u een verlies op, omdat u een premie heeft betaald om de optiepositie in te nemen.

Moneyness

Moneyness is een drievoudige classificatie, waarvan At the Money één van de drie categorieën is:

 • In the Money
 • Out of the Money
 • At the Money

At The Money is het punt waarop de optie intrinsieke waarde begint te krijgen, of die juist verliest. Ook de term Near the Money (NTM) wordt wel eens gebruikt. Dit is eigenlijk hetzelfde, maar dan met een bereik van een paar centen. Wanneer een optie een intrinsieke waarde heeft die groter is dan 0, wordt de optie ‘In the Money’. Dit kan voor zowel callopties als putopties. Zo zijn callopties In the Money wanneer de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Putopties zijn In the Money wanneer de uitoefenprijs juist hoger is dan de onderliggende waarde. Wanneer het tegengestelde gebeurt, is de optie ‘Out of the Money’.

Als u meer wilt lezen over andere factoren die optieprijzen bepalen, zoals de tijdswaarde, lees dan meer over de prijs van opties.

Beleggen in opties via DEGIRO

Opties worden verhandeld op de beurs. Bent u een ervaren belegger en wilt u beleggen in opties? Ons gemakkelijke platform, uitgebreide aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 oktober 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 30 september 2022.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 oktober 2022.
 • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin november teruggestort op uw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 september 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close