Letter M

Wat betekent At the Money?

At the Money (ATM) omschrijft de ‘moneyness’ van een derivaat (meestal een optie), d.w.z. hoe de koers van een onderliggende waarde zich verhoudt ten opzichte van de uitoefenprijs van de optie. Een optie is 'at the money' als de uitoefenprijs gelijk is aan de actuele koers van de onderliggende waarde.

Intrinsieke waarde van een optie

De prijs van een optie bestaat uit twee onderdelen. De intrinsieke waarde en de tijdswaarde. De term ‘At the Money’ heeft betrekking op de intrinsieke waarde. Bij de calloptie (recht om te kopen) bedraagt de intrinsieke waarde: koers onderliggende waarde - uitoefenprijs van de optie. Bij putopties (recht om te verkopen) is de berekening andersom: uitoefenprijs van de optie - koers van de onderliggende waarde.

Voorbeeld At the Money optie

Stel, u heeft een calloptie gekocht met uitoefenprijs van €50 per aandeel. Het moment dat het aandeel op de beurs ook €50 noteert, is de intrinsieke waarde 0. De intrinsieke waarde is immers het verschil tussen de huidige prijs en de uitoefenprijs. Als u deze optie ‘at the money’ uitoefent, levert het u een verlies op, omdat u een premie heeft betaald om de optiepositie in te nemen.

Moneyness

Moneyness is een drievoudige classificatie, waarvan At the Money één van de drie categorieën is:

 • In the Money
 • Out of the Money
 • At the Money

At The Money is het punt waarop de optie intrinsieke waarde begint te krijgen, of die juist verliest. Ook de term Near the Money (NTM) wordt wel eens gebruikt. Dit is eigenlijk hetzelfde, maar dan met een bereik van een paar centen. Wanneer een optie een intrinsieke waarde heeft die groter is dan 0, wordt de optie ‘In the Money’. Dit kan voor zowel callopties als putopties. Zo zijn callopties In the Money wanneer de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Putopties zijn In the Money wanneer de uitoefenprijs juist hoger is dan de onderliggende waarde. Wanneer het tegengestelde gebeurt, is de optie ‘Out of the Money’.

Als u meer wilt lezen over andere factoren die optieprijzen bepalen, zoals de tijdswaarde, lees dan meer over de prijs van opties.

Beleggen in opties via DEGIRO

Opties worden verhandeld op de beurs. Bent u een ervaren belegger en wilt u beleggen in opties? Ons gemakkelijke platform, uitgebreide aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 augustus 2024 jouw DEGIRO-rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 31 juli 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 augustus 2024.
 • Kosten voor valuta-afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze actie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100) worden begin september 2024 teruggestort op jouw DEGIRO-rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO-rekening.
 • Zodra je de Cliëntovereenkomst hebt ondertekend, wordt je rekening geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO-rekening activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Als er al een rekening bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 juli 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close