Letter B

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld met als doel om in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Beleggen kan op verschillende manieren. Via ons beleggingsplatform kunt u zelf beleggen in verschillende financiële producten, zoals aandelen.


Soorten beleggingen

Hieronder leest u meer over welke soorten beleggingen er zijn.

Beleggen in aandelen

De meeste mensen denken bij beleggen aan aandelen. Met het kopen van een aandeel wordt u mede-eigenaar van een bedrijf. U koopt als het ware een stukje van een bedrijf. Wanneer een onderneming goed presteert kan de koers van een bedrijf stijgen waardoor uw investering meer waard wordt. Ook wordt een gedeelte van de winst vaak uitgekeerd als dividend aan aandeelhouders.

Aan de andere kant kan de koers van een aandeel ook dalen. Daarom is het belangrijk eerst goed onderzoek te doen naar het bedrijf waarvan u een aandeel koopt. Wanneer de koers van een aandeel daalt, wil dat nog niet zeggen dat u verlies maakt. De koers kan in de toekomst weer stijgen. Daarom is het belangrijk om goed te onderzoeken welke bedrijven het op de lange termijn goed doen.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een lening aan een bedrijf of land. Deze leningen kunt u als belegger opkopen. Tijdens te looptijd van een obligatie ontvangt u rente over het uitgeleende geldbedrag. Aan het eind van de looptijd zal de lening volledig worden afgelost.

Beleggen in ETF's

Een ETF wordt vaak vergeleken met een mandje waar verschillende aandelen in zitten. Op die manier kunt u gespreid beleggen met één beleggingsproduct in verschillende aandelen. Een ETF volgt namelijk de onderliggende waarde van een index, grondstof, obligatie of samenstelling van producten.

Beleggen in futures

Futures zijn ingewikkelde beleggingsproducten en over het algemeen niet geschikt voor beginnende beleggers. Een future is een termijncontract waarbij u een beleggingsproduct op een afgesproken moment in de toekomst levert tegen een afgesproken prijs. U krijgt het product zelf in feite nooit in handen, maar u speculeert op de koers van het product. Er bestaan futures op aandelenindexen zoals de AEX en S&P 500, maar ook op staatsobligaties, en zelfs voor fysieke producten als goud.

Beleggen in Opties

Een optie geeft het recht om binnen een bepaalde periode, of juist daarna, een beleggingsproduct te kopen of verkopen tegen een afgesproken prijs. Na aankoop van het optierecht heb je het recht om tegen de vooraf afgesproken prijs het beleggingsproduct te kopen of verkopen.

Verkoop je een optierecht, dan heb je de verplichting om het beleggingsproduct te kopen of verkopen tegen de vooraf afgesproken prijs.

Beleggen in Beleggingsfondsen

Een beleggingsfondsen is een door experts beheerde portefeuille bestaande uit verschillende financiële producten. Belegt u in een beleggingsfonds? Dan laat u uw geld dus eigenlijk voor u beleggen door een fondsbeheerder (of fondsmanager). Een beleggingsfonds wordt vaak omschreven als een mandje met aandelen (of andere beleggingsinstrumenten). Een team van fondsmanagers analyseert de beurs en koopt of verkoopt op basis daarvan producten voor het fonds.

Dit typeert ook het verschil tussen ETF's en beleggingsfondsen. Meestal is een ETF ingesteld om een onderliggende waarde, zoals een index, te volgen. Daarnaast worden ze over het algemeen niet actief beheerd door een fondsbeheerder. Bij een beleggingsfonds is dit doorgaans wel het geval. Fondsen kunnen beleggen met een thema, zoals opkomende markten, of zich focussen op een bepaalde regio. Ook een combinatie van verschillende beleggingscategorieën is mogelijk.

Beleggen in hefboomproducten

Met hefboomproducten speelt u in op koersstijgingen of koersdalingen waarbij de hefboom het effect vergroot. Gaat de koers van een aandeel normaal 1% omhoog, dan gaat deze met een hefboomproduct op hetzelfde aandeel met 2% omhoog als de hefboom x2 is. Er bestaan ook hefboomproducten met nog een vele hogere hefboom.

Het gevaar bij hefboomproducten is dat ze ook net zo hard omlaag kunnen gaan waarbij u snel veel verlies kan leiden.


Zelf beleggen, of toch laten beleggen?

Beginnen met beleggen kan behoorlijk spannend zijn. Start u met beleggen, dan vraag u zich misschien af of u dit zelf of door een vermogensbeheerder moet laten doen. Wanneer u zelf gaat beleggen doet u dit meestal bij een broker zoals DEGIRO. Daar kunt u zelf kiezen welke beleggingsproducten u koopt en wanneer u deze verkoopt. Bij een vermogensbeheerder geeft u uw investeringen als het ware uit handen. De vermogensbeheerder bepaalt welke beleggingsproducten worden aangekocht en rekent over uw rendement een vergoeding die hij incasseert voor zijn verdiensten.

Leren beleggen

Staat u op het punt om te beginnen met beleggen? Bekijk ons kenniscentrum en leer over de wereld van beleggen, verschillende beleggingsstrategieën, hoe u een beleggingsplan opstelt en uitvoert, en hoe u dat doet op ons platform.

Beleggersacademie

Gebruik onze beleggersacademie als bron voor informatie over beleggen. Leer de basis van beleggen in tien lessen met korte video’s en artikelen. Zo begint u goed voorbereid aan uw beleggingsreis.

Waarom beleggen via DEGIRO?

Wat begon als een platform voor professionele partijen groeide in korte tijd uit tot de grootste Nederlandse broker voor particuliere beleggers. Met de lage tarieven ontketende DEGIRO een revolutie. Een online platform dat beleggen toegankelijk maakt voor iedereen. Via ons beleggingsplatform heeft u altijd en overal toegang tot uw portefeuille, koersen, informatie en uitgebreide ordermogelijkheden. Razendsnel. Compleet. Gebruiksvriendelijk. En beschikbaar op elk device.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close