LetterGerelateerde begrippen B

Benchmark betekenis

Een benchmark is een objectieve maatstaf waarmee de prestaties van een beleggingsportefeuille, beleggingsfonds of vermogensbeheerder wordt vergeleken. Vaak wordt een index als benchmark genomen, bijvoorbeeld de AEX-index.

Benchmark bij beleggen

Bij beleggen wordt veel gebruikgemaakt van een benchmark om aan te geven hoe goed of slecht de portefeuille of fonds presteert. Zijn de prestaties van uw portefeuille boven de benchmark, dan heeft u in vergelijking beter gepresteerd. Zit u onder de benchmark, dan is het minder goed gegaan.

Het beter doen dan de markt

Een index als de AEX houdt bij hoe de 25 grootste Nederlandse bedrijven het doen. Veel beleggers gebruiken zo’n index als benchmark om hun eigen beleggingsprestaties mee te vergelijken. De AEX wordt in dat geval ‘de markt’ genoemd, omdat de index in algemene zin aantoont hoe alle bedrijven binnen de AEX gezamenlijk presteren. Veel beleggers willen de markt echter verslaan door een hoger rendement te halen. Uw eigen portefeuille met bedrijfsaandelen of andere beleggingsproducten kunt u op deze manier met de markt vergelijken. De AEX is dan uw benchmark. Haalt u een hoger rendement dan de AEX, dan verslaat u de markt.

Waarom benchmarken?

Het is vaak fijn om een idee te hebben van hoe uw aandelen presteren. Om dat in kaart te brengen gebruikt u een benchmark. Een benchmark zorgt ervoor dat u vergelijkingsmateriaal heeft waarmee uw eigen prestaties afzet tegenover een standaard of doel dat u wilt bereiken.

Benchmark voor ETF’s en beleggingsfondsen

Niet alleen losse aandelen kunt u onderwerpen aan een benchmarkvergelijking. Ook ETF’s en beleggingsfondsen kunnen worden getoetst aan de hand van een benchmark. Een ETF volgt een index en het is de bedoeling dat hij deze zo nauwkeurig mogelijk volgt. Als een ETF goed in elkaar zit, zal deze de benchmark evenaren. Bij beleggingsfondsen geeft u uw vermogen uit handen waarbij een fondsmanager uw geld belegt. Het is daarbij interessant om te kijken of het rendement dat hieruit komt de benchmark van een index evenaart.

De juiste benchmark kiezen

Hoe kiest u de juiste benchmark als graadmeter voor de prestaties van uw eigen portefeuille?

Let op de regio

Wanneer u investeert in Europese aandelen of eigenaar bent van een ETF die zich richt op Europese bedrijven, is het natuurlijk onzinnig om de S&P 500 als benchmark te gebruiken. Deze index volgt de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Belegt u vooral in aandelen of ETF’s die gebonden zijn aan een bepaald gebied of regio, nee dan een benchmark die daar representatief aan is.

Houd rekening met de marktkapitalisatie

Investeert u vooral in small- of mid cap bedrijven. Dan is het niet representatief om een index als benchmark te gebruiken waarin alleen large cap bedrijven staan opgenomen.

Gediversifieerde portefeuille

Bestaat uw portefeuille naast aandelen voor een groot deel uit obligaties. Dan is het niet representatief om een benchmark te volgen die zich puur richt op aandelen.

Beleggen via DEGIRO

Wat begon als een platform voor professionele partijen groeide in korte tijd uit tot de grootste Nederlandse broker voor particuliere beleggers. Met de lage tarieven ontketende DEGIRO een revolutie. Een online platform dat beleggen toegankelijk maakt voor iedereen. Via ons beleggingsplatform heeft u altijd en overal toegang tot uw portefeuille, koersen, informatie en uitgebreide ordermogelijkheden. Razendsnel. Compleet. Gebruiksvriendelijk. En beschikbaar op elk device.

Open een rekening Terug
Letter B

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 mei 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 april 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 mei 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juni 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 april 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close