Bèta is een coëfficiënt die aangeeft hoe volatiel een financieel product is ten opzichte van de referentie-index. Een voorbeeld van zo’n referentie-index is de AEX voor de koers van Shell. De bèta ligt altijd tussen 0 en 2, met 1 als neutraal punt in het midden.
Voorbeeld van bèta
Als Shell een bèta van 0,5 heeft, geeft dat aan dat het aandeel Shell de helft zo volatiel is als de AEX. De bèta van een aandeel vindt u op ons platform op het tabblad ‘Ratio’s’ onder ‘Prijs en Volume’.
Bèta en risico
Een bèta kleiner dan 1 geeft dus aan dat het aandeel minder sterk stijgt of daalt dan de markt. Een bèta hoger dan 1 geeft aan dat het aandeel sterker stijgt of daalt ten opzichte van de markt. Een bèta van 1 geeft aan dat het aandeel gelijk stijgt en daalt met de markt.
Een hoge bèta kan betekenen dat een aandeel risicovol is. Wilt u liever minder risico nemen, kies dan voor aandelen met een bèta lager dan 1.
Negatieve bèta
Er zijn ook producten op de markt te vinden met een negatieve Bèta waarde, bijvoorbeeld -1,0. Dit betekent dat het financiële product omgekeerd correleert aan de markt benchmark. Het product kan gezien worden als een spiegelbeeld van de trends van de markt. Shortposities en put opties kunnen bijvoorbeeld een negatieve waarde te hebben.
Alpha
Naast bèta is er ook nog Alpha. Een negatieve alfa betekent dat een aandeel ondermaats presteert, gelet op de verwachtingen die uit de bèta van het aandeel voortvloeien.
Beleggen aan de hand van technische analyse
Zowel Alpha als Bèta zijn indicatoren die gebruikt worden bij technische analyse van financiële producten. Bekijk onze pagina over technische analyse om meer te leren over deze beleggingstrategie. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Open een rekening