Letter B

Betekenis van Bèta beleggen

Bèta is een coëfficiënt die aangeeft hoe volatiel een financieel product is ten opzichte van de referentie-index. Een voorbeeld van zo’n referentie-index is de AEX voor de koers van Shell. De bèta ligt altijd tussen 0 en 2, met 1 als neutraal punt in het midden.

Voorbeeld van bèta

Als Shell een bèta van 0,5 heeft, geeft dat aan dat het aandeel Shell de helft zo volatiel is als de AEX. De bèta van een aandeel vindt u op ons platform op het tabblad ‘Ratio’s’ onder ‘Prijs en Volume’.

Bèta en risico

Een bèta kleiner dan 1 geeft dus aan dat het aandeel minder sterk stijgt of daalt dan de markt. Een bèta hoger dan 1 geeft aan dat het aandeel sterker stijgt of daalt ten opzichte van de markt. Een bèta van 1 geeft aan dat het aandeel gelijk stijgt en daalt met de markt.

Een hoge bèta kan betekenen dat een aandeel risicovol is. Wilt u liever minder risico nemen, kies dan voor aandelen met een bèta lager dan 1.

Negatieve bèta

Er zijn ook producten op de markt te vinden met een negatieve Bèta waarde, bijvoorbeeld -1,0. Dit betekent dat het financiële product omgekeerd correleert aan de markt benchmark. Het product kan gezien worden als een spiegelbeeld van de trends van de markt. Shortposities en put opties kunnen bijvoorbeeld een negatieve waarde te hebben.

Alpha

Naast bèta is er ook nog Alpha. Een negatieve alfa betekent dat een aandeel ondermaats presteert, gelet op de verwachtingen die uit de bèta van het aandeel voortvloeien.

Beleggen aan de hand van technische analyse

Zowel Alpha als Bèta zijn indicatoren die gebruikt worden bij technische analyse van financiële producten. Bekijk onze pagina over technische analyse om meer te leren over deze beleggingstrategie. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 december 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 november 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 december 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin januari teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01)
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 november 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close