Letter B

Wat is een beurs?

De beurs is een officieel erkende, gereglementeerde markt voor de handel in beleggingsproducten. Het begrip ‘beurs’ is eigenlijk een afkorting voor de effectenbeurs. Dit is een organisatie die het mogelijk maakt om effecten zoals aandelen en obligaties te verhandelen naar vraag en aanbod. In Nederland is Euronext (de organisatie van) de beurs, onder de naam ‘Euronext Amsterdam’. Op de beurs zijn effecten zowel binnen als buiten bepaalde indexen verhandelbaar.

Indexen op de beurs

Een index is het gewogen gemiddelde van de aandelen die bij de index horen. De bekendste indexen (ook wel indices) van de beurs in Amsterdam zijn de AEX, de AMX en de AScX. Euronext exploiteert als het ware deze drie indices.

Ter illustratie kunnen we een vergelijking maken met het voetbal: de KNVB is vergelijkbaar met de Euronext Amsterdam en de Eredivisie met de AEX. De clubs in de Eredivisie zijn de bedrijven in de AEX waar u aandelen van kunt kopen. De AMX is dan de Eerste Divisie waar kleinere clubs (of bedrijven) in spelen en de AScX is dan de Tweede Divisie.

Geschiedenis van de beurs

Nederland heeft een belangrijk aandeel gehad in het ontstaan en functioneren van de beurs in de huidige vorm zoals we deze nu kennen. In 1602 was de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) namelijk het eerste bedrijf in de wereld dat publiekelijk aandelen uitgaf die onderling verhandeld konden worden. Op de Beurs van Hendrick de Keyser aan het Rokin in Amsterdam kon je in die tijd VOC-aandelen kopen en verkopen.

Van beursgebouw naar digitaal

Veel mensen denken bij een beurs nog aan een beursvloer vol schreeuwende verkooplui die aandelen kopen en verkopen. Dat beeld is al lang verleden tijd. Waar je vroeger nog aandelen kocht via de telefoon met een handelaar of broker op de beursvloer, gaat de handel nu digitaal. Beleggingsplatformen, zoals die van ons, hebben de functie van broker overgenomen. Handel in beleggingsproducten is daarmee een stuk sneller, efficiënter, gebruiksvriendelijker en goedkoper geworden.

Beleggen op de beurs met DEGIRO

Via ons platform krijgt u toegang tot meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen. Beleg op bijvoorbeeld de Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE. Nu met gratis realtime koersen op o.a. Euronext. Naast een overzicht van de verschillende beurzen, vindt u op onze website ook de openingstijden van alle beurzen.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 mei 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 april 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 mei 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juni 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 april 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close