Letter B

Wat is de beurs?

De beurs is een officieel erkende, gereglementeerde markt voor de handel in beleggingsproducten. Het begrip ‘beurs’ is eigenlijk een afkorting voor de effectenbeurs. Dit is een organisatie die het mogelijk maakt om effecten zoals aandelen en obligaties te verhandelen naar vraag en aanbod. In Nederland is Euronext (de organisatie van) de beurs, onder de naam ‘Euronext Amsterdam’. Op de beurs zijn effecten zowel binnen als buiten bepaalde indexen verhandelbaar.

Indexen op de beurs

Een index is het gewogen gemiddelde van de aandelen die bij de index horen. De bekendste indexen (ook wel indices) van de beurs in Amsterdam zijn de AEX, de AMX en de AScX. Euronext exploiteert als het ware deze drie indices.

Ter illustratie kunnen we een vergelijking maken met het voetbal: de KNVB is vergelijkbaar met de Euronext Amsterdam en de Eredivisie met de AEX. De clubs in de Eredivisie zijn de bedrijven in de AEX waar u aandelen van kunt kopen. De AMX is dan de Eerste Divisie waar kleinere clubs (of bedrijven) in spelen en de AScX is dan de Tweede Divisie.

Beleggen op de beurs met DEGIRO

Via ons platform krijgt u toegang tot meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen. Beleg op bijvoorbeeld de Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE. Nu met gratis realtime koersen op o.a. Euronext. Naast een overzicht van de verschillende beurzen, vindt u op onze website ook de openingstijden van alle beurzen.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.