Letter B

Wat is een beurs?

De beurs is een officieel erkende, gereglementeerde markt voor de handel in beleggingsproducten. Het begrip ‘beurs’ is eigenlijk een afkorting voor de effectenbeurs. Dit is een organisatie die het mogelijk maakt om effecten zoals aandelen en obligaties te verhandelen naar vraag en aanbod. In Nederland is Euronext (de organisatie van) de beurs, onder de naam ‘Euronext Amsterdam’. Op de beurs zijn effecten zowel binnen als buiten bepaalde indexen verhandelbaar.

Indexen op de beurs

Een index is het gewogen gemiddelde van de aandelen die bij de index horen. De bekendste indexen (ook wel indices) van de beurs in Amsterdam zijn de AEX, de AMX en de AScX. Euronext exploiteert als het ware deze drie indices.

Ter illustratie kunnen we een vergelijking maken met het voetbal: de KNVB is vergelijkbaar met de Euronext Amsterdam en de Eredivisie met de AEX. De clubs in de Eredivisie zijn de bedrijven in de AEX waar u aandelen van kunt kopen. De AMX is dan de Eerste Divisie waar kleinere clubs (of bedrijven) in spelen en de AScX is dan de Tweede Divisie.

Geschiedenis van de beurs

Nederland heeft een belangrijk aandeel gehad in het ontstaan en functioneren van de beurs in de huidige vorm zoals we deze nu kennen. In 1602 was de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) namelijk het eerste bedrijf in de wereld dat publiekelijk aandelen uitgaf die onderling verhandeld konden worden. Op de Beurs van Hendrick de Keyser aan het Rokin in Amsterdam kon je in die tijd VOC-aandelen kopen en verkopen.

Van beursgebouw naar digitaal

Veel mensen denken bij een beurs nog aan een beursvloer vol schreeuwende verkooplui die aandelen kopen en verkopen. Dat beeld is al lang verleden tijd. Waar je vroeger nog aandelen kocht via de telefoon met een handelaar of broker op de beursvloer, gaat de handel nu digitaal. Beleggingsplatformen, zoals die van ons, hebben de functie van broker overgenomen. Handel in beleggingsproducten is daarmee een stuk sneller, efficiënter, gebruiksvriendelijker en goedkoper geworden.

Beleggen op de beurs met DEGIRO

Via ons platform krijgt u toegang tot meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen. Beleg op bijvoorbeeld de Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE. Nu met gratis realtime koersen op o.a. Euronext. Naast een overzicht van de verschillende beurzen, vindt u op onze website ook de openingstijden van alle beurzen.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 november 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt t/m 31 oktober 2022.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
  • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 november 2022.
  • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin december teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 oktober 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close