Letter B

Wat is een Black Swan Event?

Een Black Swan event is een grote en onverwachte gebeurtenis die veel invloed heeft op de maatschappij, economie en daarom ook op de markt (beurs). Voorbeelden zijn de coronapandemie, de grote recessie in de jaren ‘30 en de kredietcrisis in 2008 toen beurskoersen flink omlaag gingen. Hoewel soms bepaalde voortekenen aanwezig zijn, weet niemand precies wat er gaat gebeuren. Achteraf oordeelt men vaak over hoe situaties anders aangepakt hadden kunnen worden.

Waarom het gebruik van ‘Black Swan’ als metafoor?

Voormalig Wall Street-handelaar Nassim Taleb heeft de metafoor in het leven geroepen met zijn boek The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable:

“Vóór de ontdekking van Australië was men er in de oude wereld van overtuigd dat alle zwanen wit waren. Zwanen zijn wit, en dat was een onomstotelijk feit. In Australië leeft een zwanensoort die zwart is. De waarneming van de eerste zwarte zwaan was misschien een interessante verrassing voor enkele ornithologen (en anderen die zich veel zorgen maken over de kleur van vogels), maar daar ligt niet de betekenis van het verhaal. Het illustreert een ernstige beperking van ons leren uit waarnemingen of ervaring en de broosheid van onze kennis. Eén enkele waarneming kan een algemene verklaring ontkrachten die is afgeleid uit millennia van bevestigende waarnemingen van miljoenen witte zwanen. Alles wat je nodig hebt is één enkele (en, zo is mij verteld, nogal lelijke) zwarte vogel.”

Rekening houden met een Black Swan event in uw beleggingsstrategie

Uzelf voorbereiden op het onbekende is onmogelijk. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Wel kunt u ervoor zorgen dat onverwachte gebeurtenissen zo min mogelijk effect hebben op uw beleggingsportefeuille door voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u gespreid belegd.

Tijdens de coronapandemie kwam de vlieg- en reiswereld bijvoorbeeld compleet tot stilstand. Wanneer u hoofdzakelijk aandelen heeft binnen één branche, dan is dit risicovol. Verschillende sectoren gingen tijdens de coronapandemie flink onderuit, maar me name ook de vlieg- en reissector.

Ook investeren in verschillende geografische gebieden is een vorm van spreiding. Niet ieder land wordt even hard geraakt door een crisis, en niet iedere crisis springt wereldwijd over naar alle landen.

Beleggen via DEGIRO

Via ons platform belegt u op meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen. Ons gebruiksvriendelijk platform, uitgebreid aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 mei 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 april 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 mei 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juni 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 april 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close