Letter C

Cashflow

De cashflow is een van de belangrijkste posten om te analyseren op een financiële balans. Het geeft namelijk aan hoeveel financiële ruimte er is om nieuwe investeringen te doen, of om direct schulden te kunnen afbetalen.

Wat is de cashflow?

De cashflow is een overzicht van alle transacties die worden ontvangen of uitgegeven. In het cashflowoverzicht zie je hoeveel geld er onder de streep overblijft uit de dienstverlening of productverkoop van een bedrijf.

De cashflow op financiële rekeningen wordt vaak onderverdeeld in vier onderdelen. De ‘operationele cashflow’, de ‘investeringscashflow’, de ‘financieringscashflow’ en de ‘eindpositie van de cashflow’.

Operationele cashflow

Bij de operationele cashflow wordt puur naar het resultaat gekeken van de operationele inkomsten. Hierbij worden afschrijvingen op materiaal en gebouwen bijvoorbeeld niet meegenomen. Deze operationele cashflow kan ook negatief zijn als er weinig inkomsten uit operationele activiteiten zijn.

Investeringscashflow

Bij de investeringscashflow worden alle investeringen en desinvesteringen meegenomen. Desinvesteringen zijn bijvoorbeeld geschrapte investeringen die wel op de planning stonden maar niet worden doorgevoerd. Investeringen zijn belangrijk om een bedrijf draaiende te houden of om groei te realiseren. Omdat investeringen geld kosten heeft deze post doorgaans een negatief resultaat.

Financieringscashflow

Deze post laat de uitgaven en inkomsten uit financieringsactiviteiten zien. Dat kan de terugbetaling van een deel van een lening zijn, of de toevoeging van kapitaal door een nieuwe investeerder. Binnenkomende en uitgaande dividenden vallen ook onder deze post.

Eindpositie cashflow

De eindpositie van de cashflow geeft heel simpel gezegd aan wat er aan het eind van de streep overblijft.

De koers-cashflowverhouding

Om een aandeel op waarde te schatten kunt u de koers-cashflowverhouding gebruiken. De koers-cashflowverhouding geeft de verhouding weer tussen de koers en de cashflow van een aandeel. Om deze te berekenen deelt u de koers door de cashflow.

Voorbeeld: De beurswaarde van een bedrijf is € 1 miljard waard. De cashflowpositie van het bedrijf is € 100 miljoen. De koers-cashflowverhouding is daarmee 10. De cashflow past 10 keer in de beurswaarde van het bedrijf.

Nu kan de uitkomst van deze berekening op meerdere manier geïnterpreteerd worden. Bij een lage koers-cash ratio heeft het bedrijf relatief een hoge cash flow in vergelijking met wat het bedrijf waard is. Daarmee kan het bedrijf ondergewaardeerd zijn. Máár, het kan ook iets zeggen over de winstverwachting van het bedrijf. Als men verwacht dat de prestaties van een bedrijf afnemen, zal de beurswaarde van een bedrijf afnemen ten opzichte van de cashflowpositie.

Bij een erg hoge koers-cashflowverhouding is er relatief weinig cash-flow binnen een onderneming aanwezig. Dat is meestal niet in het voordeel van een bedrijf.

Open een rekening Terug
Letter C

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close