In tijden van onzekerheid of economische achteruitgang wordt vaak gezegd dat het verstandig is om in defensieve aandelen te zitten. Maar wat wordt er bedoeld met de term ‘defensief’, en wat maakt deze aandelen anders dan andere aandelen?
Wat zijn defensieve aandelen?
Defensieve aandelen voldoen over het algemeen aan een aantal criteria. Ze presteren goed, of aanzienlijk minder slecht dan offensieve aandelen, tijdens een economische recessie, hebben een lage volatiliteit en vaak een aantrekkelijk dividendrendement.
Veel defensieve aandelen zitten in sectoren waar altijd vraag naar bepaalde producten is. Zo zijn er veel defensieve aandelen binnen de voeding- en levensmiddelenmarkt. Denk aan aandelen zoals Unilever of Ahold Delhaize. Voedsel is natuurlijk een basisbehoefte van de mens. De vraag naar voedsel kan licht schommelen, maar zal nooit drastisch afnemen.
Gevestigde bedrijven
Veel defensieve aandelen zijn van bedrijven die al tientallen jaren meegaan. Gevestigde namen die hun positie binnen de markt veroverd hebben en niet zomaar omvallen. Vaak groeien deze bedrijven nog langzaam door, maar veel minder explosief dan die van groeiaandelen zoals veel bedrijven uit de technologie industrie.
Omdat er minder ingezet wordt op groei bij defensieve bedrijven, wordt een (aanzienlijk) deel van de winst uitgekeerd als dividend. Veel defensieve bedrijven keren al jarenlang een vast dividendpercentage uit zonder deze te verlagen. Dit zorgt bij defensieve beleggers voor zekerheid en voor een vast rendement.
Open een rekening