Letter D

Wat is deflatie?

Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie Bij deflatie stijgt de waarde van geld en goederen en diensten worden goedkoper. Dit lijkt positief voor consumenten, maar er zijn ook nadelen. Het dalen van prijzen van goederen en diensten heeft namelijk grote gevolgen voor veel bedrijven. Uiteindelijk zijn deze gevolgen ook weer merkbaar voor consumenten.

Er zijn verschillende oorzaken die deflatie veroorzaken. Hieronder een aantal daarvan:

 • De prijs van grondstoffen daalt en daardoor wordt het productieproces goedkoper. Door deze besparing kunnen prijzen van eindproducten omlaag.
 • Door een recessie en minder vertrouwen van consumenten kopen mensen minder. Bedrijven blijven met extra goederen zitten en verlagen de prijs om hun producten alsnog te verkopen.
 • Door forse concurrentie is het aanbod van bepaalde producten erg groot. Om te concurreren met andere bedrijven verlagen producenten hun productprijs.
 • Centrale banken drukken minder geld bij waardoor er minder geld in omloop komt. Dit zorgt voor ‘schaarste’. Geld wordt meer waard als er minder van is.

Waarom deflatie niet per se goed nieuws is

Een van de gevolgen van deflatie is dat mensen hun geld langer bewaren in plaats van het uit te geven, omdat ze verwachten dat de prijzen later nog lager zullen zijn. Dit kan leiden tot minder consumptie en dat veroorzaakt weer een daling in economische groei. Deflatie kan ook negatief zijn voor bedrijven, omdat ze hun producten tegen lagere prijzen moeten verkopen. Dit kan zorgen voor lagere winsten, faillissementen en minder werkgelegenheid.

Het bestrijden van deflatie

Overheden kunnen bij deflatie ingrijpen door bijvoorbeeld geld in de economie te pompen met stimuleringspakketten. Wanneer er meer geïnvesteerd wordt en er meer geld in omloop komt, kunnen prijzen stijgen. Binnen een gezond economisch klimaat is er namelijk meer vraag naar producten en diensten.

Wat is een deflatiespiraal?

Een deflatiespiraal komt vaak doordat consumenten bij deflatie denken dat prijzen nog verder omlaaggaan. Ze wachten totdat producten en diensten (nog) goedkoper worden. Dit uitstellen van aankopen, zorgt voor minder vraag naar goederen en diensten. De prijzen dalen hierdoor en de consumenten stellen hun aankopen weer uit, omdat de verwachting is dat deze nóg verder gaan dalen. Zo raakt de economie steeds verder in het slop.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close