Letter D

Wat zijn derivaten?

Een derivaat is een financieel product dat is afgeleid van een ander financieel product. Derivaat betekent dan ook letterlijk ‘afgeleide’. Een derivaat geeft een belegger het recht om iets voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. Het product dat gekocht of verkocht mag worden is de onderliggende waarde, dit kan bijvoorbeeld een aandeel, valuta, grondstof of lening zijn. De waarde van een derivaat is afhankelijk van de prijsontwikkeling van dat product waaraan het verbonden is. Bekende derivaten zijn bijvoorbeeld opties, futures en swaps.

Waarom beleggen in derivaten?

Derivaten worden voornamelijk gebruikt om risico’s af te dekken of om te speculeren. Derivaten zijn populair omdat het gestandaardiseerde contracten zijn. Dit maakt ze goed verhandelbaar en hoog in liquiditeit.

Omdat derivaten op de beurs beschikbaar zijn, is het mogelijk om middels dit product een positie in te nemen in de onderliggende waarde, zoals een aandeel of een grondstof als olie. Zo kunt u bijvoorbeeld nadelige gevolgen van een prijsstijging of -daling proberen te verkleinen.

Risico’s verkleinen met derivaten

Door een positie in te nemen met een derivaat, kunt u dus uw risico verminderen. U kunt het vergelijken met een soort verzekering. Deze constructie gaat ver terug in de geschiedenis, tot in de Middeleeuwen. In de 16e eeuw begonnen boeren met het afdekken van de risico’s van hun agrarische producten. Een bekende derivatenmarkt uit die tijd was de Amsterdamse tulpenbeurs. Een tulpenboer wilde graag zeker weten dat hij zijn oogst tegen een bepaalde prijs zou kunnen verkopen. Zo kan hij zich veilig stellen tegen mogelijke prijsdalingen van zijn producten of een slechte oogst. Daarom sloot de tulpenboer een contract af met een bedrijf of handelaar. De afgesproken prijs was lager dan wanneer de boer een goede oogst zou hebben, maar hoger dan de prijs van een mislukte oogst. Door al vroeg prijsafspraken te maken over de oogst, liep de boer weinig risico en kon zo grote financiële tegenvallers voorkomen. De prijsafspraak van deze tulpenboer is een derivaat, met als onderliggende waarde de tulpenoogst.

Speculeren met derivaten

Financiële derivaten worden vaak door ervaren beleggers gebruikt om te speculeren op prijsveranderingen (zowel op stijgende als dalende koersen). Speculeren met derivaten is simpelweg de aankoop van een contract in de hoop dat het in de toekomst waardevoller zal zijn. Als u een bepaalde verwachting heeft van hoe de koers van een aandeel of product zich gaat ontwikkelen, dan kunt u daar met derivaten op inspelen.

Soorten derivaten

Er zijn veel verschillende soorten derivaten. De twee meest bekende zijn opties en futures.

 • Futures: Een future is een termijncontract om een onderliggend product op een afgesproken moment in de toekomst te leveren tegen een afgesproken prijs. Futures zijn derivaten omdat het onderliggende product niet zelf in bezit is. Dit product kan een index, een financieel instrument, maar ook een grondstof zijn. Er bestaan futures op staatsobligaties, aandelenindices als de AEX, en zelfs op fysieke producten (commodities) zoals goud, zilver en olie.
 • Opties: Een optie is een financieel product dat de koper van de optie het recht geeft om een onderliggend product tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen. Daarnaast is ook de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie. De onderliggende waarde kan een index, een aandeel, maar ook een grondstof zijn. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers van deze onderliggende waarde, de beweegelijkheid van de onderliggende waarde en de looptijd van het optiecontract. Zo heeft u bijvoorbeeld indexopties zoals AEX opties of aandelenopties zoals ING opties.

Risico van beleggen in derivaten

Hoewel u risico’s kunt beperken met derivaten, gaat beleggen in derivaten ook gepaard met een hoog risico. U kunt uiteindelijk meer verliezen dan uw oorspronkelijke investering. In sommige gevallen is het maximale verlies onbeperkt.

Een product voor ervaren beleggers

Derivaten zijn, dankzij hun relatief hoge risico en complexiteit, niet geschikt voor beginnende of onervaren beleggers. Beleggers die ervoor kiezen om in opties te beleggen, zijn vaak actieve beleggers. Actieve beleggers spelen actief in op veranderingen in de markt, zijn druk bezig op de beurs en gebruiken vaak complexe financiële producten. Hierbij gaat het vaak om een kortetermijnvisie. Het doel is om een hoger rendement te behalen dan de markt gemiddeld behaalt. Deze manier van beleggen vergt veel kennis en kost een hoop tijd. Hierom is deze stijl doorgaans niet geschikt voor starters.

Beleggen in derivaten via DEGIRO

Financiële derivaten worden verhandeld op de beurs. Bent u een ervaren belegger en wilt u beleggen in derivaten als futures en opties? Ons gemakkelijke platform, uitgebreide aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 augustus 2024 jouw DEGIRO-rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 31 juli 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 augustus 2024.
 • Kosten voor valuta-afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze actie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100) worden begin september 2024 teruggestort op jouw DEGIRO-rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO-rekening.
 • Zodra je de Cliëntovereenkomst hebt ondertekend, wordt je rekening geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO-rekening activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Als er al een rekening bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 juli 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close