Letter D

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouder. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst. Een onderneming deelt op die manier een deel van de winst met de aandeelhouders. Dividend wordt meestal jaarlijks betaald. Bij een contant dividend (cash dividend) ontvangt de aandeelhouder een bedrag op zijn rekening. Bij stockdividend is de uitkering in aandelen.

Dividendrendement berekenen

De hoogte van toekomstige dividenduitkeringen ligt niet vast en hangt vaak samen met bedrijfsresultaten. Dividendrendement wordt vaak uitgedrukt in percentages. U berekent dit als volgt: Uitgekeerd dividend / aankoopkoers van uw aandeel X 100%. Stel, u koopt een aandeel voor €100. Het rendement dat wordt uitgekeerd bedraagt €1,50. Het dividendrendement is dan (€1,50 / €100) x 100% = 1,5%.

Dividendbelasting

Dividendbelasting wordt geheven op dividend dat bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders. In Nederland moeten die bedrijven 15% dividendbelasting inhouden op de dividenduitkering en deze afdragen aan de belastingdienst, maar ieder land kent op dit vlak zijn eigen regels.

Hoge of lage dividenduitkering

De hoeveelheid winst die een bedrijf uitkeert als dividend hangt af van de strategie van het bedrijf. Bedrijven die veel dividend uitkeren zijn vaak gevestigde bedrijven die al jaren meegaan. Veel (relatief) jonge bedrijven gebruiken de winst die ze maken als herinvestering in het bedrijf. In dat geval wordt er vaak voor gekozen om minder of geen dividend uit te keren.

De hoogte van de dividenduitkering hangt natuurlijk ook af van de winst die er gemaakt wordt. Wanneer bedrijven minder winst, of zelfs verlies, maakt, kan ervoor gekozen worden om minder of geen dividend uit te keren over een bepaalde periode.

Dividendaandelen

Dividendaandelen (of hoogdividendaandelen) zijn aandelen van ondernemingen waarop doorgaans een relatief hoog dividend wordt uitgekeerd. Het dividend per aandeel is daarbij meestal jaarlijks stabiel of licht groeiend. De payout ratio, het deel van de winst dat wordt uitgekeerd, ligt bij dit type aandelen vaak boven de 50%.

Ex-dividenddatum

De datum waarop dividend aan een aandeelhouder wordt toegekend, wordt de ex-dividenddatum genoemd. Op die dag ontvangen beleggers nog geen geld, maar wel op het recht op dividend. Het dividend wordt meestal enkele weken later uitgekeerd.

Beleggen in dividendartistocraten via DEGIRO

Via ons beleggingsplatform kunt u beleggen in dividendaandelen. Een aantal bedrijven dat de afgelopen minimaal 25 opeenvolgende jaren de dividenduitkeringen ieder jaar heeft verhoogd, staan bekend als de dividendaristocraten. Enkelen daarvan zijn bijvoorbeeld Coca Cola, ExxonMobil, AT&T en 3M Company. Open een rekening en voeg uw favoriete dividendaandelen toe aan uw portefeuille.

Open een rekening Terug
Letter D

Account

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin Augustus 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close