Letter D

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouder. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst. Een onderneming deelt op die manier een deel van de winst met de aandeelhouders. Dividend wordt meestal jaarlijks betaald. Bij een contant dividend (cash dividend) ontvangt de aandeelhouder een bedrag op zijn rekening. Bij stockdividend is de uitkering in aandelen.

Dividendrendement berekenen

De hoogte van toekomstige dividenduitkeringen ligt niet vast. Meestal gaat het om een bedrag tussen de 0 en 2 euro. Dividendrendement wordt vaak uitgedrukt in percentages. U berekent dit als volgt: Uitgekeerd dividend / aankoopkoers van uw aandeel X 100%. Stel, u koopt een aandeel voor €100. Het rendement dat wordt uitgekeerd bedraagt €1,50. Het dividendrendement is dan (€1,50 / €100) x 100% = 1,5%.

Dividendbelasting

Dividendbelasting wordt geheven van bedrijven die een dividenduitkering doen aan hun aandeelhouders. In Nederland moeten die bedrijven 15% dividendbelasting inhouden op de dividenduitkering en deze afdragen aan de belastingdienst, maar ieder land kent op dit vlak zijn eigen regels.

Dividendaandelen

Dividendaandelen (of hoogdividendaandelen) zijn aandelen van ondernemingen waarop doorgaans een relatief hoog dividend wordt uitgekeerd. Het dividend per aandeel is daarbij meestal jaarlijks stabiel of licht groeiend. De payout ratio, het deel van de winst dat wordt uitgekeerd, ligt bij dit type aandelen vaak boven de 50%.

Beleggen in dividendartistocraten via DEGIRO

Via ons beleggingsplatform kunt u beleggen in dividendaandelen. Een aantal bedrijven dat de afgelopen minimaal 25 opeenvolgende jaren de dividenduitkeringen ieder jaar heeft verhoogd, staan bekend als de dividendaristocraten. Enkelen daarvan zijn bijvoorbeeld Coca Cola, ExxonMobil, AT&T en 3M Company. Open een rekening en voeg uw favoriete dividendaandelen toe aan uw portefeuille.

Open een rekening Terug
Letter D

Account

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 november 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt t/m 31 oktober 2022.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
  • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 november 2022.
  • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin december teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 oktober 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close