Letter D

Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is de belasting die bedrijven moeten inhouden op dividend dat zij aan hun aandeelhouders uitkeren.

Hoe wordt dividendbelasting geheven?

Dividendbelasting wordt geheven van bedrijven die een dividenduitkering doen aan hun aandeelhouders. In Nederland moeten die bedrijven 15% dividendbelasting inhouden op de dividenduitkering en deze afdragen aan de belastingdienst, maar ieder land kent op dit vlak zijn eigen regels.

Wat betekent dividendbelasting voor uw inkomstenbelasting als belegger?

In Nederland is de dividendbelasting een zogeheten voorheffing op de inkomstenbelasting. Beleggers kunnen de dividendbelasting namelijk verrekenen met hun verschuldigde inkomstenbelasting of terugkrijgen in het geval ze geen inkomstenbelasting hoeven te betalen.

Bekijk voor veelgestelde vragen op het gebied van dividenduitkeringen, dividendbelasting en beleggen, onze pagina over fiscaliteit.

Verlaging dividendbelastingtarief aandelen VS

Het zogenaamde bronbelastingtarief op dividendinkomsten van aandelen uit de Verenigde Staten ligt op 30%. Nederland heeft echter een verdrag met de VS gesloten waarmee dit bronbelastingtarief kan worden teruggebracht naar 15%. Om in aanmerking te komen voor deze ‘verlaging aan de bron’ moet het woonland, het fiscale woonland en de locatie van uw bankrekening in Nederland liggen.

Uw broker kan in veel gevallen controleren of u in aanmerking komt voor dit belastingverlagingstarief. Bij DEGIRO vult u binnen uw account het W-8BEN-formulier in. Wij controleren vervolgens of u in aanmerking komt.

Wie draagt dividend af?

Bronbelasting wordt over het algemeen ingehouden en afgedragen door het betaalkantoor (‘paying agent’) van de uitkerende organisatie, maar inhouding kan ook hogerop in de custody-keten plaatsvinden. Wij ontvangen het inkomen doorgaans netto, dus na inhouding van de bronbelasting.

Open een rekening Terug
Letter D

Account

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 november 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt t/m 31 oktober 2022.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
  • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 november 2022.
  • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin december teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 oktober 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close