Letter D

Wat is de Dow Jones industrial index?

De Dow Jones industrial index is een aandelenindex, gevestigd in de Verenigde Staten. Voluit is de naam Dow Jones Industrial Average (DJIA), maar deze index staat ook wel bekend als de Dow Jones Index, Dow 30, of kortgezegd Dow. De Dow Jones is gebaseerd op dertig grote, openbare blue chip-bedrijven die genoteerd staan aan de New York Stock Exchange (NYSE) en de NASDAQ.

De Dow Jones is opgericht in 1896 door de heren Charles Dow en Edward Jones. De index is ontworpen als een maatstaf voor de gezondheid van de Amerikaanse economie. Inmiddels omvat deze index dertig bedrijven uit alle sectoren van McDonalds tot Pfizer en van Boeing tot Coca-Cola.

Geschiedenis Dow Jones

Op 26 mei in 1896 werd de Dow Jones gepubliceerd. Waar de index nu 30 bedrijven volgt, waren dat er in 1896 maar twaalf. Het ging toen om 12 industriële bedrijven. Vandaar dat de index ook de naam ‘Dow Jones Industrial Average’ draagt. Deze initiële bedrijven maken vandaag de dag geen onderdeel meer uit van de Dow Jones. Ze zijn failliet gegaan, overgenomen of groeide te langzaam om deel uit te maken van de huidige index.

Bij de opening van de Dow Jones stond de index in 1896 op 40,94 punten. Bij de start van 2022 staat de index op 36.585,06 punten.

Samenstelling van de Dow Jones

De index wordt samengesteld door het Index Committee van S&P Dow Jones Indices. Tijdens het samenstellen selecteren de commissieleden 30 bedrijven. De index moet als geheel een zo’n goed mogelijke afspiegeling van het Amerikaanse bedrijfsleven voorstellen. Het comité kijkt dan ook naar hoe ze grote Amerikaanse bedrijven uit verschillende branches en industrieën bij elkaar kunnen brengen in de index.

Hoe wordt de Dow Jones gewogen?

De Dow Jones is een prijsgewogen index en verschilt daarmee van veel andere indexen zoals bijvoorbeeld de S&P 500. Niet de marktkapitalisatie van een bedrijf bepaalt hoe zwaar het binnen de index wordt meegenomen maar de prijs van een aandeel. Zo weegt UnitedHealth (Amerikaanse zorg- en verzekeringsmaatschappij) binnen de index veel zwaarder mee dan Microsoft terwijl de beurswaarde van het bedrijf stukken lager ligt.

Beleggen in de Dow Jones via DEGIRO

Via ons platform kunt u beleggen in aandelen van individuele bedrijven in de Dow Jones. Ook is het mogelijk om te beleggen in de Dow Jones Index via een index tracker (ook wel indexbeleggen via ETF genoemd). Een ETF, of tracker, is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Het belangrijkste voordeel is het vermogen om uw beleggingsportefeuille met gemak en tegen relatief lage kosten te diversifiëren.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 november 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt t/m 31 oktober 2022.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
  • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 november 2022.
  • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin december teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 oktober 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close