Bij bedrijfsovernames en (grote) investeringen vindt vaak een due diligence plaats. Een due diligence is een grondig bedrijfsonderzoek dat ervoor zorgt dat investeerders niet voor verrassingen komen te staan. Zo kunnen bij due diligence verschillende bedrijfsaspecten onder de loep genomen worden. Denk aan de boekhouding, juridische zaken of de marktpositie van een bedrijf.
Bij een due diligence komen kwetsbaarheden en verborgen gebreken aan het licht. Daarvoor is het natuurlijk wel noodzakelijk dat het onderzoek grondig en zorgvuldig wordt uitgevoerd. Na afloop kunnen investeerders bepalen of de overname of investering doorgaat.
Er is geen Nederlandse term voor due diligence. Bij vertaling kom je uit op: ‘met gepaste zorgvuldigheid’.
Is een due diligence verplicht?
Ja en nee. Bij wet is een due diligence niet verplicht. Wel zijn kopers en investeerders verplicht om onderzoek te doen naar het bedrijf dat ze willen overnemen of waarin ze willen investeren. Due diligence wordt vaak gebruikt om te voldoen aan deze onderzoeksplicht.
Opdrachtgever en uitvoerder van een due diligence
Het is meestal de kopende- of investerende partij die een due diligence start. Soms start de verkoper het onderzoek om zekerheid te geven aan investeerders en te laten zien dat er niets te verbergen valt. Due diligence kan zowel intern als extern worden uitgevoerd. Meestal wordt er een onafhankelijke partij ingeschakeld die in opdracht onderzoek doet. Zo zijn er veel accountant- en adviesorganisaties die due diligence als dienst aanbieden. Deze onafhankelijke partij krijgt na toestemming o.a. toegang tot de financiële- en juridische gegevens van het bedrijf in kwestie. Het kan ook zijn dat de bedrijfstop, CEO’s of het management geïnterviewd en ondervraagd wordt. De omvang van de due diligence zal uiteindelijk bepalen hoe het onderzoek precies verloopt.
Welke bedrijfsaspecten worden onderzocht bij een due diligence?
Een due diligence onderzoek richt zich op één of meerdere bedrijfsaspecten. De omvang kan per onderzoek verschillen. Hieronder beschrijven we een aantal bedrijfsgebieden waar due diligence zich op kan richten:
-
Commerciële due diligence
Bij een commerciële due diligence wordt gekeken naar de positie en het potentieel van een bedrijf. Men onderzoekt het (huidige) marktaandeel, de concurrentiepositie en het toekomstperspectief. Hierbij wordt gekeken naar o.a. leveranciers, klanten, het management en het personeel.
-
Juridische due diligence
Dit is een onderzoek naar alle juridische, regelgevende en compliance zaken binnen een bedrijf. Dit omvat alles van lopende rechtszaken en intellectuele eigendomsrechten tot de zekerheid dat het bedrijf correct is opgericht.
-
Financiële due diligence
Bij financiële due diligence wordt de boekhouding van een bedrijf onder de loep genomen. In het onderzoek komt naar voren of er geen onregelmatigheden zijn en of het bedrijf een solide basis heeft.
-
Belasting due diligence
In dit onderzoek kijkt men naar de belastingrisico's van de onderneming. Zijn er achtergestelde belastingverplichtingen en is het mogelijk om de belastingdruk in de toekomst te verlagen?
