Letter D

Wat is due diligence?

Bij bedrijfsovernames en (grote) investeringen vindt vaak een due diligence plaats. Een due diligence is een grondig bedrijfsonderzoek dat ervoor zorgt dat investeerders niet voor verrassingen komen te staan. Zo kunnen bij due diligence verschillende bedrijfsaspecten onder de loep genomen worden. Denk aan de boekhouding, juridische zaken of de marktpositie van een bedrijf.

Bij een due diligence komen kwetsbaarheden en verborgen gebreken aan het licht. Daarvoor is het natuurlijk wel noodzakelijk dat het onderzoek grondig en zorgvuldig wordt uitgevoerd. Na afloop kunnen investeerders bepalen of de overname of investering doorgaat.

Er is geen Nederlandse term voor due diligence. Bij vertaling kom je uit op: ‘met gepaste zorgvuldigheid’.

Is een due diligence verplicht?

Ja en nee. Bij wet is een due diligence niet verplicht. Wel zijn kopers en investeerders verplicht om onderzoek te doen naar het bedrijf dat ze willen overnemen of waarin ze willen investeren. Due diligence wordt vaak gebruikt om te voldoen aan deze onderzoeksplicht.

Opdrachtgever en uitvoerder van een due diligence

Het is meestal de kopende- of investerende partij die een due diligence start. Soms start de verkoper het onderzoek om zekerheid te geven aan investeerders en te laten zien dat er niets te verbergen valt. Due diligence kan zowel intern als extern worden uitgevoerd. Meestal wordt er een onafhankelijke partij ingeschakeld die in opdracht onderzoek doet. Zo zijn er veel accountant- en adviesorganisaties die due diligence als dienst aanbieden. Deze onafhankelijke partij krijgt na toestemming o.a. toegang tot de financiële- en juridische gegevens van het bedrijf in kwestie. Het kan ook zijn dat de bedrijfstop, CEO’s of het management geïnterviewd en ondervraagd wordt. De omvang van de due diligence zal uiteindelijk bepalen hoe het onderzoek precies verloopt.

Welke bedrijfsaspecten worden onderzocht bij een due diligence?

Een due diligence onderzoek richt zich op één of meerdere bedrijfsaspecten. De omvang kan per onderzoek verschillen. Hieronder beschrijven we een aantal bedrijfsgebieden waar due diligence zich op kan richten:

 • Commerciële due diligence

  Bij een commerciële due diligence wordt gekeken naar de positie en het potentieel van een bedrijf. Men onderzoekt het (huidige) marktaandeel, de concurrentiepositie en het toekomstperspectief. Hierbij wordt gekeken naar o.a. leveranciers, klanten, het management en het personeel.

 • Juridische due diligence

  Dit is een onderzoek naar alle juridische, regelgevende en compliance zaken binnen een bedrijf. Dit omvat alles van lopende rechtszaken en intellectuele eigendomsrechten tot de zekerheid dat het bedrijf correct is opgericht.

 • Financiële due diligence

  Bij financiële due diligence wordt de boekhouding van een bedrijf onder de loep genomen. In het onderzoek komt naar voren of er geen onregelmatigheden zijn en of het bedrijf een solide basis heeft.

 • Belasting due diligence

  In dit onderzoek kijkt men naar de belastingrisico's van de onderneming. Zijn er achtergestelde belastingverplichtingen en is het mogelijk om de belastingdruk in de toekomst te verlagen?

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close