Letter E

Wat is exercisen?

Exercisen is het uitoefenen van een optierecht. Een belegger oefent een optie uit als hij van het recht gebruikmaakt om de onderliggende waarden te kopen (bij een) of te verkopen (bij een putoptie). Het tegenovergestelde van exercisen is assignen. Daarbij heeft een belegger geen recht maar een plicht.

Hoe werkt het exercisen (uitoefenen) van opties?

Stel, u heeft een calloptie op Ahold met een uitoefenprijs van €20. De optie verloopt op de derde maandag van de maand, in dit geval mei. De koers van het aandeel Ahold bedraagt €30. Op die bewuste maandagmiddag (de expiratiedatum) besluit u de optie te sluiten. De intrinsieke waarde van de optie bedraagt €10. Als u de optie verkoopt dan ontvangt u 100 x €10 = €1.000.

U kunt ook besluiten om de optie uit te oefenen. In dat geval ontvangt u 100 aandelen Ahold voor €20 per stuk. U betaalt hier 100 keer €20 = €2.000 voor. Als u de aandelen op de beurs had gekocht, dan zou dit €3.000 gekost hebben. Zo heeft u een voordeel van €1.000 behaald.

Het uitoefenen van opties wordt vooral vaak gedaan vlak voor de uitkering van dividend. Optiehouders ontvangen namelijk geen dividend, aandeelhouders wel.

Exercisen via DEGIRO

Via DEGIRO kunt u handelen in opties op ons platform. Voordat u gaat beleggen in opties, is het belangrijk dat u eerst leert wat de mogelijkheden zijn, maar nog veel belangrijker, dat u de risico’s begrijpt. Opties zijn, net als andere complexe producten, niet geschikt voor beginnende beleggers. In ons kenniscentrum leest u een uitgebreide uitleg over opties, zoals de hefboomwerking, hoe de prijs van een optie wordt bepaald, het schrijven van opties en de risico’s van beleggen in opties.

Open een rekening

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €50 transactietegoed actie

Indien u in de periode tussen 15 oktober en 1 december 2021 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €50 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt tot 1 december 2021.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €50 transactietegoed toegekend.
  • Het €50 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten in de periode tot 31 december 2021.
  • De door u gemaakte transactiekosten (tot een maximum van €50,-) worden begin januari teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 november 2021 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close