Letter E

Wat is exercisen?

Exercisen is het uitoefenen van een optierecht. Een belegger oefent een optie uit als hij van het recht gebruikmaakt om de onderliggende waarden te kopen (bij een) of te verkopen (bij een putoptie). Het tegenovergestelde van exercisen is assignen. Daarbij heeft een belegger geen recht maar een plicht.

Hoe werkt het exercisen (uitoefenen) van opties?

Stel, u heeft een calloptie op Ahold met een uitoefenprijs van €20. De optie verloopt op de derde maandag van de maand, in dit geval mei. De koers van het aandeel Ahold bedraagt €30. Op die bewuste maandagmiddag (de expiratiedatum) besluit u de optie te sluiten. De intrinsieke waarde van de optie bedraagt €10. Als u de optie verkoopt dan ontvangt u 100 x €10 = €1.000.

U kunt ook besluiten om de optie uit te oefenen. In dat geval ontvangt u 100 aandelen Ahold voor €20 per stuk. U betaalt hier 100 keer €20 = €2.000 voor. Als u de aandelen op de beurs had gekocht, dan zou dit €3.000 gekost hebben. Zo heeft u een voordeel van €1.000 behaald.

Het uitoefenen van opties wordt vooral vaak gedaan vlak voor de uitkering van dividend. Optiehouders ontvangen namelijk geen dividend, aandeelhouders wel.

Exercisen via DEGIRO

Via DEGIRO kunt u handelen in opties op ons platform. Voordat u gaat beleggen in opties, is het belangrijk dat u eerst leert wat de mogelijkheden zijn, maar nog veel belangrijker, dat u de risico’s begrijpt. Opties zijn, net als andere complexe producten, niet geschikt voor beginnende beleggers. In ons kenniscentrum leest u een uitgebreide uitleg over opties, zoals de hefboomwerking, hoe de prijs van een optie wordt bepaald, het schrijven van opties en de risico’s van beleggen in opties.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.