Letter E

Wat is exercisen?

Exercisen is het uitoefenen van een optierecht. Een belegger oefent een optie uit als hij van het recht gebruikmaakt om de onderliggende waarden te kopen (bij een) of te verkopen (bij een putoptie). Het tegenovergestelde van exercisen is assignen. Daarbij heeft een belegger geen recht maar een plicht.

Hoe werkt het exercisen (uitoefenen) van opties?

Stel, u heeft een calloptie op Ahold met een uitoefenprijs van €20. De optie verloopt op de derde maandag van de maand, in dit geval mei. De koers van het aandeel Ahold bedraagt €30. Op die bewuste maandagmiddag (de expiratiedatum) besluit u de optie te sluiten. De intrinsieke waarde van de optie bedraagt €10. Als u de optie verkoopt dan ontvangt u 100 x €10 = €1.000.

U kunt ook besluiten om de optie uit te oefenen. In dat geval ontvangt u 100 aandelen Ahold voor €20 per stuk. U betaalt hier 100 keer €20 = €2.000 voor. Als u de aandelen op de beurs had gekocht, dan zou dit €3.000 gekost hebben. Zo heeft u een voordeel van €1.000 behaald.

Het uitoefenen van opties wordt vooral vaak gedaan vlak voor de uitkering van dividend. Optiehouders ontvangen namelijk geen dividend, aandeelhouders wel.

Exercisen via DEGIRO

Via DEGIRO kunt u handelen in opties op ons platform. Voordat u gaat beleggen in opties, is het belangrijk dat u eerst leert wat de mogelijkheden zijn, maar nog veel belangrijker, dat u de risico’s begrijpt. Opties zijn, net als andere complexe producten, niet geschikt voor beginnende beleggers. In ons kenniscentrum leest u een uitgebreide uitleg over opties, zoals de hefboomwerking, hoe de prijs van een optie wordt bepaald, het schrijven van opties en de risico’s van beleggen in opties.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close