Letter E

Wat is de expiratiedatum?

Een financieel termijncontract zoals een optie of future heeft altijd een afloopdatum. In beursjargon wordt dit de expiratiedatum genoemd. De expiratiedatum is meestal op de derde vrijdag van de afloopmaand.

De Optietermijn

Opties hebben altijd een expiratiedatum. Er zijn opties die een verloop van jaren hebben, andere lopen na een maand of kwartaal af. Hoe verder de expiratiedatum in de toekomst ligt, des te duurder de call- of putoptie zal zijn.

Settlementprijs

De settlementprijs is de prijs die op de expiratiedatum van opties wordt vastgesteld. Als een optie op winst staat (in-the-money), krijgt u na de expiratiedatum het verschil tussen de settlementprijs en de uitoefenprijs uitgekeerd.

Expiratie en optiewaarde

In het algemeen geldt dat hoe langer het duurt tot de expiratie van een optie, hoe meer tijd het heeft voor de onderliggende waarde om zijn uitoefenprijs te bereiken en dus hoe meer tijdswaarde het heeft.

Er zijn twee soorten opties: calls en puts. Calls geven de houder het recht, maar niet de plicht, een aandeel te kopen als het op de expiratiedatum een bepaalde uitoefenprijs bereikt. Puts geven de houder het recht, maar niet de verplichting, om een aandeel te verkopen als het op de expiratiedatum een bepaalde uitoefenprijs bereikt.

Daarom is de expiratiedatum zo belangrijk voor optiehandelaren. Het begrip tijd is de kern van wat opties hun waarde geeft. Nadat de put of call afloopt, bestaat er geen tijdswaarde meer. Met andere woorden, zodra het derivaat afloopt, behoudt de belegger geen rechten meer die samenhangen met het bezit van de call of put.

Buitenlandse opties

Ook opties uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten verlopen op de derde vrijdag van de maand. Houd er wel rekening mee dat de beurzen aan de andere kant van de oceaan pas later op de dag sluiten. De expiratietijd voor Amerikaanse opties is om 22:00 uur wanneer daar de beurzen sluiten.

Beleggen in opties via DEGIRO

Opties worden verhandeld op de beurs. Bent u een ervaren belegger en wilt u beleggen in opties? Ons gebruiksvriendelijk platform, uitgebreid aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 oktober 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 30 september 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 oktober 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin november 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 september 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close