Letter E

Wat is de expiratiedatum?

Een financieel termijncontract zoals een optie of future heeft altijd een afloopdatum. In beursjargon wordt dit de expiratiedatum genoemd. De expiratiedatum is meestal op de derde vrijdag van de afloopmaand.

De Optietermijn

Opties hebben altijd een expiratiedatum. Er zijn opties die een verloop van jaren hebben, andere lopen na een maand of kwartaal af. Hoe verder de expiratiedatum in de toekomst ligt, des te duurder de call- of putoptie zal zijn.

Settlementprijs

De settlementprijs is de prijs die op de expiratiedatum van opties wordt vastgesteld. Als een optie op winst staat (in-the-money), krijgt u na de expiratiedatum het verschil tussen de settlementprijs en de uitoefenprijs uitgekeerd.

Expiratie en optiewaarde

In het algemeen geldt dat hoe langer het duurt tot de expiratie van een optie, hoe meer tijd het heeft voor de onderliggende waarde om zijn uitoefenprijs te bereiken en dus hoe meer tijdswaarde het heeft.

Er zijn twee soorten opties: calls en puts. Calls geven de houder het recht, maar niet de plicht, een aandeel te kopen als het op de expiratiedatum een bepaalde uitoefenprijs bereikt. Puts geven de houder het recht, maar niet de verplichting, om een aandeel te verkopen als het op de expiratiedatum een bepaalde uitoefenprijs bereikt.

Daarom is de expiratiedatum zo belangrijk voor optiehandelaren. Het begrip tijd is de kern van wat opties hun waarde geeft. Nadat de put of call afloopt, bestaat er geen tijdswaarde meer. Met andere woorden, zodra het derivaat afloopt, behoudt de belegger geen rechten meer die samenhangen met het bezit van de call of put.

Buitenlandse opties

Ook opties uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten verlopen op de derde vrijdag van de maand. Houd er wel rekening mee dat de beurzen aan de andere kant van de oceaan pas later op de dag sluiten. De expiratietijd voor Amerikaanse opties is om 22:00 uur wanneer daar de beurzen sluiten.

Beleggen in opties via DEGIRO

Opties worden verhandeld op de beurs. Bent u een ervaren belegger en wilt u beleggen in opties? Ons gebruiksvriendelijk platform, uitgebreid aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug
Letter E

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 augustus 2024 jouw DEGIRO-rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 31 juli 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 augustus 2024.
 • Kosten voor valuta-afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze actie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100) worden begin september 2024 teruggestort op jouw DEGIRO-rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO-rekening.
 • Zodra je de Cliëntovereenkomst hebt ondertekend, wordt je rekening geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO-rekening activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Als er al een rekening bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 juli 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close