Letter F

Wat is de Fear & Greed index?

De Fear & Greed index geeft aan hoe het marktsentiment ervoor staat en of aandelen eerlijk geprijsd zijn. Uitgever van de index is de financiële afdeling van het Amerikaanse televisienetwerk CNN. De index werkt met een score die schommelt tussen ‘fear’ aan de ene kant, en ‘greed’ aan de andere kant. De mate van angst (fear) of hebzucht (greed) geeft aan of de markt bullish of bearish is.

Afbeelding Fear & Greed index

Bekijk de Fear & Greed index op de website van CNN.

Hoe de index werkt

De index werkt op een schaal van 0 tot 100 punten. Bij een lage score is er sprake van een angstig beursklimaat waarbij beleggers wegblijven van nieuwe investeringen en hun aandelen liever verkopen. Dit zijn momenten waarop de waarde van aandelen meestal daalt.

Bij een hoge score op de Fear & Greed index is er veel vertrouwen in de markt en zijn beleggers in sommige gevallen zelfs overmoedig. Ze willen graag investeren en zijn bereid hogere prijzen te betalen voor aandelen en andere beleggingsproducten. Dit zorgt ervoor dat de prijs van aandelen meestal omhoogschiet.

Waar is de Fear & Greed index op gebaseerd?

CNN baseert de score van de index op de volgende indicatoren: het marktmomentum, de koerssterkte, put- en callopties, de vraag naar rommelobligaties, marktvolatiliteit en de vraag naar veilige obligaties. Deze indicatoren worden allemaal individueel beoordeeld en daarna samengevoegd tot de Fear & Greed index.

Marktmomentum

Het marktmomentum wordt door CNN berekend aan de hand van moving averages. Daarbij wordt de slotkoers van de S&P 500 gebruikt over de voorgaande 125 beursdagen. Bij een stijgende lijn spreekt men van een positief marktmomentum dat duidt op hebzucht (greed). Bij een dalende trend heb je te maken met angst (fear).

Koerssterkte

Bij veel indexen zijn grote bedrijven de kartrekker van de koers. Dit geeft soms een beperkt beeld van de koerssterkte omdat kleinere bedrijven minder zichtbaar zijn. Om een beter beeld te krijgen van de koerssterkte is het (volgens CNN) belangrijk om te weten hoeveel bedrijven het goed doen ten opzichte van de bedrijven waarbij het minder goed gaat. Hiervoor nemen ze de cijfers van de NYSE. Daarbij kijken ze over een periode van 52 weken naar het verschil tussen de hoogste en laagste standen van de koers.

Marktvolume

Deze indicator kijkt naar het aantal aandelen dat op een dag verhandeld wordt op de NYSE. Daarbij worden stijgende en dalende aandelenkoersen met elkaar vergeleken. Een hoog handelsvolume met veel stijgende aandeelkoersen duidt op hebzucht. Veel handelsvolume waarbij aandelenkoersen zakken en beleggers van hun aandelen af willen, duidt op angst.

Put- en callopties

Een optie is een contractsoort dat de koper het recht geeft om een beleggingsproduct tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen of verkopen voor een bepaalde datum. Een putoptie geeft je de mogelijkheid om te verkopen, een callactie de mogelijkheid om te kopen. Wanneer de markt nerveus is, staan er in verhouding meer putopties uit. Zenuwachtige beleggers willen namelijk van hun aandelen af.

Vraag naar rommelobligaties

Rommelobligaties (ook junkobligaties genoemd) zijn obligaties met veel risico. Daar tegenover staat vaak een hoog rendement. Het risico van deze obligaties is dat het onzeker is of de lening die je verstrekt bij het aangaan van de obligatie wel terugbetaald wordt. Als indicator voor het sentiment van de markt vergelijkt CNN het aantal junkobligaties dat in omloop is ten opzichte van het aantal veilige (staats)obligaties. Veel vraag naar rommelobligaties wordt daarin gezien als een bullish markt die bereid is veel risico te nemen.

Marktvolatiliteit

Om de marktvolatiliteit te berekenen gebruikt CNN de ‘CBOE Volatility Index’ (afkorting: VIX). Deze index meet prijsfluctuaties op de S&P 500 index over een periode van 30 dagen. Tijdens bullmarkten staat de score van de VIX laag, tijdens bearmarkten staat deze hoog.

Vraag naar veilige obligaties

Beleggen in aandelen is vaak riskanter dan beleggen in obligaties, de opbrengsten zijn daarentegen bij aandelen vaak hoger. Bij deze indicator kijkt men naar het verschil in opbrengst tussen staatsobligaties en aandelen over een periode van 20 dagen. Wanneer obligaties het beter doen zijn beleggers vaak op zoek naar zekerheid. Dit gebeurt meestal in een markt die angstig is en waarin men naar veiligheid zoekt.

Hoe de Fear & Greed index je kan helpen

De Fear & Greed index kan je helpen op verschillende manieren. Veel beleggers handelen uit emotie en maken daarmee onverstandige keuzes. Vaak loont het om tegenstrijdig te handelen. Wanneer de markt angstig is en aandelen omlaaggaan, kunnen er mooie instap- en aankoopmomenten ontstaan. Wanneer het goed gaat op de beurs en beleggers overmoedig raken, zijn aandelen vaak duur. Laat je echter nooit alleen leiden door beurssentiment. Doe altijd goed onderzoek naar het beleggingsproduct dat je koopt.

*De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close