Letter F

Wat zijn futures?

Een future is een termijncontract om een onderliggend product op een afgesproken moment in de toekomst te leveren tegen een afgesproken prijs. Hier komt de letterlijke betekenis van ‘future’ – Engels voor ‘toekomst’ - vandaan. In de financiële wereld zijn futures derivaten, omdat het onderliggende product niet zelf in bezit is. Een derivaat is een afgeleid product, dat zijn waarde ontleent aan de prijs van een onderliggend product. Dat kan een index, een financieel instrument, maar ook een grondstof zijn. Zo bestaan er futures op aandelenindices zoals de AEX en S&P 500, maar ook op staatsobligaties, en zelfs op fysieke producten als goud.

Hoe werken futures?

Een future is een verhandelbaar contract dat betrekking heeft op de koop (long) of verkoop (short) van een onderliggende waarde. De levering vindt op termijn plaats. Per definitie gaan bij dit contract zowel de koper als de verkoper een verplichting aan. Net als veel andere derivaten, hebben futures een contractgrootte waarbij elke future een vastgesteld aantal van het onderliggende product als onderliggende waarde heeft.

Om meer te weten te komen over beleggen in futures, zoals hoe futures verrekend worden, de kosten en risico’s van beleggen in futures en hoe hedgen middels een future werkt, leest u de uitgebreide uitleg in ons kenniscentrum.

Beleggen in Futures via DEGIRO

Bij DEGIRO kunt u in futures handelen op een aantal bij ons aangesloten derivatenbeurzen. Vanwege het hoge risico en de complexiteit zijn futures niet geschikt voor beginnende beleggers. Daarom kunt u bij ons alleen met een Active of Trader profiel handelen in futures.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.