Een index is het gewogen gemiddelde van een aantal geselecteerde aandelen die voldoen aan bepaalde criteria. Een voorbeeld van een Nederlandse aandelenindex is de AEX. Deze bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam. Andere indexen verbonden aan de Amsterdamse beurs zijn de AMX (Amsterdamse midkap index), dat middelgrote bedrijven vertegenwoordigt (zogeheten mid-cap) en de AScX (Amsterdam Small cap Index), die small cap bedrijven vertegenwoordigt.
Bekende indices
Veel landen hebben een eigen index. Daarnaast bestaan er ook indices met bedrijven uit een groter gebied. Populaire indices zijn bijvoorbeeld: de EURO STOXX 50, de S&P 500, de NASDAQ Composite, de Dow Jones en de MSCI World.
Wat is een indexcijfer en hoe wordt deze berekend?
De stand van iedere index wordt bepaald door een cijfer of door punten. De uitgever van de index bepaalt hoe deze punten worden toebedeeld. Vaak wordt de waarde van ieder bedrijf in de index bij elkaar opgeteld (hier zijn verschillende manieren voor) en vervolgens wordt de waarde door een bepaalde factor gedeeld. Deze berekening noemt men ook wel het ‘wegen’ van de index.
Market cap gewogen index
De market cap weging is de meest gebruikte weegmethode. De omvang van een bedrijf bepaalt hoe zwaar het aandeel weegt op de totale index. Zo hebben large cap bedrijven zoals Shell en ASML een groter effect op de stand van de AEX dan kleinere bedrijven. Percentueel gezien tellen ze dus zwaarder mee.
De AEX, S&P 500 en de Nasdaq zijn voorbeelden van market cap gewogen indexen.
Prijs gewogen index
Binnen een prijsgewogen index kijkt men naar de prijs van individuele aandelen in plaats van naar de market cap met de totale bedrijfswaarde die verhandelbaar is op de markt. Een aandeel van 100 euro wordt zwaarder gewogen dan bijvoorbeeld een aandeel van 50 euro. Zelfs als de totale marktwaarde van het bedrijf met de goedkopere aandelen stukken hoger ligt. Het bedrijf met een lagere aandeelprijs kan namelijk meer aandelen uitgeven dan het andere bedrijf, waardoor de totale marktwaarde hoger komt te liggen.
Een voorbeeld van een prijsgewogen index is de Dow Jones.
Equal weighted index
Een gelijkgewogen index, ofwel equal weighted index, is een alternatieve weegmethode waarbij ieder aandeel een even grote positie krijgt binnen een index. Zo is de S&P 500 Equal Weighted index bijvoorbeeld een alternatief voor de reguliere S&P 500 index. Grote bedrijven zoals Apple en Microsoft, die normaal grote posities innemen bij de reguliere S&P 500, krijgen bij de equal weighted variant maar 0.2% van de index. Ieder aandeel (500 x 0.2% = 100%) krijgt daarmee dus een even grote positie.
Om de percentages per bedrijf op 0.2% te houden moet er binnen de index veel met waardes geschoven worden. Bedrijven groeien en krimpen nou eenmaal. Vaak wordt de index per kwartaal of halfjaarlijks gerangschikt zodat de positie van ieder bedrijf vergroot of verkleind worden tot 0.2%.
De voornaamste reden voor de uitgever van de index om voor deze weging te kiezen is omdat je hier meer spreiding mee krijgt. Wanneer bijvoorbeeld een groot bedrijf flink aan waarde verliest, heeft dit percentueel gezien minder effect op de gehele index.
Fundamenteel gewogen index
Bij een fundamenteel gewogen index wordt er per bedrijf gekeken naar verschillende financiële cijfers. Er bestaat geen vaste opzet voor deze weging, maar er kan gekeken worden naar: de verkoopcijfers, boekwaarde, het dividendpercentage, cashflow en/of de winst. Hoe beter de cijfers, hoe hoger de waardering van het aandeel binnen de index.
Indexbeleggen via ETF’s met DEGIRO
Het is mogelijk om via een index tracker (ook wel indexbeleggen via ETF genoemd) te beleggen in een index. Het belangrijkste voordeel is dat u zo uw beleggingsportefeuille met gemak en tegen relatief lage kosten kunt diversifiëren. Bekijk onze indexbeleggen pagina om meer te weten te komen over dit onderwerp.
Open een rekening