Letter I

Wat is een index?

Een index is het gewogen gemiddelde van een aantal geselecteerde aandelen die voldoen aan bepaalde criteria. Een voorbeeld van een Nederlandse aandelenindex is de AEX. Deze bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam. Andere indexen verbonden aan de Amsterdamse beurs zijn de AMX (Amsterdamse midkap index), dat middelgrote bedrijven vertegenwoordigt (zogeheten mid-cap) en de AScX (Amsterdam Small cap Index), die small cap bedrijven vertegenwoordigt.

Bekende indices

Veel landen hebben een eigen index. Daarnaast bestaan er ook indices met bedrijven uit een groter gebied. Populaire indices zijn bijvoorbeeld: de EURO STOXX 50, de S&P 500, de NASDAQ Composite, de Dow Jones en de MSCI World.

Indexbeleggen via ETF’s met DEGIRO

Het is mogelijk om via een index tracker (ook wel indexbeleggen via ETF genoemd) te beleggen in een index. Het belangrijkste voordeel van indexbeleggen is het vermogen om uw beleggingsportefeuille met gemak en tegen relatief lage kosten te diversifiëren. Bekijk onze indexbeleggen pagina om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.