Letter I

Wat is een index?

Een index is het gewogen gemiddelde van een aantal geselecteerde aandelen die voldoen aan bepaalde criteria. Een voorbeeld van een Nederlandse aandelenindex is de AEX. Deze bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam. Andere indexen verbonden aan de Amsterdamse beurs zijn de AMX (Amsterdamse midkap index), dat middelgrote bedrijven vertegenwoordigt (zogeheten mid-cap) en de AScX (Amsterdam Small cap Index), die small cap bedrijven vertegenwoordigt.

Bekende indices

Veel landen hebben een eigen index. Daarnaast bestaan er ook indices met bedrijven uit een groter gebied. Populaire indices zijn bijvoorbeeld: de EURO STOXX 50, de S&P 500, de NASDAQ Composite, de Dow Jones en de MSCI World.

Wat is een indexcijfer en hoe wordt deze berekend?

De stand van iedere index wordt bepaald door een cijfer of door punten. De uitgever van de index bepaalt hoe deze punten worden toebedeeld. Vaak wordt de waarde van ieder bedrijf in de index bij elkaar opgeteld (hier zijn verschillende manieren voor) en vervolgens wordt de waarde door een bepaalde factor gedeeld. Deze berekening noemt men ook wel het ‘wegen’ van de index.

Market cap gewogen index

De market cap weging is de meest gebruikte weegmethode. De omvang van een bedrijf bepaalt hoe zwaar het aandeel weegt op de totale index. Zo hebben large cap bedrijven zoals Shell en ASML een groter effect op de stand van de AEX dan kleinere bedrijven. Percentueel gezien tellen ze dus zwaarder mee.

De AEX, S&P 500 en de Nasdaq zijn voorbeelden van market cap gewogen indexen.

Prijs gewogen index

Binnen een prijsgewogen index kijkt men naar de prijs van individuele aandelen in plaats van naar de market cap met de totale bedrijfswaarde die verhandelbaar is op de markt. Een aandeel van 100 euro wordt zwaarder gewogen dan bijvoorbeeld een aandeel van 50 euro. Zelfs als de totale marktwaarde van het bedrijf met de goedkopere aandelen stukken hoger ligt. Het bedrijf met een lagere aandeelprijs kan namelijk meer aandelen uitgeven dan het andere bedrijf, waardoor de totale marktwaarde hoger komt te liggen.

Een voorbeeld van een prijsgewogen index is de Dow Jones.

Equal weighted index

Een gelijkgewogen index, ofwel equal weighted index, is een alternatieve weegmethode waarbij ieder aandeel een even grote positie krijgt binnen een index. Zo is de S&P 500 Equal Weighted index bijvoorbeeld een alternatief voor de reguliere S&P 500 index. Grote bedrijven zoals Apple en Microsoft, die normaal grote posities innemen bij de reguliere S&P 500, krijgen bij de equal weighted variant maar 0.2% van de index. Ieder aandeel (500 x 0.2% = 100%) krijgt daarmee dus een even grote positie.

Om de percentages per bedrijf op 0.2% te houden moet er binnen de index veel met waardes geschoven worden. Bedrijven groeien en krimpen nou eenmaal. Vaak wordt de index per kwartaal of halfjaarlijks gerangschikt zodat de positie van ieder bedrijf vergroot of verkleind worden tot 0.2%.

De voornaamste reden voor de uitgever van de index om voor deze weging te kiezen is omdat je hier meer spreiding mee krijgt. Wanneer bijvoorbeeld een groot bedrijf flink aan waarde verliest, heeft dit percentueel gezien minder effect op de gehele index.

Fundamenteel gewogen index

Bij een fundamenteel gewogen index wordt er per bedrijf gekeken naar verschillende financiële cijfers. Er bestaat geen vaste opzet voor deze weging, maar er kan gekeken worden naar: de verkoopcijfers, boekwaarde, het dividendpercentage, cashflow en/of de winst. Hoe beter de cijfers, hoe hoger de waardering van het aandeel binnen de index.

Indexbeleggen via ETF’s met DEGIRO

Het is mogelijk om via een index tracker (ook wel indexbeleggen via ETF genoemd) te beleggen in een index. Het belangrijkste voordeel is dat u zo uw beleggingsportefeuille met gemak en tegen relatief lage kosten kunt diversifiëren. Bekijk onze indexbeleggen pagina om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close