Letter I

Wat is inflatie?

Inflatie is een ander woord voor waardevermindering van geld.

Hoe ontstaat inflatie?

Inflatie betekent letterlijk ‘opblazen’. Die betekenis komt voort uit de historische oorsprong van inflatie. Er zijn namelijk verschillende soorten; monetaire inflatie en prijsinflatie. Monetaire inflatie ontstaat als de (fysieke) geldhoeveelheid toeneemt. Dit kan vervolgens leiden tot prijsinflatie. Er is dan immers meer geld beschikbaar om hetzelfde aantal goederen te kopen. De geldhoeveelheid is dus als het ware ‘opgeblazen’, terwijl consumenten er niet meer mee kunnen dan voorheen. Dit betekent dat de koopkracht is afgenomen. Ook als de geldhoeveelheid niet groeit, kan er inflatie ontstaan, bijvoorbeeld doordat de prijzen van goederen en diensten stijgen (prijsinflatie).

Voor de economie is het goed als een munt voortdurend een klein beetje van zijn koopkracht verliest. Dus als de gemiddelde prijzen in een economie van jaar tot jaar geleidelijk iets stijgen. De Europese Centrale Bank (ECB), die ook in ons land moet zorgen voor prijsstabiliteit, streeft er bijvoorbeeld naar om de inflatie in de eurozone net iets onder de 2% op jaarbasis te houden. Het tegenovergestelde van inflatie kan ook ontstaan, dit heet deflatie.

Wat is de invloed van inflatie op mijn beleggingen?

Inflatie heeft niet direct invloed op uw beleggingen. Maar uw beleggingswinsten kunnen wel een (deel van) de inflatie corrigeren. Als u niets met uw geld doet, wordt het bij inflatie minder waard. Maar als u belegt, kan u uw vermogen ondanks inflatie laten groeien. Stel u behaalt een rendement van 6% op uw beleggingen en de inflatie was 2%. Dan bent u er netto 4% op vooruit gegaan. Als u niet had belegd, dan was uw vermogen dankzij de inflatie met 2% gedaald. Beleggen kent echter wel risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 november 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt t/m 31 oktober 2022.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
  • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 november 2022.
  • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin december teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 oktober 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close