Inflatie is een ander woord voor waardevermindering van geld.
Hoe ontstaat inflatie?
Inflatie betekent letterlijk ‘opblazen’. Die betekenis komt voort uit de historische oorsprong van inflatie. Er zijn namelijk verschillende soorten; monetaire inflatie en prijsinflatie. Monetaire inflatie ontstaat als de (fysieke) geldhoeveelheid toeneemt. Dit kan vervolgens leiden tot prijsinflatie. Er is dan immers meer geld beschikbaar om hetzelfde aantal goederen te kopen. De geldhoeveelheid is dus als het ware ‘opgeblazen’, terwijl consumenten er niet meer mee kunnen dan voorheen. Dit betekent dat de koopkracht is afgenomen. Ook als de geldhoeveelheid niet groeit, kan er inflatie ontstaan, bijvoorbeeld doordat de prijzen van goederen en diensten stijgen (prijsinflatie).
Voor de economie is het goed als een munt voortdurend een klein beetje van zijn koopkracht verliest. Dus als de gemiddelde prijzen in een economie van jaar tot jaar geleidelijk iets stijgen. De Europese Centrale Bank (ECB), die ook in ons land moet zorgen voor prijsstabiliteit, streeft er bijvoorbeeld naar om de inflatie in de eurozone net iets onder de 2% op jaarbasis te houden. Het tegenovergestelde van inflatie kan ook ontstaan, dit heet deflatie.
Wat is de invloed van inflatie op mijn beleggingen?
Inflatie heeft niet direct invloed op uw beleggingen. Maar uw beleggingswinsten kunnen wel een (deel van) de inflatie corrigeren. Als u niets met uw geld doet, wordt het bij inflatie minder waard. Maar als u belegt, kan u uw vermogen ondanks inflatie laten groeien. Stel u behaalt een rendement van 6% op uw beleggingen en de inflatie was 2%. Dan bent u er netto 4% op vooruit gegaan. Als u niet had belegd, dan was uw vermogen dankzij de inflatie met 2% gedaald. Beleggen kent echter wel risico’s. U kunt uw inleg verliezen.
Open een rekening