Letter K

Wat is een koers?

Een koers is de prijs van een beleggingsproduct (bv. aandelen of obligaties) of valuta, zoals die op een beurs of markt tot stand komt. Bij aandelen en valuta is de koers uitgedrukt in geld, bij obligaties wordt de koers weergegeven als een percentage van de nominale waarde. Naast het in de gaten houden van de koersen om te zien wat beleggingsproducten waard zijn (geweest), wordt vaak naar de beurskoersen gekeken om het economische sentiment van dat moment te duiden.

Hoe komt een koers tot stand?

De koers wordt bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod. Daarom is een koers ook steeds in beweging, de prijs kan dus met de dag, de minuut of zelfs (milli)seconde veranderen. De openingskoers is de eerste prijs na de opening van een handelsdag. De slotkoers is de laatste prijs bij de sluiting van een handelsdag. In dit artikel op onze beleggersacademie vindt u een uitgebreidere uitleg over hoe de koers tot stand komt. Daarin behandelen we ook de rol van de bied- en laatkoers.

Koerswinst

We spreken van een koerswinst als de stand van een koers ten opzichte van een eerder moment gestegen is. Voor aandeelhouders is dit percentuele toename in de koersstand ten opzichte van het aankoopmoment. Vaak worden er ook jaartallen gebruikt om de koerswinst duidelijk te maken. Bedrijf X heeft een koerswinst van 50% behaald over 2022, zou een voorbeeld kunnen zijn.

Koers analyseren

Een koers analyseren kan op meerdere manieren. Twee manieren zijn de technische analyse en de fundamentele analyse. Bij een technische analyse kijkt u naar het verloop van de koers en probeert u in te schatten of deze omhoog of omlaaggaat. Vervolgens kunt u hier dan op in spelen. Bij een fundamentele analyse kijkt u naar bedrijfscijfers en andere data. Daarbij probeert u te bepalen of een aandeel over- of ondergewaardeerd is.

Volg de koersen met DEGIRO

Op elk moment zicht hebben op de bewegingen van de koersen is van essentieel belang, het kan het verschil maken tussen winst en verlies. Daarom bieden wij gratis realtime koersen op o.a. Euronext. Ons beleggingsplatform geeft u toegang tot meer dan vijfenveertig beurzen, verspreid over dertig landen. Zo kunt u beleggen op bijvoorbeeld Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 oktober 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 30 september 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 oktober 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin november 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 september 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close