Letter G

Wat betekent long gaan?

Long gaan is de standaard manier van beleggen, waarbij een belegger een beleggingsproduct koopt om deze later met winst te kunnen verkopen. Met de zogenaamde long positie zet u dus in op een stijging van de koers.

Inspelen op een stijging

Bij long gaan anticipeert de belegger dus op een stijging van het product, dit is de meest gebruikte beleggingsstrategie. De beurs maakt elke dag veranderingen door, en de meeste mensen hopen dat de koersen omhoog gaan, zodat hun beleggingen meer waard worden.

Maar dit is niet de enige manier om geld te verdienen met beleggen. Het is namelijk ook mogelijk om te profiteren van een daling van een aandeel of markt. Dit noemt men ‘short gaan’.

Hoe werkt long gaan?

Long gaan kan bijvoorbeeld op aandelen of obligaties, maar ook in opties en futures. Hieronder leggen we uit hoe dit precies werkt.

Voorbeeld long gaan

U wilt gaan beleggen in aandelen. U ziet dat de koers van aandeel ABC op dit moment €23 is. U verwacht dat deze koers in de toekomst zal stijgen.

U gaat long en koopt 100 aandelen ABC voor €2300 totaal. Na drie jaar is de koers van het aandeel gestegen tot €29. U besluit om uw 100 aandelen ABC te verkopen. U heeft hiermee (29 – 23) x 100 = €600 winst behaald op een investering van €2300. Dit is een rendement van 26%.

Voordelen long gaan

Short gaan heeft een aantal voordelen:

 • Rendement: Het rendement van long gaan kan veel hoger zijn dan wanneer u spaart.
 • Koersstijging: Koersen bewegen zich over het algemeen op de lange termijn opwaarts.
 • Dividend: U kunt profiteren van dividenduitkeringen als u een long positie heeft.
 • Kosten: De kosten voor long gaan zijn lager dan short gaan, als belegger hoeft u geen premie te betalen voor het innemen van uw longpositie.
 • Risico’s: de risico’s van long gaan zijn lager dan short gaan, omdat het theoretische maximale verlies beperkt is tot uw inleg.

Risico’s long gaan

Naast voordelen zijn er ook nadelen aan long gaan, dit zijn voornamelijk de risico’s die erbij komen kijken.

 • Koersdaling: Koersen kunnen naast stijgen ook dalen en dit gebeurt over het algemeen veel sneller dan een stijging. Zo kunt u in korte tijd een groot deel van uw inleg verliezen en kan het lang duren om dit weer terug te verdienen.
 • Kosten: Er zijn kosten verbonden aan het innemen van een long positie. Echter, omdat wij beleggen toegankelijk willen maken voor iedereen, bieden wij ongelooflijk lage tarieven.

Long gaan via DEGIRO

Via ons beleggingsplatform kunt u gemakkelijk long posities innemen, tegen lage kosten. Dit kan dankzij ons nieuwe, eenvoudige tarievenoverzicht en een vaste kostenstructuur waarbij meerdere prominente beurzen zelfs commissievrij worden aangeboden. Wilt u precies berekenen hoeveel kosten, inclusief valuta- en externe kosten, u per jaar bij ons betaalt? Gebruik dan onze kostencalculator.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin augustus 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close