Letter M

Wat zijn meme-aandelen?

Meme-aandelen zijn aandelen die online viraal gaan door een hype op social media of andere online platforms. Door speculatie op platforms als Reddit en Twitter, wordt de koers en de populariteit van het aandeel bepaald door actieve gebruikers van dit soort platforms. Vaak is het zo dat dit een stijging in de koers van het aandeel veroorzaakt die niets te maken heeft met de waarde of de prestaties van het bedrijf. Sterker nog, vaak zijn het juist bedrijven die er slecht voor staan en toch in de koersen omhoog schieten. Het woord meme-aandeel is een vertaling van het Engelse ‘meme stocks’. Een ‘meme’ is een grap of parodie in de vorm van een afbeelding, vaak met tekst, die snel over het internet verspreid kan worden.

Meme-aandelen en short squeezes

Om te begrijpen hoe zo’n koersstijging van een meme-aandeel werkt, is het belangrijk eerst te weten wat een ‘short squeeze’ is. Een short squeeze heeft voornamelijk een negatief effect op ‘short sellers’. Short sellers zijn beleggers die aandelen hebben verkocht zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Deze beleggers zijn in de veronderstelling dat de aandelenkoersen zullen dalen en hopen ze dan tegen een lagere prijs terug te kopen. Het verschil in prijs is dan de winst. Wanneer de prijzen sterk stijgen als gevolg van bepaald nieuws of een andere reden, koopt een groot aantal short-sellers de aandelen terug om verliezen te minimaliseren. Door deze grote ‘koopgolf’ stijgt de prijs van de aandelen nog sterker. In wezen worden de short-sellers uit hun positie geknepen, 'gesqueezed'.

Voorbeelden van bekende meme-aandelen

In 2021 hebben we verschillende meme-aandelen voorbij zien komen. De eerste waar wij over berichtten was GameStop, in januari 2021, toen de koers van de Amerikaanse gaming-retailer met maar liefst 1.625,05% steeg. In het geval van GameStop had een aantal hedgefondsen erop ingezet dat de aandelenkoers van GameStop zou dalen. Het bedrijf had het namelijk moeilijk gehad, vooral tijdens de COVID-19-pandemie. Meer dan 100% van de aandelen van GameStop was op een gegeven moment geshort, wat betekent dat er meer mensen short gingen op de aandelen dan er aandelen op de markt beschikbaar waren. Reddit-gebruikers riepen vervolgens op om allemaal GameStop-aandelen te kopen en zo de hedgefunds en shortsellers dwars te zitten.

Andere bekende voorbeelden van meme-aandelen zijn AMC Entertainment (van de bioscopen), Wendy’s, BlackBerry en Nokia.

Beleggen in meme-aandelen via DEGIRO

Met een DEGIRO rekening kunt u beleggen in meme-aandelen. Beleggen in dergelijke volatiele aandelen brengt een hoog risico met zich mee. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die passen bij uw kennis en ervaring. Bekijk voor meer informatie onze pagina over beleggingsrisico. Via ons platform krijgt u toegang tot een enorm universum aan beleggingsproducten op meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 mei 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 april 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 mei 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juni 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 april 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close