Letter N

Wat is een Note?

Een Note is een samengesteld beleggingsproduct, ook wel bekend als een ‘structured product’ of ‘structured note’. Een Note is dus een combinatie van beleggingsinstrumenten, bijvoorbeeld van een optie en een obligatie.

Waar bestaat een Note uit?

Meestal bestaat een Note uit een nulcoupon obligatie (een obligatie zonder interest) en een optie op onderliggende activa. De nulcoupon obligatie moet ervoor zorgen dat het belegde kapitaal volledig of op z’n minst gedeeltelijk wordt terugbetaald op de eindvervaldag, afhankelijk van het type structuur. De optie kan voor extra rendement zorgen – maar daar is geen garantie op. De hoogte van het rendement wordt onder andere bepaald door de onderliggende waarde. Dit is het activa waar de Note betrekking op heeft. De onderliggende waarden van notes zijn uiteenlopend, van aandelen, indices, commodities (grondstoffen en agrarische producten) tot (vreemde) valuta.

Kenmerken van een Note

Notes kunnen op zeer veel verschillende manieren samengesteld worden, dus de variatie aan Notes is groot. Maar er zijn wel een aantal kenmerken dat voor de meeste producten uit deze beleggingscategorie opgaat:

 • In tegenstelling tot beleggingsfondsen hebben notes een vaste looptijd, meestal tussen de vier en de zeven jaar.
 • Met notes wordt er meestal indirect belegd in aandelen, indexen, commodities of bijvoorbeeld valuta. De ontwikkeling van deze onderliggende waarden bepaalt grotendeels het rendement dat, afhankelijk van het soort Note, periodiek of aan het einde van de looptijd wordt uitgekeerd.
 • De oorspronkelijke verhouding tussen het risico en het rendement op bijvoorbeeld een aandeel of een index kan worden veranderd door de samenstelling van de notes.

Voorbeeld van een Note constructie

Een bank brengt een Note uit waarmee uitsluitend wordt belegd in het aandeel Shell. Op de einddatum heeft de belegger de garantie dat hij in ieder geval zijn volledige inleg terugkrijgt. Van de eventuele koerswinst op het aandeel wordt 80% uitgekeerd. Stel dat het aandeel 10% stijgt, dan keert de bank dus 8% rendement op de Note uit. Bij een directe investering in het aandeel Shell zou de belegger 10% rendement hebben ontvangen. Maar als het aandeel in waarde was gedaald, zou de belegger die direct in Shell heeft geïnvesteerd verlies maken. De belegger in de Note daarentegen, zou vanwege de ingebouwde garantie zijn volledige inleg terugkrijgen.

Beleggen in Notes via DEGIRO

Via ons platform kunt u beleggen in Notes via zogenaamde ETN’s. ETN's zijn ontworpen om het totale rendement van een onderliggende marktindex of een andere benchmark te volgen. Een ETN is redeljk vergelijkbaar met een ETF, maar een belangrijk verschil is dat een ETN een schuld (debt) instrument is en een ETF een vermogens (equity) instrument. Hier leest u meer over dit type instrumenten. Het belangrijkste voordeel van dit type product is het vermogen om uw beleggingsportefeuille met gemak en tegen relatief lage kosten te diversifiëren. Vanwege het hoge risico en de complexiteit zijn Notes of ETN’s niet geschikt voor beginnende beleggers.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close