Letter H

Wat zijn ondergewaardeerde aandelen?

Een ondergewaardeerd aandeel is een aandeel waarvan de prijs lager ligt dan de prijs eigenlijk zou moeten zijn. In andere woorden: de koersprijs van het aandeel ligt onder de reële waarde. Je kunt op verschillende manieren achterhalen of een aandeel ondergewaardeerd is.

Hoe vind je ondergewaardeerde aandelen?

Ondergewaardeerde aandelen opsporen is goed zoeken. Nu iedereen (digitaal) toegang heeft tot de beurs zijn deze aandelen lastiger te vinden. Het is namelijk makkelijker om te starten met beleggen en bedrijfsresultaten en financiële cijfers zijn voor iedereen beschikbaar. Daardoor worden aantrekkelijke aandelen eerder opgespoord. Om je een handje te helpen ondergewaardeerde pareltjes te vinden, benoemen we hieronder een aantal manieren om ondergewaardeerde aandelen op te sporen.

Bekijk de koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding (Price-to-Earnings ratio in het Engels) laat zien hoe de aandeelprijs zich verhoudt tot de winst die een bedrijf maakt. De berekening van deze formule is best eenvoudig. Je pakt de koersprijs van een aandeel en deelt deze door de meest recente winst per aandeel. Het getal dat hieruit komt is de koers-winstverhouding.

Voorbeeld:

Een aandeel van bedrijf X kost op de beurs 20 euro. Het bedrijf maakt 4 euro per aandeel winst. De koers-winstverhouding is daarmee 40/4 = 5.

Een lage koers-winstverhouding kan betekenen dat de aandelenkoers van het bedrijf ondergewaardeerd is. Een lage verhouding geeft namelijk aan dat een bedrijf veel winst maakt ten opzichte van de koers. Het kan ook betekenen dat beleggers weinig vertrouwen in het bedrijf hebben ondanks de winst die gemaakt wordt.

Wanneer spreken we van een ‘lage koers-winstverhouding’? Dit verschilt per sector en per type bedrijf. Je kunt dus het best koers-winstverhoudingen van bedrijven uit dezelfde branche met elkaar vergelijken. Zogenaamde waardeaandelen hebben over het algemeen een lagere koerswinstverhouding dan groeiaandelen. Bij groeiaandelen is de verwachting namelijk dat ze in de toekomst (fors) meer winst gaan maken. Daarom heeft men meer over voor zo’n aandeel ten opzichte van de winst die het bedrijf op dit moment maakt.

Onderzoek de debt to equity-ratio

De debt to equity-ratio (D/E) geeft aan hoe groot de schuld van een bedrijf is ten opzichte van het eigen vermogen. Een bedrijf dat veel leningen heeft uitstaan loopt mogelijk meer risico dan een bedrijf dat een groot eigen vermogen heeft. Toch geldt ook hier dat de D/E ratio afhangt van de branche. Veel groeibedrijven gebruiken tijdens de opstartfase leningen die ze later met oplopende winstmarges terugbetalen. Er bestaat alleen altijd het risico dat de winst tegenvalt en leningen niet terugbetaald kunnen worden.

Voorbeeld:

Bedrijf X heeft een eigen vermogen van 100 miljoen euro en een schuld van 300 miljoen euro. Je deelt de schuld door het eigen vermogen en komt daarmee uit op een D/E van 3.

De waarde van bedrijfsaandelen wordt ook bepaald door risico’s die bedrijven lopen. Een hoge D/E kan waardeverminderend zijn. Een lage D/E is juist positief voor de waarde en kan samen met een lage P/E ratio (Price-to-Earnings ratio) duiden op onderwaardering.

Kijk naar het dividend dat een bedrijf uitkeert

Het dividendpercentage dat een bedrijf uitkeert, weegt mee in de waarde en aantrekkelijkheid van een aandeel. Om te ontdekken of een aandeel ondergewaardeerd is, kun je het dividend meerekenen. Het percentage dividend bereken je door de aandelenprijs te delen door het dividend dat wordt uitgekeerd.

Voorbeeld:

Een aandeel van bedrijf X kost op de beurs 40 euro. Het bedrijf keert jaarlijks 2 euro dividend per aandeel uit. Het dividendpercentage is daarmee 40/2 x 100 = 5%.

Als een bedrijf 5% dividend uitkeert, is dit te vergelijken met 5% groei in de aandelenprijs. Deze 5% zie je alleen niet terug op de beurskoers. Let daarom goed op het dividend. Dit ‘verborgen’ rendement kan misschien onopgemerkt blijven.

Bekijk koersprijzen tijdens beurscorrecties

De markt beweegt op en neer in periodes van optimisme en pessimisme. Vaak reageert de markt (overdreven) sterk op koersschommelingen. Wanneer het goed gaat, schieten beurskoersen omhoog. Wanneer het slecht gaat, duiken beurskoersen omlaag. Door het overreageren van de markt zakken aandelenprijzen in tijden van pessimisme soms onder de echte waarde.

Maak een fundamentele analyse

Een fundamentele analyse is een uitgebreid onderzoek waarbij je naar verschillende onderdelen van een bedrijf kijkt. Zo’n analyse is meer werk dan het berekenen of het bekijken van de koers-winstverhouding of de D/E ratio (die beide wel onderdeel van de fundamentele analyse kunnen zijn). Met een fundamentele analyse kun je de onderliggende waarde van een aandeel berekenen. Deze vergelijk je vervolgens met de beurskoers waarop een aandeel op dat moment staat.

Hoe raken aandelen ondergewaardeerd?

Er zijn verschillende redenen die voor onderwaardering van aandelen zorgen:

 • De potentie van een vernieuwend bedrijf wordt niet onderkent of onderschat.
 • Overreactie van de beurs zorgt ervoor dat de prijs van een aandeel harder daalt dan noodzakelijk is.
 • Bij een totale beurscrash gaan alle aandelenkoersen omlaag. De koers van een goedlopend bedrijf kan hiermee ook onder zijn werkelijke waarde komen te liggen.
 • Schandalen binnen een bedrijf kunnen ervoor zorgen dat de beurskoers keldert. Als dit schandaal verder geen effect heeft op de bedrijfsvoering en winstgevendheid van een bedrijf kan het aandeel ondergewaardeerd raken.
Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin augustus 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close