Een ondergewaardeerd aandeel is een aandeel waarvan de prijs lager ligt dan de prijs eigenlijk zou moeten zijn. In andere woorden: de koersprijs van het aandeel ligt onder de reële waarde. Je kunt op verschillende manieren achterhalen of een aandeel ondergewaardeerd is.
Hoe vind je ondergewaardeerde aandelen?
Ondergewaardeerde aandelen opsporen is goed zoeken. Nu iedereen (digitaal) toegang heeft tot de beurs zijn deze aandelen lastiger te vinden. Het is namelijk makkelijker om te starten met beleggen en bedrijfsresultaten en financiële cijfers zijn voor iedereen beschikbaar. Daardoor worden aantrekkelijke aandelen eerder opgespoord. Om je een handje te helpen ondergewaardeerde pareltjes te vinden, benoemen we hieronder een aantal manieren om ondergewaardeerde aandelen op te sporen.
Bekijk de koers-winstverhouding
De koers-winstverhouding (Price-to-Earnings ratio in het Engels) laat zien hoe de aandeelprijs zich verhoudt tot de winst die een bedrijf maakt. De berekening van deze formule is best eenvoudig. Je pakt de koersprijs van een aandeel en deelt deze door de meest recente winst per aandeel. Het getal dat hieruit komt is de koers-winstverhouding.
Voorbeeld:
Een aandeel van bedrijf X kost op de beurs 20 euro. Het bedrijf maakt 4 euro per aandeel winst. De koers-winstverhouding is daarmee 40/4 = 5.
Een lage koers-winstverhouding kan betekenen dat de aandelenkoers van het bedrijf ondergewaardeerd is. Een lage verhouding geeft namelijk aan dat een bedrijf veel winst maakt ten opzichte van de koers. Het kan ook betekenen dat beleggers weinig vertrouwen in het bedrijf hebben ondanks de winst die gemaakt wordt.
Wanneer spreken we van een ‘lage koers-winstverhouding’? Dit verschilt per sector en per type bedrijf. Je kunt dus het best koers-winstverhoudingen van bedrijven uit dezelfde branche met elkaar vergelijken. Zogenaamde waardeaandelen hebben over het algemeen een lagere koerswinstverhouding dan groeiaandelen. Bij groeiaandelen is de verwachting namelijk dat ze in de toekomst (fors) meer winst gaan maken. Daarom heeft men meer over voor zo’n aandeel ten opzichte van de winst die het bedrijf op dit moment maakt.
Onderzoek de debt to equity-ratio
De debt to equity-ratio (D/E) geeft aan hoe groot de schuld van een bedrijf is ten opzichte van het eigen vermogen. Een bedrijf dat veel leningen heeft uitstaan loopt mogelijk meer risico dan een bedrijf dat een groot eigen vermogen heeft. Toch geldt ook hier dat de D/E ratio afhangt van de branche. Veel groeibedrijven gebruiken tijdens de opstartfase leningen die ze later met oplopende winstmarges terugbetalen. Er bestaat alleen altijd het risico dat de winst tegenvalt en leningen niet terugbetaald kunnen worden.
Voorbeeld:
Bedrijf X heeft een eigen vermogen van 100 miljoen euro en een schuld van 300 miljoen euro. Je deelt de schuld door het eigen vermogen en komt daarmee uit op een D/E van 3.
De waarde van bedrijfsaandelen wordt ook bepaald door risico’s die bedrijven lopen. Een hoge D/E kan waardeverminderend zijn. Een lage D/E is juist positief voor de waarde en kan samen met een lage P/E ratio (Price-to-Earnings ratio) duiden op onderwaardering.
Kijk naar het dividend dat een bedrijf uitkeert
Het dividendpercentage dat een bedrijf uitkeert, weegt mee in de waarde en aantrekkelijkheid van een aandeel. Om te ontdekken of een aandeel ondergewaardeerd is, kun je het dividend meerekenen. Het percentage dividend bereken je door de aandelenprijs te delen door het dividend dat wordt uitgekeerd.
Voorbeeld:
Een aandeel van bedrijf X kost op de beurs 40 euro. Het bedrijf keert jaarlijks 2 euro dividend per aandeel uit. Het dividendpercentage is daarmee 40/2 x 100 = 5%.
Als een bedrijf 5% dividend uitkeert, is dit te vergelijken met 5% groei in de aandelenprijs. Deze 5% zie je alleen niet terug op de beurskoers. Let daarom goed op het dividend. Dit ‘verborgen’ rendement kan misschien onopgemerkt blijven.
Bekijk koersprijzen tijdens beurscorrecties
De markt beweegt op en neer in periodes van optimisme en pessimisme. Vaak reageert de markt (overdreven) sterk op koersschommelingen. Wanneer het goed gaat, schieten beurskoersen omhoog. Wanneer het slecht gaat, duiken beurskoersen omlaag. Door het overreageren van de markt zakken aandelenprijzen in tijden van pessimisme soms onder de echte waarde.
Maak een fundamentele analyse
Een fundamentele analyse is een uitgebreid onderzoek waarbij je naar verschillende onderdelen van een bedrijf kijkt. Zo’n analyse is meer werk dan het berekenen of het bekijken van de koers-winstverhouding of de D/E ratio (die beide wel onderdeel van de fundamentele analyse kunnen zijn). Met een fundamentele analyse kun je de onderliggende waarde van een aandeel berekenen. Deze vergelijk je vervolgens met de beurskoers waarop een aandeel op dat moment staat.
Hoe raken aandelen ondergewaardeerd?
Er zijn verschillende redenen die voor onderwaardering van aandelen zorgen:
- De potentie van een vernieuwend bedrijf wordt niet onderkent of onderschat.
- Overreactie van de beurs zorgt ervoor dat de prijs van een aandeel harder daalt dan noodzakelijk is.
- Bij een totale beurscrash gaan alle aandelenkoersen omlaag. De koers van een goedlopend bedrijf kan hiermee ook onder zijn werkelijke waarde komen te liggen.
- Schandalen binnen een bedrijf kunnen ervoor zorgen dat de beurskoers keldert. Als dit schandaal verder geen effect heeft op de bedrijfsvoering en winstgevendheid van een bedrijf kan het aandeel ondergewaardeerd raken.
