Letter O

Wat betekent onderliggende waarde?

De onderliggende waarde is het beleggingsproduct waarop een derivaat (zoals een optie of future), betrekking heeft. Zo kunnen aandelen, indices, grondstoffen, obligaties of valuta bijvoorbeeld onderliggende waarden zijn. De waarde van een derivaat is gebaseerd op de koers van de bijbehorende onderliggende waarde. Hoe dat werkt leggen we hieronder uit met een voorbeeld.

Voorbeeld onderliggende waarde aandelen

Stel, de koers van het aandeel Aegon staat in januari 2022 op €4,25. U verwacht dat de koers in maart gaat stijgen en koopt een optie Aegon 5,00 MAA 2022. U betaalt hiervoor een premie van €1,20. De expiratie van de optie is op de derde vrijdag van maart 2022. Er is dus nog ruim anderhalve maand te gaan voordat de optie afloopt. In die maand kan nog een hoop gebeuren; de koers kan omhoog gaan of omlaag. Niemand weet welke kant het op zal gaan. In ons voorbeeld gaan we nu naar 1 maart. De koers van Aegon is na veel beweging uiteindelijk weer beland op €4,25, alleen is de premie voor dezelfde optie nu €3,00. Wat is er gebeurd? Door heftige koersbewegingen in de tussentijd zijn beleggers zenuwachtig geworden en daardoor bereid een hogere prijs te betalen voor deze optie.

Op deze manier is de waarde van een derivaat dus afhankelijk van (de volatiliteit en koers van) de onderliggende waarde. In bovenstaand voorbeeld is het aandeel Aegon de onderliggende waarde van de optie die u heeft gekocht.

Met opties en futures kunt u dus met een hefboom inspelen op de beweging van de onderliggende waarde. Meestal gaat het om een gestandaardiseerde hoeveelheid waarde waarop een optiecontract betrekking heeft, bijvoorbeeld 100 aandelen XYZ bij een aandelenoptie XYZ.

Beleggen in derivaten via DEGIRO

Financiële derivaten worden verhandeld op de beurs. Bent u een ervaren belegger en wilt u beleggen in derivaten als futures en opties? Ons gemakkelijke platform, uitgebreide aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 november 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt t/m 31 oktober 2022.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
  • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 november 2022.
  • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin december teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 oktober 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close