Letter O

Wat betekent onderliggende waarde?

De onderliggende waarde is het beleggingsproduct waarop een derivaat (zoals een optie of future), betrekking heeft. Zo kunnen aandelen, indices, grondstoffen, obligaties of valuta bijvoorbeeld onderliggende waarden zijn. De waarde van een derivaat is gebaseerd op de koers van de bijbehorende onderliggende waarde. Hoe dat werkt leggen we hieronder uit met een voorbeeld.

Voorbeeld onderliggende waarde aandelen

Stel, de koers van het aandeel Aegon staat in januari 2022 op €4,25. U verwacht dat de koers in maart gaat stijgen en koopt een optie Aegon 5,00 MAA 2022. U betaalt hiervoor een premie van €1,20. De expiratie van de optie is op de derde vrijdag van maart 2022. Er is dus nog ruim anderhalve maand te gaan voordat de optie afloopt. In die maand kan nog een hoop gebeuren; de koers kan omhoog gaan of omlaag. Niemand weet welke kant het op zal gaan. In ons voorbeeld gaan we nu naar 1 maart. De koers van Aegon is na veel beweging uiteindelijk weer beland op €4,25, alleen is de premie voor dezelfde optie nu €3,00. Wat is er gebeurd? Door heftige koersbewegingen in de tussentijd zijn beleggers zenuwachtig geworden en daardoor bereid een hogere prijs te betalen voor deze optie.

Op deze manier is de waarde van een derivaat dus afhankelijk van (de volatiliteit en koers van) de onderliggende waarde. In bovenstaand voorbeeld is het aandeel Aegon de onderliggende waarde van de optie die u heeft gekocht.

Met opties en futures kunt u dus met een hefboom inspelen op de beweging van de onderliggende waarde. Meestal gaat het om een gestandaardiseerde hoeveelheid waarde waarop een optiecontract betrekking heeft, bijvoorbeeld 100 aandelen XYZ bij een aandelenoptie XYZ.

Beleggen in derivaten via DEGIRO

Financiële derivaten worden verhandeld op de beurs. Bent u een ervaren belegger en wilt u beleggen in derivaten als futures en opties? Ons gemakkelijke platform, uitgebreide aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin Augustus 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close